Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Οδικό χάρτη στρατηγικής εταιρικής σχέσης υπέγραψαν Τσίπρας - Βαλς

Βαλς: «Ελάτε να επενδύσετε στην Ελλάδα» - Τσίπρας: «Ανάγκη να προωθηθούν ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις»

Όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων διέτρεξε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Γάλλο ομόλογό του Μάνουελ Βαλς στο Μέγαρο Μαξίμου. Αμέσως μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση και την υπογραφή του οδικού χάρτη στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας-Γαλλίας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες, σημειώνοντας ότι «στις δυσκολίες στηρίζουμε και έχουμε στηρίξει ο ένας τον άλλο». Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη στάση που τήρησε η Γαλλία στη δύσκολη διαπραγμάτευση, επισημαίνοντας ότι η γαλλική κυβέρνηση στάθηκε δίπλα στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό, αποκρούοντας εκβιασμούς και ακρότητες οι οποίες, με αφετηρία την Ελλάδα, έθεταν σε κίνδυνο τη συνοχή της Ευρωζώνης.

«Μεταρρυθμίσεις για επιστροφή στην ανάπτυξη…»

Αναφέρθηκε, επίσης, στην απόφαση του τελευταίου Eurogroup, που «σηματοδοτεί νέα αφετηρία για την ελληνική οικονομία» και στην απόφαση για την απομείωση του ελληνικού χρέους που «αποτελεί σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών και των επενδυτών», εμπιστοσύνη που θα ενισχυθεί με τις αναγκαίες ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις για επανεκκίνηση της οικονομίας και ανάπτυξη. Αναφερόμενος στη συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι μπαίνουν οι προτεραιότητες σε τομείς που αφορούν, μεταξύ άλλων, τεχνογνωσία για τη δημόσια διοίκηση, επενδύσεις σε υποδομές, ενέργεια, τουρισμό, έρευνα, πολιτισμό. Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να ενταθεί η συνεργασία των δύο χωρών για μια δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη, συζητήθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις και το προσφυγικό, για το οποίο ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Γαλλία είναι η πρώτη χώρα σε μετεγκαταστάσεις προσφύγων από την Ελλάδα.

Οι κοινές δηλώσεις των δύο πρωθυπουργών

«Ήλθα στην Ελλάδα με ένα μήνυμα: Η Γαλλία είναι στο πλευρό της Ελλάδας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς στη διάρκεια των κοινών δηλώσεών με τον Αλέξη Τσίπρα. Ταυτόχρονα απηύθυνε μήνυμα προς τους Γάλλους επενδυτές λέγοντας «ελάτε να επενδύσετε στην Ελλάδα», ενώ εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην ελληνική κυβέρνηση ότι «θα προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις». Ανέφερε ότι πριν ένα χρόνο κάποιοι φαντάζονταν ότι η Ελλάδα δεν έχει θέση στην Ευρωζώνη και υπογράμμισε εν συνεχεία τη συμβολή του Προέδρου της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ώστε να αποφευχθεί κάτι τέτοιο. «Μια Ευρωζώνη χωρίς την Ελλάδα, η Συνθήκη Σένγκεν χωρίς την Ελλάδα, εκπροσωπεί μια άλλη αντίληψη για την Ευρώπη, την οποία δεν συμμεριζόμαστε» υπογράμμισε, αναφέροντας ότι η δόση της ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Ελλάδα θα δοθεί σύντομα, ενώ εξέφρασε και την ελπίδα να ευοδωθεί λύση για την ελάφρυνση του χρέους.

Τι περιλαμβάνει ο οδικός χάρτης για τη στρατηγική σχέση Ελλάδας - Γαλλίας

Εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων και της συνεργασίας στο προσφυγικό προβλέπει σε πρώτη φάση ο οδικός χάρτης που υπέγραψαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Γαλλιας, Αλέξης Τσίπρας και Μανουέλ Βαλς και αποτελεί εφαρμογή της Κοινής Διακήρυξης του Οκτωβρίου για την αναβάθμιση της διμερούς σχέσης στο επίπεδο της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης. Σε πρώτη φάση, οι δράσεις μας θα επικεντρωθούν στην εμβάθυνση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων καθώς και της πολιτιστικής συνεργασίας και της εκπαίδευσης, με έμφαση στις δράσεις για τη νεολαία. Παράλληλα, δεδομένης της τρέχουσας, άνευ προηγουμένου προσφυγικής κρίσης, είναι σκόπιμο να επιχειρηθεί η ενίσχυση της ελληνο-γαλλικής συνεργασίας στους τομείς της ασφάλειας, της μετανάστευσης, της δικαιοσύνης και της άμυνας.

Στόχος του Οδικού Χάρτη είναι το επίπεδο των σχέσεων στους συγκεκριμένους τομείς να αντανακλά τις μακραίωνες σχέσεις στενής συνεργασίας των δύο λαών και των δύο χωρών, τη διαχρονική φιλία καθώς και τις κοινές αξίες που ενώνουν την Ελλάδα και τη Γαλλία. Για την υλοποίηση του Οδικού Χάρτη, τα δύο Μέρη συμφώνησαν να προωθήσουν τη συνεργασία και τις διμερείς ανταλλαγές σε όλους τους τομείς. Τα Υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών θα δίνουν την απαιτούμενη ώθηση και θα διασφαλίζουν, μέσω τακτικών συναντήσεων, σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων, και στις οποίες θα συμμετέχουν, κατά περίπτωση, τα λοιπά συναρμόδια Υπουργεία, την πορεία υλοποίησης των δράσεων που αποφασίζονται στο πλαίσιο του Οδικού Χάρτη.

Η υποδοχή στο Μέγαρο Μαξίμου

«Η επίσκεψή σας στην Ελλάδα, σε συνέχεια της επίσκεψης του προέδρου Ολάντ στα τέλη του προηγούμενου χρόνου, επιβεβαιώνει την πολύ στενή σχέση συνεργασίας και αλληλοκατανόησης ανάμεσα στις χώρες μας» ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον Γάλλο ομόλογό του Μάνουελ Βαλς στο Μέγαρο Μαξίμου. «Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα και η Γαλλία μοιράζονται κοινές αξίες και βρεθήκαμε πολλές φορές, στην κοινή ευρωπαϊκή μας διαδρομή υπερασπιζόμενοι από την ίδια πλευρά δημοκρατικές κατακτήσεις των λαών μας και ένα όραμα για μια Ευρώπη με κοινωνική συνοχή» είπε και πρόσθεσε ότι «αυτή την κοινή ιστορία, τον κοινό βηματισμό, τον συνεχίζουμε και σήμερα». Η κυβέρνησή σας στάθηκε σε πολύ δύσκολες στιγμές για την Ελλάδα, για τον ελληνικό λαό, πέρυσι το καλοκαίρι, δίπλα μας και αυτό είναι κάτι που οφείλουμε όλοι να το αναγνωρίσουμε, επισήμανε ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι η επίσκεψη του Γάλλου Πρωθυπουργού σήμερα στην Αθήνα και η επιμονή του να γίνει αυτή η επίσκεψη και να μην αναβληθεί, παρά τις καιρικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Γαλλία αυτές τις ημέρες, σηματοδοτεί την αταλάντευτη στάση στήριξης της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Αγαπητέ Αλέξη σ’ ευχαριστώ για την υποδοχή σου. Στη Γαλλική αρχαιολογική σχολή είδαμε μια πάρα πολύ ωραία επιγραφή που έλεγε ότι η Σχολή αυτή δημιουργήθηκε σε ένδειξη φιλίας και τιμής προς την αρχαία Ελλάδα και σε ένδειξη φιλίας προς τη σημερινή Ελλάδα. Και νομίζω ότι μετά από 150 χρόνια ισχύουν όλα αυτά ακόμα» ανέφερε, από την πλευρά του, ο Γάλλος πρωθυπουργός. «Εάν στηρίξαμε την Ελλάδα για να παραμείνει στην ευρωζώνη και εάν στηρίξαμε τις θαρραλέες μεταρρυθμίσεις είναι γιατί η Ελλάδα βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης» είπε ο κ. Βαλς και αναφέρθηκε στην ιστορία και τον ρόλο της Ελλάδας στην Ευρώπη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμβληματικά αρχιτεκτονικά τοπόσημα στα χρώματα της ΕΕ – Ποιο στην Ελλάδα
Με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης εμβληματικά αρχιτεκτονικά τοπόσημα θα φωταγωγηθούν το βράδυ της 8ης προς 9 Μαΐου σε όλες τις χώρες της ΕΕ
Εμβληματικά αρχιτεκτονικά τοπόσημα στα χρώματα της ΕΕ – Ποιο στην Ελλάδα