Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ν. Βούτσης: «Είμαστε υπέρ της απλής αναλογικής με πλαφόν και χωρίς μπόνους»

«Θα καταθέσουμε καθαρή πρόταση»

Υπέρ της απλής αναλογικής, αλλά με διατήρηση του πλαφόν για είσοδο στη Βουλή και χωρίς μπόνους για το πρώτο κόμμα, τάχθηκε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ν. Βούτσης.

«Τα θέματα της συνεργασίας και της ακυβερνησίας απομυθοποιήθηκαν, αποδομήθηκαν ή απέκτησαν ένα νέο περιεχόμενο μέσα από τα πολλά κόμματα και τις συνεργασίες» δήλωσε χαρακτηριστικά στον ραδιοσταθμό «ΑΘΗΝΑ 9.84».

Αναφορικά με τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση υπογράμμισε πως υπάρχουν ταυτόχρονα μετά την επιτυχή έκβαση της αξιολόγησης τρία ζητήματα. Το ένα είναι το κυβερνητικό ζήτημα, το οποίο είναι ανοικτό και για το οποίο πρέπει να λαμβάνονται καθημερινά πρωτοβουλίες, όπως για παράδειγμα το 15% της ΔΕΗ, το άλλο είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας –ο αναπτυξιακός νόμος ψηφίζεται αυτή την εβδομάδα στη Βουλή και έρχονται αναπτυξιακά σχέδια- και το τρίτο είναι το θεσμικό ζήτημα. Πρέπει να τα βλέπουμε και τα τρία μαζί και να μην υπερκαλύπτει το ένα το άλλο ή να υπάρχει μονομέρεια».

Για τον εκλογικό νόμο τόνισε ότι τα πράγματα είναι πιο σαφή και συμπλήρωσε: «Θα κληθεί κάθε κόμμα και άρα και το κυβερνών κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, να καταθέσει πολύ καθαρά την πρότασή του, με βάση και την εξαετή εμπειρία του, όχι μόνο θεωρητικά... Είμαστε υπέρ της εφαρμογής της πλήρους αναλογικής με διατήρηση όμως του ορίου εισόδου, χωρίς μπόνους».

Συμπλήρωσε για τη συνταγματική αναθεώρηση πως «με την εμπειρία της εξαετούς κρίσης, θα έρθουν στην επιφάνεια όλα τα παλιότερα, αλλά ίσως και νεότερα ζητήματα, τα οποία βρίσκονταν στην ιδεολογία και στο θεσμικό οπλοστάσιο κάθε κόμματος. Στις τελευταίες τρεις ακροάσεις δικαστικών που κάναμε, φαίνεται ότι το θέμα του συνταγματικού δικαστηρίου τους απασχολεί πάρα πολύ, που μπορεί να πρέπει να μην μπει…».

Ερωτηθείς, τέλος, για δηλώσεις όπως του Νίκου Φίλη και της Όλγας Γεροβασίλη, σημείωσε πως «καλό είναι η πολιτική ζωή να έχει μεγαλύτερη ανοχή στο δημόσιο διάλογο και να πηγαίνει σε βάθος, να διευκρινίζονται τα ζητήματα και να αποφεύγονται από όλους μας φράσεις ή εκπομπή λόγου που μπορεί να οδηγήσει σε παρεξηγήσεις. Μερικές φορές η υπερέκθεση δημιουργεί τέτοια θέματα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ