Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ
Στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης θα κάνει τελικά προσφυγή η χώρα μας παρεμβαίνοντας στην εκκρεμή διαφορά μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας, σχετικά με το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, και πιο συγκεκριμένα για τις αξιώσεις του Δίστομου. Την απόφαση ανακοίνωσε χθες το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Αναφερόμενος στη σοβαρότητα και σημασία του θέματος, καθώς και στον ιδιαίτερο συμβολισμό του, ο πρωθυπουργός τόνισε χθες κατά την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο πως για την απόφαση της ελληνικής πλευράς έπρεπε να εξεταστούν προφανείς ηθικοί, νομικοί και πολιτικοί λόγοι, αλλά και σημαντικά ζητήματα ύψιστης εθνικής σημασίας και τα συνολικά συμφέροντα της χώρας, ιδιαίτερα σε μία κρίσιμη περίοδο για την πατρίδα μας.
Έτσι, με βάση την ενδελεχή εξέταση και προετοιμασία του υπουργείου Εξωτερικών, σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο πρωθυπουργός πήρε την απόφαση η Ελλάδα να παρέμβει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τη συγκεκριμένη υπόθεση.
«Είναι προφανές», τόνισε, «ότι όλες οι ενέργειές μας έχουν μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος» και πρόσθεσε: «Με τις οφειλόμενες πράξεις και ενέργειές μας επιτελούμε χρέος αυτονόητο, να τιμήσουμε εμπράκτως τη μνήμη όσων θυσιάστηκαν για την πατρίδα».
Στο σημείο αυτό, ο κ. Παπανδρέου διευκρίνισε πως η προετοιμασία για την παρέμβαση της χώρας μας στην συγκεκριμένη υπόθεση έγινε με τη συμβολή και συνεργασία άξιων Ελλήνων διεθνολόγων και ξένων εμπειρογνωμόνων με απτή εμπειρία του Δικαστηρίου της Χάγης.
Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι με την εν λόγω απόφαση «υπηρετούμε πιστά τα συμφέροντα της χώρας μας, αλλά και τιμούμε τη μνήμη όσων θυσιάστηκαν για την πατρίδα».
Ανοίγει το θέμα δικαίωσης των θυμάτων της Γερμανικής Κατοχής
Όπως έγραψε και χθες ο «Τ.Θ.» σε δημοσίευμά του για το συγκεκριμένο ζήτημα, η χώρα μας είχε τη δυνατότητα να παρέμβει στη Χάγη μέχρι τις 15/1, ενώ πιέσεις για να ληφθεί η συγκεκριμένη απόφαση άσκησε το «Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα» με επιστολή του στις 3 Γενάρη, βουλευτές του ΛΑΟΣ με δική τους επιστολή στις 10 Γενάρη στην ΕΕ για ευρωπαϊκή επέμβαση στο θέμα των αποζημιώσεων, αλλά και τα θύματα και οι συγγενείς θυμάτων του Δίστομου με διαμαρτυρία τους την περασμένη Κυριακή.
Αποζημιώσεις στον Χορτιάτη;
Με την προσφυγή της χώρας μας στη Χάγη ανοίγει ξανά το θέμα δικαίωσης των θυμάτων της Γερμανικής Κατοχής, και το παράδειγμα του Δίστομου μπορούν να ακολουθήσουν και άλλες περιοχές.
Στο δρόμο αυτό θα κινηθεί το «Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Ελλάδας της περιόδου 1949-45» την προεδρία του οποίου ανέλαβε από την 1η Ιανουαρίου ο δήμος Πυλαίας - Χορτιάτη.
«Το ζήτημα των αποζημιώσεων από τους Γερμανούς παραμένει ενεργό στο πλαίσιο των δράσεων του συνδέσμου. Δεν είναι κάτι που το έχουμε εγκαταλείψει», τόνισε στον «Τ.Θ.» ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη κ. Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. Μάλιστα τόνισε ότι πρώτα θα συνεδριάσει το ΔΣ του δικτύου και έπειτα η ολομέλειά του για να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.
Για το θέμα μίλησε στον «Τ.Θ.» και ο πρώην δήμαρχος Χορτιάτη κ. Μιχάλης Γεράνης: «Μέσω το ‘Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και χωριών’, όπου φέτος η προεδρία θα είναι στο δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη, θα συνεχίσουμε τη διεκδίκηση για την αποζημίωση στο δρόμο που χάραξε και το Δίστομο και ενωμένοι μαζί ελπίζουμε η αδικία αυτή που προϋπάρχει να επανορθωθεί».
Σημειώνεται ότι ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο και άλλες χώρες να ζητήσουν αποζημιώσεις (με ατομική προσφυγή, όπως στην περίπτωση του Δίστομου) για τα εγκλήματα του Γ΄ Ράιχ.