Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ολοκληρώθηκαν οι διαδοχικές συναντήσεις του Αλ. Τσίπρα για τον εκλογικό νόμο

Το ραντεβού του Πρωθυπουργού με Λεβέντη και Θεοδωράκη - Τι λέει το Μαξίμου για τις χθεσινές συναντήσεις - Οι εκτιμήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ

Ολοκληρώθηκε σήμερα ο κύκλος επαφών του Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς για τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση. Στις 13:30 πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου ο Βασίλης Λεβέντης, ενώ στις 3:30 ο Πρωθυπουργός θα δει τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη. Αρχικά το ραντεβού ήταν προγραμματισμένο για τις 12:00 όμως η ώρα άλλαξε λόγω των εξελίξεων μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία και τις διαρκείς συσκέψεις του Πρωθυπουργού, ο οποίος σε δήλωση του αναφέρει ότι χρειάζεται άμεσα στροφή στην πορεία της Ευρώπης.

Στ. Θεοδωράκης: «Δύσκολο να υπάρξει σύγκλιση για εκλογικό νόμο»

Το Ποτάμι έχει καταθέσει από τον Δεκέμβριο τις προτάσεις του για τον εκλογικό νόμο, πολλές από τις οποίες ο πρωθυπουργός βρήκε λογικές, όμως πρέπει να υπηρετήσει και την γραμμή του κόμματός του, ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, προσθέτοντας ότι δεν έχει δει το κυβερνητικό σχέδιο για τον εκλογικό νόμο, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει την συνισταμένη. «Δεν υπάρχει σύγκλιση, γιατί δεν έχω ακόμη τις προτάσεις της κυβέρνησης» επανέλαβε απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου. Είπε ακόμη ότι κρίνει δύσκολο να βρεθούν 200 βουλευτές που θα ψηφίσουν τον εκλογικό νόμο, ώστε να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές, καθώς πολλοί βουλευτές βρίσκονται σε αντιδιαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση. Σημείωσε ότι ο διάλογος πρέπει να συνεχιστεί, αλλά όχι επ’ άπειρον. Για την Συνταγματική Αναθεώρηση είπε ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές, ωστόσο ζήτησε να μην γίνει το θέμα το κύριο πολιτικό ζήτημα της Ελλάδας, αλλά να είναι μια κουβέντα παράλληλη με τα μεγάλα κοινωνικά θέματα.

Β. Λεβέντης: «Θα συγκεντρωθούν οι ψήφοι για αλλαγή εκλογικού νόμου»

Θα υπάρξει η συγκέντρωση των απαιτούμενων ψήφων προκειμένου να προχωρήσει η αλλαγή του εκλογικού νόμου, εκτίμησε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Σχολιάζοντας τη συζήτηση με τον κ. Τσίπρα, είπε ότι τον βρήκε αρκετά πιο ώριμο απ' ό,τι παλαιότερα. Τόνισε πάντως την αντίθεση του κόμματός του στην κατάτμηση των περιφερειών και επέμεινε στην εξάλειψη του μπόνους των εδρών καθώς όπως είπε αυτό «δημιούργησε την καταστροφή της Ελλάδας». Σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση του Συντάγματος είπε ότι δεν πρέπει «να πειράξουμε πολύ το Σύνταγμα». «Αν βάλουμε εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από λαό θα έχουμε δεύτερο πόλο εξουσίας και αν συγκρουστούν με Πρωθυπουργό θα έχουμε εκτροπή» πρόσθεσε. Πρότεινε να απαλειφθεί ο νόμος περί ευθύνης των βουλευτών και της ασυλίας. Ο ίδιος ζήτησε να μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών και να καταργηθεί το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Συμφώνησε με το δικαίωμα ψήφου των ομογενών, ωστόσο, εξέφρασε την ανησυχία ότι κάτι τέτοιο δεν θα μπορέσει να εφαρμοστεί άμεσα.

Συγκλίσεις «βλέπει» το Μαξίμου, για αποκλίσεις μιλούν οι αρχηγοί

Σημεία σύγκλισης βλέπουν κυβερνητικές πηγές από τις επαφές του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς παρά το γεγονός ότι Φ. Γεννηματά και Δ. Κουτσούμπας εμφανίστηκαν αρνητικοί στο ενδεχόμενο συναίνεσης, ενώ και ο Κυρ. Μητσοτάκης μετέβη στο Μαξίμου με δεδομένη την καχυποψία και την άρνηση της ΝΔ απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης για αλλαγή του εκλογικού νόμου. Ο Πρωθυπουργός στις επαφές που είχε προχθές, δεν παρουσίασε τελική πρόταση. Μετέφερε στους συνομιλητές του σκέψεις για κατάργηση ή ψαλίδισμα του μπόνους , διατήρηση του πλαφόν εισόδου, κατάτμηση περιφερειών αλλά και ψήφο στα 17 όπως και για τους ομογενείς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπάιντεν για διαδηλώσεις σε πανεπιστήμια: «Ναι στο δικαίωμα στη διαμαρτυρία, όχι στο χάος»
« Ο αντισημιτισμός δεν έχει θέση ούτε στα πανεπιστήμια, ούτε στην Αμερική» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Μπάιντεν για διαδηλώσεις σε πανεπιστήμια: «Ναι στο δικαίωμα στη διαμαρτυρία, όχι στο χάος»