Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Τρεις εμπλεκόμενους στη δολοφονία αναγνώρισε φίλος του Παύλου Φύσσα

Τι είπε ο φίλος του δολοφονηθέντος μουσικού, περιγράφοντας όσα έγιναν το βράδυ της δολοφονίας

Τρία πρόσωπα αναγνώρισε μεταξύ των κατηγορουμένων στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ο φίλος του Παύλου Φύσσα, μουσικός Μιχάλης Ξυπόλητος, ως τα άτομα που βρίσκονταν στην καφετέρια λίγο πριν την δολοφονική επίθεση στον μουσικό.

Ο μάρτυρας κατέθεσε πως στα πρόσωπα των κατηγορουμένων Αναστάσιου Μιχάλαρου, Ιωάννη Άγγου και Λέοντα Τσαλίκη αναγνωρίζει τους άνδρες που είδε μέσα και έξω από την καφετέρια «Κοράλι» το βράδυ που οδήγησε στη δολοφονία του άτυχου μουσικού.

Ο κ. Ξυπόλυτος αναφέρθηκε εκτενώς στην κατάθεσή του στην επίθεση που είχε δεχθεί -όπως και ο μάρτυρας Νικόλαος Μαντάς που κατέθεσε στην προηγούμενη συνεδρίαση-, τον Απρίλιο του 2015 την ημέρα που ξεκίνησε η δίκη, από ομάδα αγνώστων. Όπως είπε ο μάρτυρας: «Χτυπήθηκα στο κεφάλι. Ο τρόπος που μας επιτέθηκαν εκείνη την ημέρα ήταν ίδιος με αυτόν στην Αμφιάλη».

Περιγράφοντας όσα έγιναν το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, ο μάρτυρας κατέθεσε πως μια ομάδα περίπου 10 ατόμων επιχείρησαν, όπως είπε, να τους εγκλωβίσουν έξω από την καφετέρια «Κοραλλι».

«Φορούσαν κοκάλινα γάντια. Δυο κρατούσαν ξύλα στα χέρια και ήταν κρυμμένοι πίσω από ένα αυτοκίνητο. Νιώσαμε ότι απειλούμαστε» σημείωσε.

Σύμφωνα με την κατάθεση του κ. Ξυπόλητου, η παρέα τους απομακρύνθηκε προς την Τσαλδάρη «γιατί δεν θέλαμε να δημιουργηθεί ένταση».

Ο μάρτυρας είπε πως είδε ένα ασημί αυτοκίνητο που σταμάτησε στη μέση του δρόμου και «πίσω του ήταν 6-8 μηχανές με δυο άτομα η καθεμία, και όλοι φορούσαν κράνη. Μου έδωσαν την εντύπωση πως ήταν όλοι μαζί, λειτουργούσαν συντεταγμένα».

Όπως κατέθεσε, δεν είδε ποιος ήταν στο αυτοκίνητο (σ.σ. σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας οδηγός ήταν ο Γ. Ρουπακιάς), αλλά «άκουσα την ερώτηση προς τον Παύλο. Τον ρώτησε αν αυτή είναι η Κεφαλληνίας και ο Φύσσας απάντησε θετικά. Του είπε ευχαριστώ και έφυγε».

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, σε λίγα λεπτά τα 10 άτομα έγιναν 40 και άρχισαν να τους κυνηγούν κρατώνταςκάποιοι από αυτούς ρόπαλα, γάντια, και κράνη στα χέρια.

«Τα ρόπαλα τους είχαν και καρφιά, ήταν ίδια με την επίθεση στο Πέραμα... Μας κυνηγούσαν και φώναζαν "ελάτε εδώ κότες θα σας σφάξουμε" . Μας απειλούσαν και υπήρχε έντονη φασαρία. Ο Φύσσας φώναξε "τρέχουμε - τρέχουμε τώρα", και αρχίσαμε να τρέχουμε. Εγώ κρύφτηκα με ακόμη δυο παιδιά σε μια πυλωτή, και ένας από εμάς κάλεσε την αστυνομία. Ακούσαμε διάφορες μηχανές να περνάνε και φώναζαν "βγείτε έξω κότες". Εμείς ήμασταν κρυμμένοι. Όταν ήρθε το περιπολικό μας έβαλαν χειροπέδες και μας έλαβαν σε ένα περιπολικό, το οποίο χάλασε και μετά περιμέναμε να έλθει άλλο. Από τον ασύρματο των αστυνομικών ακούσαμε πως κάποιος μαχαιρώθηκε στην καρδιά» σημείωσε ο μάρτυρας.

Ο κ. Ξυπόλητος κατέθεσε, επίσης, πως στο Αστυνομικό Τμήμα του Κερατσινίου όπου οδηγήθηκαν ο ίδιος και οι φίλοι του, επί περίπου δέκα λεπτά ήταν στο ίδιο δωμάτιο με τον Ρουπακιά, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουν τότε ότι αυτός ήταν ο άνθρωπος που μαχαίρωσε τον φίλο τους.

«Μέσα στο ΑΤ του Κερατσινίου μας πέρασαν από σωματικό έλεγχο και μας έβαλαν σε ένα δωμάτιο για να περιμένουμε. Στο δωμάτιο ήτανκαι άλλος ένας άνδρας, που δεν τον είχαμε ξαναδεί. Καθόταν στην πολυθρόνα και εμείς νομίζαμε πως ήταν αστυνομικός. Του ζητήσαμε άδεια να καθίσουμε και να πάρουμε τηλέφωνο και μας την έδωσε. Εκείνος έστελνε συνεχώς μηνύματα. Έδειχνε ότι γνωρίζει ότι κάτι έχει γίνει, αλλά ζητούσε να μάθει από εμάς λεπτομέρειες. Μας ρωτούσε να μάθει αν είμαστε πολιτικοποιημένοι. Όταν μας τηλεφώνησαν και μας είπαν ότι ο Παύλος είχε μαχαιρωθεί επικράτησε ένταση και ζήτησε ο άνδρας να τον πάρουν από το γραφείο. Αργότερα τον κατέβασαν από τον τρίτο όροφο και είδαμε πως αυτός που μάθαμε πως ομολόγησε, δηλαδήο Ρουπακιάς, ήταν ο άνδρας που ήταν μαζί μας στο γραφείο» τόνισε.

Με εντάσεις, καθυστερήσεις και τεχνικά προβλήματα στην αίθουσα ξεκίνησε η πρώτη μέρα διεξαγωγής της δίκης της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο Αθηνών.

Σε δηλώσεις της μετά το τέλος της σημερινής διαδικασίας, σχετικά με όσα έγιναν το πρωί, η μητέρα του Παύλου Φύσσα υποστήριξε πως «τα επεισόδια ήταν στημένα με σκοπό να μην παραμείνει η δίκη στο Εφετείο».

Η διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο, Τρίτη, στην αίθουσα του Κορυδαλλού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ