Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Οι αντιδράσεις στην πρόταση της κυβέρνησης για το νέο εκλογικό νόμο

ΝΔ: Εκλογικός νόμος-οπερέτα, την ημέρα που έκοβαν μισθούς και συντάξεις

Η Νέα Δημοκρατία, το Ποτάμι και το ΚΚΕ έχουν ήδη απαντήσει αρνητικά ενώ θετικά έχει τοποθετηθεί η Ένωση Κεντρώων. Μάλιστα, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της πρότασης, η Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για εκλογικό νόμο-οπερέτα.

Σε ανακοίνωσή της, η αξιωματική αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι κυβέρνηση είναι βαθιά απομονωμένη από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων και αναζητά «συνενόχους στην επιχείρηση πολιτικής σωτηρίας της». «Την ημέρα που σε εκατομμύρια Έλληνες πετσοκόβονται μισθοί και συντάξεις από την ανίκανη και ιδεοληπτική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αυτή δίνει στη δημοσιότητα τις παρεμβάσεις της για τη διαμόρφωση ενός εκλογικού νόμου-οπερέτα» αναφέρει η ανακοίνωση της ΝΔ.

Φ. Γεννηματά: «Η κυβερνητική πρόταση δεν μπορεί να αποτελέσει βάση»

Πέντε προτάσεις, για την επίτευξη ευρύτατης συναίνεσης στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, κατέθεσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, η οποία σε δήλωσή της κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «αφού δημιούργησε και τροφοδότησε το κλίμα συναλλαγών πολιτικού παζαριού, δημοσιοποίησε σήμερα μια πρόταση αποσπασματική με επιμέρους ρυθμίσεις ενώ ήταν γνωστή η θέση μας ότι "εμείς εκλογικό νόμο σε δόσεις δεν πρόκειται να ψηφίσουμε"».

Η κ. Γεννηματά καταθέτει μία πρόταση πέντε σημείων για τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, «διατηρώντας ως πάγια θέση αρχής ένα σύστημα απλής αναλογικής αλλά και λαμβάνοντας υπ' όψιν τις απόψεις των κομμάτων όπως αυτές έχουν διατυπωθεί»: 1. Πλήρη κατάργηση του μπόνους με εξαίρεση την περίπτωση που το 1ο κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων λάβει το 42% των ψήφων και άνω, όπου θα προβλέπεται ένα μικρότερο μπόνους 25- 30 εδρών. 2. Διατήρηση του ορίου εισόδου στη βουλή στο 3%. 3. Κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών. 4. Ψήφο στα 17. 5. Ψήφος Ομογένειας και Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού.

Ποτάμι: «Κλείνει ο δρόμος προς τις κάλπες στους ομογενείς»

«Άτολμη και συντηρητική» χαρακτηρίζει το Ποτάμι την κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι «κλείνει για άλλη μια φορά το δρόμο προς τις κάλπες στους 400.000 Έλληνες που εγκατέλειψαν τη χώρα στα χρόνια της κρίσης αλλά κι όλους τους ομογενείς», με αφορμή τη δημοσιοποίηση της κυβερνητικής πρότασης για τον εκλογικό νόμο.

«Είναι ντροπή να αρνούμαστε το δικαίωμα αυτών των ανθρώπων στην ψήφο» συμπληρώνει η Σεβαστουπόλεως, ζητώντας «να αποτραπεί το λάθος».

Το Ποτάμι κάνει λόγο για «θεσμικό έγκλημα», σημειώνοντας ότι η πλήρης κατάργηση του μπόνους θα οδηγήσει σε «ακυβερνησία και πολιτική παραλυσία».

«Το Ποτάμι έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση που προβλέπει ένα αναλογικό λογικό μπόνους στο πρώτο κόμμα (1 έδρα για κάθε 2% που λαμβάνει). Καλούμε όλη τη δημοκρατική αντιπολίτευση να μη συναινέσει στον τυχοδιωκτισμό των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ», συνεχίζει η Σεβαστουπόλεως.

Ένωση Κεντρώων: Υπηρέτης της δεξιάς όποιος δεν ψηφίσει την απλή αναλογική

Στο χώρο του κέντρου υπάρχουν προσωπικότητες που δεν γίνονται ουρά κανενός, τονίζει η Ένωση Κεντρώων, απαντώντας σε όσους καταλογίζουν στο κόμμα ότι «τα έχει βρει με τον ΣΥΡΙΖΑ» για τον εκλογικό νόμο και ότι αποτελεί «δεκανίκι της κυβέρνησης».

«Όταν φέρει ο κ. Τσίπρας προς ψήφιση εκλογικό νόμο με μηδενικό μπόνους και ψήφο στα 17 χρόνια των νέων μας, νομιμοποιείται δημοκρατικό κόμμα και δημοκράτης βουλευτής να αρνηθεί ψήφο;», διερωτάται η Ένωση Κεντρώων.

Σημειώνει ακόμη ότι «όποιος αρνηθεί ψήφο σε ένα τέτοιο νόμο εξυπηρετεί τα σχέδια του κ. Μητσοτάκη για να έρθει στην εξουσία ισχυρός και ίσως αυτοδύναμος κλέβοντας 50 έδρες από τα μικρότερα κόμματα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ