Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Στρατηγικής σημασίας οι σχέσεις Ελλάδας- Κίνας», τονίζει ο Αλ. Τσίπρας από το Πεκίνο

Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κινέζο ομόλογό του

Με την τελετή υποδοχής, μπροστά από το Λαϊκό Κογκρέσο, στην πλατεία Τιέν Αν Μεν στο Πεκίνο, ξεκίνησε σήμερα το επίσημο σκέλος της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα. Παρουσία του Κινέζου ομολόγου του, Λι Κετσιάνγκ, πραγματοποιήθηκε η ανάκρουση των εθνικών ύμνων των δύο χωρών, ενώ στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας και ο Λι Κετσιάνγκ επιθεώρησαν τιμητικό άγημα από άνδρες και γυναίκες του στρατού και της αεροπορίας της Κίνας.

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Λαϊκού Κογκρέσου, Γιανγκ Ντεγιάνγκ. Κατά τη συνάντηση, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε τη στρατηγική σημασία της σχέσης Ελλάδας-Κίνας. «Η σχέση μας με την Κίνα είναι ένα ποδήλατο. Η μία ρόδα είναι η οικονομική συνεργασία και η άλλη, η συνεργασία στον πολιτισμό και την παιδεία. Εμείς είμαστε οι ποδηλάτες που θα αναπτύξουμε τις δύο χώρες μας», είπε.

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ακόμη ότι η επίσκεψή του στην Κίνα συμπίπτει με τη χρονική στιγμή που η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και επιδιώκει να αποτελέσει πόλο σταθερότητας, ανάπτυξης και προώθησης των πολιτιστικών αξιών και του ανθρωπισμού. Όπως ανέφερε, οι σχέσεις της Ελλάδας με την Κίνα αναπτύσσονται σε αμοιβαία επωφελή βάση. «Η Κίνα έχει ως στρατηγικό στόχο την πολιτική της "μίας ζώνης, ενός δρόμου", η Ελλάδα έχει ως στόχο την ανάπτυξη της σε όλους τους τομείς. Η Κίνα έχει θέσει ως στρατηγικό στόχο την αναζωογόνησή της και από την πλευρά της, η Ελλάδα έχει στόχο την εθνική της αναγέννηση έως το 2021», παρατήρησε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Λαϊκού Κογκρέσου τόνισε ότι η Κίνα είναι η κοιτίδα του ανατολικού πολιτισμού και η Ελλάδα του δυτικού, για να συμπληρώσει ότι οι σχέσεις των δύο χωρών προχωρούν ιδιαίτερα δυναμικά. Ο κ. Ντεγιάνγκ εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι Ελλάδα πέρασε με θετικό τρόπο τη φάση της αξιολόγησης, ενώ πρόσθεσε ότι θα επιδιώξει για γίνει συνάντηση των προέδρων των δύο κοινοβουλευτικών σωμάτων, Ελλάδας και Κίνας.

Λι Κετσιάνγκ: «Η Κίνα θα βοηθήσει την Ελλάδα»

Απολύτως ειλικρινείς χαρακτήρισε ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ τις σχέσεις Ελλάδας- Κίνας και υπογράμμισε ότι οι κινεζικές επιχειρήσεις βλέπουν θετικά την επενδυτική αγορά της χώρας μας. Μιλώντας στο φόρουμ Ελλήνων και Κινέζων επιχειρηματιών, στο Πεκίνο, πρόσθεσε ότι η Κίνα θα βοηθήσει την Ελλάδα να γίνει πιο δυνατή σε μια δυνατή Ευρώπη.

Αλ. Τσίπρας: «Η Ελλάδα εισέρχεται οριστικά σε νέα φάση»

«Το ισχυρό μήνυμα που στέλνουμε στις διεθνείς αγορές είναι ότι η Ελλάδα εισέρχεται οριστικά σε μια νέα φάση» τόνισε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα του φόρουμ. Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και πρόσθεσε ότι η συμφωνία που επετεύχθη πρόσφατα βοηθάει τη χώρα να σταθεί στα πόδια της. «Και το κλείσιμο της αξιολόγησης επικυρώνει αυτή την προσπάθεια».

Αναφερόμενος στον νέο αναπτυξιακό νόμο, επισήμανε ότι δημιουργούνται σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες χαμηλού ρίσκου στην Ελλάδα. «Επιδιώκουμε ένα επενδυτικό σοκ δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων για να χτυπήσουμε την αποεπένδυση και να αντιμετωπίσουμε την ανεργία» σημείωσε.

Ο κ. Τσίπρα ανέφερε ακόμη ότι η συμφωνία με την Cosco είναι αμοιβαία επωφελείς και υπογράμμισε ότι με την Κίνα είμαστε στρατηγικοί εταίροι και όχι απλώς ευκαιριακοί συναλλασσόμενοι. Η Κίνα, συμπλήρωσε, μπορεί να υπολογίζει στην ψυχή της Μεσογείου, την Ελλάδα.

Το Σινικό Τείχος επισκέφθηκε ο Αλ. Τσίπρας

Στο μεταξύ, το Σινικό Τείχος επισκέφθηκε την Κυριακή ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας στο περιθώριο της επίσημης επίσκεψής του στο Πεκίνο. Μετά την ξενάγησή του ο κ. Τσίπρας έγραψε στο βιβλίο των επισκεπτών εκφράζοντας τον βαθύ θαυμασμό του για ένα από τα μεγάλα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και των επιτευγμάτων του ανθρώπου.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Γουάνγκ Ζιανλίν, πρόεδρο του χρηματο-οικονομικού κολοσσού της Κίνας Wanda Group, που δραστηροποιείται στους τομείς των εμπορικών ακινήτων, των επιχειρήσεων Πολιτισμού και των χρηματοδοτήσεων.

Κατά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της Wanda Group εξέφρασε το ενδιαφέρον του κινεζικού κολοσσού για τη μαζική ανάπτυξη του κινεζικού τουρισμού στην Ελλάδα και για τη δημιουργία υποδομών ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης. Επίσης, συζητήθηκε το ενδεχόμενο δημιουργίας στούντιο κινηματογραφικών παραγωγών στην Ελλάδα. Μάλιστα, συμφωνήθηκε κλιμάκιο της Wanda Group να επισκεφθεί την Ελλάδα μετά από δυο μήνες και αφού γίνει η σχετική προετοιμασία.

Στην έδρα του κινεζικού κολοσσού Huawei

Πριν ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε την έδρα του κινεζικού τεχνολογικού κολοσσού Huawei στο Πεκίνο, διαμηνύοντας πως η ελληνική κυβέρνηση για πρώτη φορά επενδύει σημαντικά στους κλάδους της πληροφορικής και της τεχνολογίας, γιατί αποτελούν οξυγόνο της οικονομίας.

Ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε από τους επικεφαλής της εταιρείας σε διάφορα τμήματα, όπου έγινε παρουσίαση των τεχνολογικών επιτευγμάτων της Huawei, όπως τα κινητά τηλέφωνα 5G αλλά και έξυπνες εφαρμογές προηγμένης τεχνολογίας.

Στη συνάντησή του με τους επικεφαλής του κινεζικού ομίλου ο έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη δημιουργία της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής παρά τω Πρωθυπουργώ και στο γεγονός ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος θέτει στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων τις Νέες Τεχνολογίες, την Πληροφορική και την Έρευνα.

Τόνισε, μάλιστα, ότι θα κατασκευασθεί ένα τεχνολογικό πάρκο στην Αθήνα και πρότεινε την αδελφοποίηση του τεχνολογικού πάρκου Huawei με την Τεχνόπολις Θεσσαλονίκης. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Huawei τόνισε ότι η κινεζική εταιρεία θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα τριετούς διάρκειας για την εκπαίδευση ελλήνων φοιτητών στην τεχνολογία νέας γενιάς.

Συνέντευξη Τσίπρα στο τηλεοπτικό κανάλι CCTV

Επίσης, ο πρωθυπουργός έδωσε συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι CCTV, που αποτελεί τον κυρίαρχο, κρατικό τηλεοπτικό οργανισμό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο πρωθυπουργός μίλησε -μεταξύ άλλων- για την «αμοιβαία, επωφελή συμφωνία με την COSCO» που «ανοίγει το δρόμο για την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας».

Αναφέρθηκε στα ολοκληρωμένα επενδυτικά σχέδια που εκπονεί η Ελλάδα και στις δυνατότητες συνεργασίας των δυο χωρών στους τομείς του Τουρισμού και του Πολιτισμού. Τόνισε ότι κοινό χαρακτηριστικό των δυο λαών αποτελεί η μακραίωνη πολιτιστική τους παράδοση.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι επρόκειτο για μια δύσκολη κρίση, αλλά πλέον «τα δύσκολα είναι πίσω μας». Πρόσθεσε ότι ο ελληνικός λαός έδειξε αντοχή και υπομονή, αλλά πλέον έκλεισε η πρώτη και πιο δύσκολη αξιολόγηση.

Η συνέχεια της επίσκεψης του Αλ. Τσίπρα στην Κίνα

Αύριο, Τρίτη, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου, θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο των Ηρώων του Λαού στην Πλατεία Τιέν Αν Μεν και θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Γινπίνγκ. Την Τετάρτη, ο κ. Τσίπρας θα βρίσκεται στη Σαγκάη όπου θα έχει σειρά συναντήσεων με επιχειρηματίες, μεταξύ των οποίων τον πρόεδρο της Cosco, τον πρόεδρο της εταιρίας ηλεκτρονικού λιανικού εμπορίου Alibaba, τον πρόεδρο της τεχνολογικής εταιρείας ΖΤΕ και της επενδυτικής εταιρίας Fosun.

Θα έχει επίσης συνάντηση με το δήμαρχο της Σαγκάης, Γιανγκ Ξιόνγκ. Ο Αλ. Τσίπρας, μαζί με την ελληνική αποστολή, θα αναχωρήσει για την Αθήνα το απόγευμα της Τετάρτης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας
Η σύσκεψη πραγματοποιείται λόγω των πολλών και ταυτόχρονων εστιών που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ώρες και των θυελλωδών ανέμων
Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας
Θεσσαλονίκη: Καλλιτεχνική διαμαρτυρία «save art» στην Αριστοτέλους
Δράση μαθητών και μαθητριών του Καλλιτεχνικού Σχολείου Θεσσαλονίκης με σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων της τέχνης και του σχολείου τους
Θεσσαλονίκη: Καλλιτεχνική διαμαρτυρία «save art» στην Αριστοτέλους