Ένας στους τέσσερις με κάτω από 7.000 μόρια
Πάνω από το 1/4 των υποψηφίων των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων δεν κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερα από 7.000 μόρια, ενώ οι υποψήφιοι που αρίστευσαν και συγκέντρωσαν πάνω από 19.000 μόρια είναι ελάχιστοι, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας.
Ειδικότερα, 758 είναι συνολικά οι υποψήφιοι που συγκέντρωσαν πάνω από 19.000 μόρια, με την πλειονότητα αυτών (462) να είναι στο επιστημονικό πεδίο των επιστημών Υγείας και Ζωής της ομάδας προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών.
Πώς θα κινηθούν οι βάσεις αναλυτικά
• 1ο πεδίο -Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών
Συγκεκριμένα, στο πρώτο πεδίο 1 στους 5 υποψηφίους δεν κατάφερε να πιάσει ούτε τα 7.000 μόρια! Αυτοί που κατάφεραν να συγκεντρώσουν πάνω από 18.500 μόρια είναι μόλις 377 ενώ οι αριστούχοι, όσοι δηλαδή συγκέντρωσαν άνω των 19.500 μορίων είναι μόλις 55! Με αυτά τα δεδομένα, οι περιζήτητες Νομικές Σχολές του πρώτου πεδίου αναμένεται να κινηθούν στα περσινά επίπεδα, με μικρές αυξομειώσεις.
• 2ο πεδίο -Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών
Στις πολυτεχνικές Σχολές αναμένεται πτώση η οποία θα είναι πιο εντυπωσιακή στις πιο χαμηλόβαθμες σχολές, αλλά και στις ιδιαίτερα περιζήτητες που παραδοσιακά ήταν και οι πλέον υψηλόβαθμες. Συνολικά όσοι κατάφεραν να συγκεντρώσουν άνω των 18.500 μορίων είναι μόλις 631 υποψήφιοι.
• 3ο πεδίο -Επιστημών Υγείας και Ζωής
Οι ιατρικές Σχολές, των οποίων οι βάσεις είναι ήδη υψηλές αναμένεται να σημειώσουν περαιτέρω άνοδο. Στις ιατρικές σχολές, οι εισακτέοι φέτος θα είναι 1.055 και αυτό σημαίνει πως η βάση εισαγωγής της τελευταίας σχολής θα είναι τουλάχιστον 18.500 μόρια. Πέρυσι, στην ιατρική Αλεξανδρούπολης απαιτούνταν 18.174 μόρια για την εισαγωγή. Άνοδο θα σημειώσουν ακόμη και οι σχολές παραϊατρικών επαγγελμάτων καθώς και οι Γεωπονικές.
• 4ο πεδίο -Επιστημών της Εκπαίδευσης
Στο εν λόγω πεδίο οι βάσεις αναμένεται να πέσουν σημαντικά λόγω και των χαμηλών βαθμολογιών των υποψηφίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις 34 υποψήφιοι κατάφεραν να συγκεντρώσουν περισσότερα από 18.000 μόρια!
• 5ο πεδίο -Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής
Εκεί που αναμένεται μεγάλη πτώση είναι στις σχολές του πέμπτου πεδίου, δηλαδή στις σχολές Οικονομίας, Διοίκησης και Πληροφορικής. Προβλέπεται, μάλιστα, ότι σε καμία από τις σχολές αυτές η βάση εισαγωγής δεν θα ξεπερνά τα 18.000 μόρια.
Μέχρι την Παρασκευή τα μηχανογραφικά - Τι ισχύει για τους Έλληνες του εξωτερικού
Η λήξη της προθεσμίας υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων είναι την Παρασκευή 8 Ιουλίου. Οι Έλληνες του εξωτερικού, που έχουν τις προϋποθέσεις υπαγωγής στις ειδικές κατηγορίες υποψηφίων για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση καλούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά (μέσω διαδικτύου) αίτηση συμμετοχής στις εξετάσεις, καθώς και μηχανογραφικό δελτίο με τις προτιμήσεις τμημάτων και σχολών που επιθυμούν να εισαχθούν από τις 7 έως και τις 14 Ιουλίου.
Από αύριο δηλαδή οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να συμπληρώνουν την αίτηση συμμετοχής και το μηχανογραφικό δελτίο από τις χώρες του εξωτερικού, μέσω της πλατφόρμας που βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://exams-expatriate.it.minedu.gov.gr , η οποία θα είναι διαθέσιμη όλο το 24ωρο.
Έλεγχος των στοιχείων της άδειας ίδρυσης ιδιωτικών Γυμνασίων και Λυκείων
Εξάλλου, στον άμεσο έλεγχο των στοιχείων της άδειας ίδρυσης των ιδιωτικών Γυμνασίων και Λυκείων θα πρέπει να προβούν οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, σύμφωνα με έγγραφο της Διεύθυνσης Σπουδών του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Οι Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα πρέπει να ελέγξουν εάν η νομική μορφή λειτουργίας των ιδιωτικών σχολείων, ο διακριτικός τους τίτλος, η επωνυμία τους συμπίπτουν με τα στοιχεία που αναφέρονται στην αδειοδότησή τους. Οι Διευθύνσεις της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οφείλουν να διεξαγάγουν τον έλεγχο στα ιδιωτικά Γυμνάσια και Γενικά Λύκεια, ημερήσια και εσπερινά, που εποπτεύουν και να αποστείλουν την σχετική έκθεση στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΠΕΘ έως και την 31η-7-2016.