Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ψηφίσθηκε επί της αρχής ο εκλογικός νόμος στην Επιτροπή της Βουλής

Σε αναζήτηση 200 ψήφων η κυβέρνηση με το βλέμμα στην επόμενη μέρα

Ψηφίσθηκε επί της αρχής ο εκλογικός νόμος από την Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής. Υπέρ ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες και Ένωση Κεντρώων, κατά η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, ενώ η Χρυσή Αυγή επιφυλάχθηκε και το ΚΚΕ δήλωσε παρών.

Αρνητικός στην πρόταση της κυβέρνησης ο Στ. Παναγούλης

Νωρίτερα, μιλώντας στην Επιτροπή ο ανεξάρτητος βουλευτής Στάθης Παναγούλης εμφανίστηκε αρνητικός στον εκλογικό νόμο που προτείνει η κυβέρνηση.

«Δεν πρόκειται να ψηφίσω με τίποτα αυτό το νόμο» είπε για την ψήφο του επί της αρχής του νομοσχεδίου, δηλώνοντας ότι θα ψηφίσει «παρών» για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και θα υπερψηφίσει για την ψήφο στα 17.

«Φέρτε την απλή και θα σας το ψηφίσω όλο» είπε και πρόσθεσε: «Τώρα έχετε βρει νέους συμμάχους, δεν ξέρω, τους συναδέλφους της Χρυσής Αυγής, και φτάνετε τους 197. Συνέλθετε».

«Η πρόταση δεν έχει καμία σχέση με την απλή αναλογική» είπε ο βουλευτής, επικρίνοντας τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, που έχει πει ότι «υπάρχει χρόνος ως τις 20 Ιουλίου» για να αλλάξουν γνώμη κόμματα.

«Δεν είπα αυτό. Αποστασίες εννοούσα; Με αδικείς» του είπε ο Π. Κουρουμπλής εξηγώντας ότι αναφερόταν στη στάση των προοδευτικών κομμάτων.

«Δεν άκουσα τη δήλωσή σας, την είδα στον «Σκάι» παραδέχθηκε ο Στ. Παναγούλης.

Π. Κουρουμπλής: «Η απλή αναλογική ανοίγει δρόμο για συνεργασίες»

«Το έλλειμμα του μπόνους στον εκλογικό νόμο μπορεί να καλυφθεί από τον λαό» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής αναφερόμενος στην απλή αναλογική και εξήγησε ότι ο λαός μπορεί να ενισχύσει οποιοδήποτε κόμμα επιθυμεί, εάν θέλει να τον κυβερνήσει.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ υπογράμμισε πως οι μονοκομματικές κυβερνήσεις δεν απέτρεψαν την οικονομική κρίση, ενώ υποστήριξε πως έως τις 20 Ιουλίου είναι μεγάλος πολιτικός χρόνος για να βρεθούν οι 3 ψήφοι που απαιτούνται για να συγκεντρωθεί ο αριθμός των 200 βουλευτών και να ισχύσει το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής από τις ερχόμενες εκλογές.

Επισήμανε, πάντως, ότι η Αριστερά εδώ και 40 χρόνια μιλά για την απλή αναλογική -αν και συμφώνησε ότι έχει αλλάξει το πολιτικό περιβάλλον καθώς η χώρα έχει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα- και κάλεσε εμμέσως το ΠΑΣΟΚ να αλλάξει άποψη καθώς είχε προτείνει την απλή αναλογική με πρόταση νόμου. Σε ερώτηση εάν υπάρχει περίπτωση για μεγάλο συνασπισμό (σ.σ. κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ) στην Ελλάδα είπε πως με τα σημερινά δεδομένα «δεν το βλέπει» για να συμπληρώσει πως μετά την ψήφιση της απλής αναλογικής δημιουργούνται δυνατότητες συνεργασίας των δημοκρατικών δυνάμεων.

«Ο Τσίπρας είναι πολύ νέος για να σκέπτεται την Προεδρία»

Για τη συνταγματική αναθεώρηση και την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από τον λαό με αυξημένες αρμοδιότητες τάχθηκε υπέρ και τόνισε πως πρέπει όλα τα κόμματα να καταθέσουν τις προτάσεις τους και μέσα από διάλογο να υπάρξει συμφωνία για την αναθεώρηση. Απέρριψε τα σενάρια ότι ο πρωθυπουργός σκέπτεται με τις αυξημένες αρμοδιότητες το πολιτικό του μέλλον, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι πολύ νέος ο Τσίπρας για να σκέπτεται την Προεδρία της Δημοκρατίας».

Η «αριθμητική» του εκλογικού νόμου

Σε ό,τι αφορά την «αριθμητική» του εκλογικού νόμου έως τώρα, αυτή έχει ως εξής: Υπέρ του εκλογικού νόμου τάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ (144 βουλευτές), οι ΑΝΕΛ (9 βουλευτές), η Ένωση Κεντρώων (9 βουλευτές) και το ΚΚΕ (15 βουλευτές).

Επιπλέον, θα υπερψηφίσουν ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος.

Από την πλευρά της, η Χρυσή Αυγή έχει επιφυλαχθεί για τη στάση που θα τηρήσει. Σε περίπτωση, πάντως, που συνταχθεί με την κυβέρνηση, τότε το σύνολο των βουλευτών που προτίθενται να υπερψηφίσουν ανέρχεται στους 197. Από την άλλη πλευρά βρίσκονται: η ΝΔ (75 βουλευτές), το ΠΑΣΟΚ (15 βουλευτές), το Ποτάμι (10 βουλευτές), καθώς και οι τρεις ανεξάρτητοι βουλευτές, Στάθης Παναγούλης, Χάρης Θεοχάρης και Λεωνίδας Γρηγοράκος, έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσουν.

Έτσι, η πλευρά του «όχι» αριθμεί συνολικά 103 βουλευτές. Η συζήτηση του εκλογικού νόμου συνεχίζεται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής από χθες το απόγευμα, ενώ θα εισαχθεί στην Ολομέλεια στις 19 Ιουλίου και θα ψηφιστεί το βράδυ της 20ης Ιουλίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ