Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τέλος στο σενάριο ψήφισης εκλογικού νόμου από 200 βουλευτές

Θα απέχει από την ψηφοφορία της Πέμπτης, ανακοίνωσε η Χρυσή Αυγή

Τέλος σε κάθε σενάριο να ψηφιστεί η κυβερνητική πρόταση από 200 βουλευτές ώστε να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές έβαλε η Χρυσή Αυγή με την απόφασή της να απέχει από την ψηφοφορία για τον εκλογικό νόμο την Πέμπτη.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του κόμματος Γιάννης Λαγός μιλώντας από το βήμα της Βουλής ξεκαθάρισε ότι η Χρυσή Αυγή, που μέχρι σήμερα δεν είχε ανοίξει τα χαρτιά της για το θέμα, δεν θα ψηφίσει στην επικείμενη ψηφοφορία της ερχόμενης Πέμπτης.

«Εμείς δεν θα γίνουμε ουρά ούτε του ΣΥΡΙΖΑ ούτε της ΝΔ για αυτό και θα απέχουμε από τη ψηφοφορία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Έτσι ο μεγαλύτερος αριθμός ψήφων που μπορεί να συγκεντρώσει η πρόταση της κυβέρνησης είναι 179: Οι ψήφοι της συγκυβέρνησης, του ΚΚΕ, της Ένωσης Κεντρώων, του Θανάση Θεοχαρόπουλου από τη ΔΗΜΑΡ και του ανεξάρτητου Νίκου Νικολόπουλου. Σημειώνεται ότι μόνο αν ο εκλογικός νόμος συγκέντρωνε 200 ψήφους, θα ετίθετο σε ισχύ από τις αμέσως επόμενες εκλογές. Διαφορετικά, θα ισχύσει από τη μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Με τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων ξεκίνησε το απόγευμα της Τρίτης στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου που επιφέρει αλλαγές στον εκλογικό νόμο. Η συζήτηση θα είναι τριήμερη και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, με την ψήφιση του εκλογικού νόμου.

Με την έναρξη της συνεδρίασης η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, εξέφρασαν τη διαφωνία τους με την αλλαγή της ημέρας ψήφισης του σχεδίου νόμου χωρίς να προηγηθεί η ενημέρωση των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων. «Η προσαρμογή του προγράμματος της Βουλής στο εκάστοτε πρόγραμμα του Πρωθυπουργού υποδηλώνει αντίληψη περιφρόνησης του Κοινοβουλίου», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι θεωρεί το κοινοβούλιο «τσιφλίκι της».

«Η μεθοδολογία της κυβέρνησης δεν συνάδει με αυτό που θα μας απασχολήσει απόψε, δηλαδή την οικοδόμηση κουλτούρας συνεννόησης», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Σπύρος Δανέλης, ενώ ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, υποστήριξε ότι το θέμα είναι ανύπαρκτο, γιατί όταν η κυβέρνηση έχει πλειοψηφία στη διάσκεψη των προέδρων μπορεί να αλλάξει και την ημερήσια διάταξη - και χαρακτήρισε τη συζήτηση «ολίγον θέατρο εντός εισαγωγικών».

«Την περιφρόνηση του Κοινοβουλίου την ζήσαμε όταν είχαμε τον Πρωθυπουργό απόντα στην προπροηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο είπε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, και πρόσθεσε ότι ο σημερινός Πρωθυπουργός είναι ο Πρωθυπουργός με τις περισσότερες παρουσίες στο Κοινοβούλιο.

Τέλος, ο εκλογικός νόμος αλλά και η συνταγματική αναθεώρηση βρέθηκαν στο επίκεντρο του κυβερνητικού συμβουλίου που συνεδρίασε το πρωί της Τρίτης υπό τον πρωθυπουργό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ