Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα για τη ναυτική τραγωδία στην Αίγινα

Ποιος οδηγούσε το μοιραίο ταχύπλοο και ποιοι ήταν οι συνεπιβάτες

Πολλά είναι τα αναπάντητα ερωτήματα για τη ναυτική τραγωδία στην Αίγινα. Αύριο, Παρασκευή, απολογείται ο χειριστής του μοιραίου ταχύπλοου που εμβόλισε λάντζα, σκορπίζοντας τον θάνατο στην Αίγινα. Ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, ο οποίος είχε αναλάβει αρχικά την υπεράσπισή του, ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την υπόθεση. Το πρωί της Πέμπτης, σε κλίμα συγκίνησης, οι κάτοικοι της Πέρδικας, είπαν το «τελευταίο αντίο» στον άτυχο καπετάνιο της λάντζας. Εξάλλου, ολοκληρώθηκαν οι έρευνες στο σημείο της τραγωδίας, με τις Αρχές να δίνουν στη δημοσιότητα τα ονόματα των θυμάτων, τραυματιών και διασωθέντων.

Αποκαλύψεις του υπ. Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσα

Όπως αποκάλυψε «Το Βήμα», μετά από επικοινωνία με τον υπουργό Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα, ο υπουργός είπε ότι οι τρείς συνεπιβάτες του 77χρονου Θρασύβουλου Λυκουρέζου, ήταν οι Επαμεινώνδας Βενετσιάνος και Ευθυμία Βενετσιάνου, από 60 έως 70 ετών και ο Θεοδότης Καρακάσης.

Και οι τρεις στις καταθέσεις τους στο Λιμεναρχείο δήλωσαν ότι το ταχύπλοο οδηγούσε ο Θρασύβουλος Λυκουρέζος. Επίσης ο υπουργός είπε, «η κόρη και γαμπρός του Λυκουρέζου προσκόμισαν εισιτήρια που βεβαίωναν πως ταξίδεψαν σόλο την Κρήτη προς Αθήνα το απόγευμα της του δυστυχήματος όταν ενημερώθηκαν για τα γεγονότα. Επίσης ο εγγονός του 77χρονου δεν θα μπορούσε να οδηγεί αφού είναι μικρής ηλικίας».

Όσον αφορά στον οδηγό του ταχύπλοου ο κ. Δρίτσας είπε ότι ο οδηγός κατέθεσε ότι μετά το πρώτο σοκ κάλεσε δικούς του ανθρώπους και φρόντισε να μετεπιβιβάσει και να βγάλει στην ακτή τους φίλους του που ήταν μαζί του στο σκάφος και ότι ο ίδιος έμεινε αρκετή ώρα επάνω γιατί έμπαζε νερά. Είπε επίσης ότι ο οδηγός είχε τον χρόνο να επικοινωνήσει με τους δικούς του και τους δικηγόρους του και ότι ο ίδιος τηλεφώνησε στις αρχές λέγοντας «αυτός που ψάχνετε είμαι εγώ, ελάτε να με πιάσετε».

Αποσύρεται ο Λυκουρέζος από την υπεράσπιση του 77χρονου

Την απόφασή του να αποσυρθεί από την εκπροσώπηση και υπεράσπιση του 77χρονου χειριστή του ταχύπλοου, που σκόρπισε τον θάνατο στην Αίγινα, ανακοίνωσε ο γνωστός ποινικολόγος, Αλέξανδρος Λυκουρέζος.

Όπως αναφέρει σε δήλωσή του: «Υπάρχει ένας άγραφος κανόνας που υποδεικνύει στον δικηγόρο να μην αναλαμβάνει σοβαρές ποινικές υποθέσεις στενών συγγενών του. Και τούτο, γιατί στις περιπτώσεις αυτές δεν μπορεί να ασκήσει με την απαιτούμενη ψυχραιμία και νηφαλιότητα τα υπερασπιστικά του καθήκοντα, αλλά τείνει να προσέρχεται στη διαδικασία με ψυχολογία διαδίκου και όχι συνηγόρου, γεγονός που δεν συμβάλλει στην ορθή επιτέλεση του έργου του.

Μετά την αυθόρμητη συμπαράσταση που όφειλα να επιδείξω στον πρώτο μου εξάδελφό, Θρασύβουλο Λυκουρέζο, αμέσως μετά τη ναυτική τραγωδία της Αίγινας, νιώθω συναισθηματικά την ανάγκη να αποσυρθώ από την περαιτέρω εκπροσώπηση και υπεράσπισή του, όντας βέβαιος ότι η Δικαιοσύνη θα κάνει το χρέος της».

Στην απολογία του 77χρονου χειριστή

Στην απολογία του 77χρονου χειριστή του ταχύπλοου που εμβόλισε λάντζα, σκορπίζοντας τον θάνατο στην Αίγινα, στρέφουν την προσοχή τους οι Αρχές.

Ο καπετάνιος του μοιραίου σκάφους, ο οποίος ήδη κρατείται, αναμένεται να καταθέσει στην ανακρίτρια σήμερα το μεσημέρι. Στον ίδιο ασκήθηκε δίωξη για τα κακουργήματα πρόκλησης ναυαγίου -από το οποίο προήλθε θάνατος- και ανθρωποκτονίας εξ αμελείας, ενώ κατηγορείται και για δύο πλημμελήματα.

Συγκλονίζουν τα ιατροδικαστικά ευρήματα

Ζωντανός, αλλά χωρίς τις αισθήσεις του, φαίνεται ότι έπεσε στη θάλασσα και πνίγηκε ο κυβερνήτης του τουριστικού σκάφους. Κατά την εξέταση που διενήργησε ο προϊστάμενος της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Πειραιά, διαπιστώθηκαν τρία χτυπήματα στο σώμα του άνδρα, στο πόδι, πίσω από το αυτί και στο κεφάλι. Στο μέτωπο ειδικότερα, προκλήθηκε οίδημα από πρόσκρουση σε άγνωστο αντικείμενο, με βάση τις μέχρι τώρα ενδείξεις.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πέσει, στη συνέχεια, ζωντανός ο κυβερνήτης στη θάλασσα, αλλά χωρίς να έχει τις αισθήσεις του. Γι' αυτόν τον λόγο, οι πνεύμονες και η κοιλιακή του χώρα ήταν γεμάτοι από θαλασσινό νερό, ανέφεραν πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων. Ο ιατροδικαστής έχει δρομολογήσει τη διαδικασία τοξικολογικών και ιστολογικών εξετάσεων, ενώ σήμερα το πρωί θα προχωρήσει σε νεκροτομή και στις σορούς των υπολοίπων τριών θυμάτων της ναυτικής τραγωδίας.

Τα πρώτα στοιχεία της αυτοψίας

Στην περιοχή, εξάλλου, βρίσκονται ήδη εμπειρογνώμονες, οι οποίοι εξέτασαν το ταχύπλοο που προξένησε την τραγωδία. Όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο του Star, ενδεικτικό των συνθηκών της τραγωδίας είναι πως στις δύο προπέλες του μοιραίου σκάφους βρέθηκαν γαντζωμένα προσωπικά αντικείμενα των επιβατών της λάντζας. Προχθές, ήρθαν στο φως εικόνες – ντοκουμέντο από την επιχείρηση διάσωσης, λίγο μετά τη σφοδρή σύγκρουση στα ανοιχτά.

Αμφιβολίες για τον χειριστή;

Εξάλλου, ερωτήματα για το ποιος ήταν στο τιμόνι του μοιραίου σκάφους θέτει ο αδελφός του νεκρού καπετάνιου της λάντζας. «Δεν μπορεί ένας άνθρωπος 77ετών να οδηγεί ταχύπλοο με αυτή την ταχύτητα. Δεν ήταν αυτός ο χειριστής του ταχύπλοου», είπε ο ίδιος στον Σκάι. Τη μεγάλη ταχύτητα, την οποία είχε αναπτύξει το ταχύπλοο, επισημαίνει στη συγκλονιστική μαρτυρία της μία γυναίκα που έζησε την τραγωδία. Η ίδια, όπως είπε στο Mega, επέβαινε στο τουριστικό σκάφος και σώθηκε μετά τη σύγκρουση, στο λιμάνι της Πέρδικας.

Η κατάσταση των τραυματιών

Σε ό,τι αφορά τους πέντε τραυματίες που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Αττικής η κατάστασή τους χαρακτηρίζεται σταθερή με σημάδια βελτίωσης. Μάλιστα, αισιοδοξία επικρατεί για την 29χρονη από την Ουκρανία, η οποία ακρωτηριάστηκε στην αριστερή της κνήμη. Μετά την πολύωρη χειρουργική επέμβαση στην οποία υπεβλήθη στο ΚΑΤ, το άκρο της γυναικάς είναι βιώσιμο και η κατάστασή της κρίνεται ικανοποιητική.

Η κηδεία του καπετάνιου

Σε κλίμα οδύνης το μικρό ψαροχώρι της Πέρδικας στην Αίγινα αποχαιρέτησε το πρωί της Πέμπτης τον καπετάνιο της λάντζας, Στέλιο Τρίμη. Φίλοι και συγγενείς και συγχωριανοί βρέθηκαν στην κηδεία που έγινε στην εκκλησία της Παναγίτσας, λίγα μέτρα μακριά από όπου έδενε το τουριστικό πλοιάριο. Εκεί ήταν και οι δύο γιοι και τα αδέλφια του άτυχου καπετάνιου που συνόδευσαν τον νεκρό έως το νεκροταφείο της Πέρδικας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ