Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Συνομιλία των Τσίπρα - Γιλντιρίμ για τους «8» και το Προσφυγικό

Επίσημο αίτημα έκδοσης των 8 Τούρκων κατέθεσε η Άγκυρα

Δελτίο τύπου εξέδωσε το γραφείο του πρωθυπουργού, αναφέροντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Μπιναλί Γιλντιρίμ. Σύμφωνα με το δελτίο που εξέδωσε το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού, «ο Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Η συζήτηση, η οποία έγινε με πρωτοβουλία του Τούρκου Πρωθυπουργού, επικεντρώθηκε στις διμερείς συναντήσεις κατά την επόμενη περίοδο, καθώς και τη συνεργασία στο προσφυγικό, τις μεταφορές και την ενέργεια».

«Επίσης συζητήθηκαν θέματα δικαστικής συνεργασίας», καταλήγει το δελτίο αφήνοντας «ανοιχτό» το ενδεχόμενο η συζήτηση των δύο πρωθυπουργών να περιστράφηκε γύρω από το ζήτημα της έκδοσης των 8 Τούρκων στρατιωτικών που συνελήφθησαν στην Ελλάδα μια μέρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Επίσημο αίτημα έκδοσης των «8» κατέθεσε η Άγκυρα

Την έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου ζήτησε επισήμως η Τουρκία. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το τουρκικό αίτημα παρελήφθη από το Υπουργείο Εξωτερικών και προωθήθηκε αυθημερόν στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, πέραν της συμμετοχής στο πραξικόπημα, η τουρκική Κυβέρνηση κατηγορεί τους οκτώ και για απόπειρα δολοφονίας του Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν. Οι Τούρκοι αξιωματικοί που έφτασαν με στρατιωτικό ελικόπτερο την επομένη του πραξικοπήματος στην Αλεξανδρούπολη έχουν συζητήσει πολιτικό άσυλο και αναμένεται αύριο να εμφανιστούν ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής.

Πιο σκληρή πολιτική της Άγκυρας έναντι των μειονοτήτων «βλέπει» ο Ν. Ξυδάκης

Εξάλλου, πιο σκληρή πολιτική από την Άγκυρα και τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έναντι των μειονοτήτων στην Τουρκία, διαβλέπει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, αναφερόμενος στην απαγόρευση της λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά στις 15 Αυγούστου, την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγιά Σοφία και τη στάση της γείτονος έναντι των Κούρδων.

Κληθείς να σχολιάσει στον ΣΚΑΪ την έντονη αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, με τις οποίες ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος ζητούσε την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων και επέκρινε την απαγόρευση της λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά, ο κ. Ξυδάκης υπερασπίστηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σημείωσε επίσης ότι η Τουρκία διαρκώς δημιουργεί διπλωματικές εντάσεις όταν τίθεται το ζήτημα, είτε γενοκτονίας των Αρμενίων, είτε των Ποντίων. Πρόσθεσε ότι «εμείς ορθώς επισημαίνουμε αυτά τα θέματα που έχουν καταγραφεί ιστορικά».

Υπέρ των θέσεων Παυλόπουλου για τη γενοκτονία των Ποντίων

«Αυτό που έπρεπε να κάνει ο Προκόπης Παυλόπουλος το κάνει», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για «συνολικό σχέδιο του κ. Ερντογάν για τον εξισλαμισμό του πολιτεύματος και το οποίο είναι ανησυχητικό, γιατί παραβιάζει και θρησκευτικές ελευθερίες και τις σχέσεις καλής γειτονίας».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία υπάρχουν, ότι σε κάποια ζητήματα υπάρχει συνεννόηση και σε άλλα υπάρχουν διαφορές.

Ωστόσο, παρατήρησε μια όξυνση στην στάση της Τουρκίας, επικαλούμενος την απόφαση για την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγιά Σοφία και την απαγόρευση της λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά, τονίζοντας ότι όλα αυτά έχουν προφανώς σχέση και με τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Σε ερώτηση για την υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι το θέμα βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης, η οποία και θα αποφασίσει για την έκδοσή τους, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα ως κράτος δικαίου θα ακολουθήσει την εθνική και την κοινοτική νομοθεσία και το διεθνές δίκαιο.

Με υπουργικό συμβούλιο ξεκινά τη νέα σεζόν ο Αλ. Τσίπρας

Εξάλλου, πουργικό συμβούλιο προγραμματίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, για την επόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός, καθώς την κυβέρνηση περιμένει ένα ιδιαίτερα «καυτό» φθινόπωρο. Ο Αλ. Τσίπρας επέστρεψε χθες το απόγευμα από τη διήμερη επίσκεψή του στο Κομμένο της Άρτας και το Αθαμάνιο, την ιδιαίτερη πατρίδα του. Πλην, όμως, η συντριπτική πλειοψηφία των υπουργών έκανε χρήση της δεκαήμερης άδειας που τους χορήγησε το Μέγαρο Μαξίμου, αν και ορισμένοι πήραν και ορισμένες ημέρες από τη… σημαία!

Το φθινόπωρο εκτιμάται ότι θα κρίνει για την κυβέρνηση σχεδόν… τα πάντα! Αν δεν «απογειωθεί» η οικονομία, θεωρείται βέβαιο ότι την άνοιξη του 2018 θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης, ενώ ουδείς μπορεί να υπολογίσει την ύπαρξη και το μέγεθος των κοινωνικών αντιδράσεων, ιδίως μετά την υπερφορολόγηση το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ