Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Το αρχαίο ελληνικό πνεύμα αρωγός στην υπεράσπιση του πολιτισμού…»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος, μιλώντας σε διεθνές συνέδριο

«To αρχαίο ελληνικό πνεύμα μπορεί να βοηθήσει σήμερα τον άνθρωπο να υπερασπισθεί τον πολιτισμό μας που κινδυνεύει» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας χθες, Δευτέρα, σε διεθνές συνέδριο με τίτλο «η αρχαία Ελλάδα και ο σύγχρονος κόσμος». «Το αρχαίο ελληνικό πνεύμα ουσιαστικώς δημιούργησε το σύγχρονο δυτικό πολιτισμό, διότι ήταν το αρχαίο ελληνικό πνεύμα που μετέτρεψε σταδιακά την πληροφορία σε γνώση και τη γνώση σε σοφία, άρα δημιούργησε την επιστήμη. Απάλλαξε τον άνθρωπο από το μύθο, 'ξεμάγεψε' τη σκέψη του, τον απελευθέρωσε από δόγματα και του έμαθε τη σχετικότητα και την αμφισβήτηση κάθε επιστημονικής ανακάλυψης. Με άλλες λέξεις, του άνοιξε το δρόμο της σύγχρονης δημιουργίας» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Όπως επισήμανε ο Προκόπης Παυλόπουλος, «αυτή η ανεκτίμητη συμβολή του αρχαίου ελληνικού πνεύματος μπορεί να βοηθήσει σήμερα τον άνθρωπο να υπερασπισθεί τον πολιτισμό μας που κινδυνεύει, επειδή στις μέρες μας η σοφία τείνει να γίνει και πάλι απλή γνώση και η γνώση 'ταξινομημένη' πληροφορία».

«Οι κίνδυνοι αυτοί για τον πολιτισμό μας οφείλονται, ιδίως, πρώτον στο ότι η τεχνολογία έχει πολλές φορές 'ξεστρατίσει' προς την κατεύθυνση της απομονωτικής εξειδίκευσης, η οποία αποκλείει την συνολική σύλληψη κάθε επιστημονικού αντικειμένου, τόνισε ο κ. Παυλόπουλος. «Και δεύτερον, στο ότι η αχαλίνωτη και χωρίς κανόνες οικονομική παγκοσμιοποίηση, μέσω της 'απορρύθμισης' και του αποκλεισμού οποιασδήποτε προστατευτικής και διορθωτικής κρατικής παρέμβασης, οδηγεί σε έναν άκρατο υλισμό που αποπροσανατολίζει πλήρως τον άνθρωπο, δοθέντος ότι καταστρέφει κάθε οραματική αντιμετώπιση της επιστήμης και της εν γένει πνευματικής δημιουργίας. Άρα ωθεί τον άνθρωπο να 'προσαρμοσθεί' στην ύλη και όχι στο πνεύμα» κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος.

Πρόεδρος: «Η Ελλάδα δίδαξε με τη στάση της στο προσφυγικό»

«Αν έχει νόημα σήμερα μια παγκοσμιοποίηση στην εποχή μας, αυτή δεν είναι η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, αλλά η παγκοσμιοποίηση του ανθρωπισμού και της δημοκρατίας» τόνισε εξάλλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος, από την ακριτική Φλώρινα μιλώντας σε ημερίδα για το προσφυγικό. Ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε ότι έναντι των προσφύγων η Ελλάδα δίδαξε και θα διδάσκει με τη στάση της, ενώ με το παράδειγμά της συμβάλλει ώστε και οι εταίροι μας να αποκτήσουν την ίδια νοοτροπία. «Γιατί αν επικρατήσει αυτή η φοβική νοοτροπία, η οποία κάποτε πολλές φορές αγγίζει τα όρια του ρατσισμού, το βλέπουμε, από εκεί και πέρα πλήττεται το ίδιο το θεμέλιο της Ευρώπης, το ίδιο το θεμέλιο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, το κέντρο βάρους της ΕΕ. Από τότε που δημιουργήθηκε, το κέντρο είναι ο άνθρωπος» δήλωσε. «Ως Έλληνες υπερασπιζόμενοι το δικό μας παράδειγμα συμβάλλουμε, ώστε η Ευρώπη να ξαναβρεί το δρόμο της και να θωρακίσει την ενοποίηση της γιατί αν επικρατήσουν άλλες απόψεις τότε όχι ενοποίηση δεν θα υπάρξει, κινδυνεύει και η ίδια η Ευρώπη» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ν. Βούτσης: «Να ηττηθεί η Ευρώπη των φραχτών»

«Η Ευρώπη των φρακτών και του αποκλεισμού, το νέο φρούριο, που χτίζουν αντιλήψεις ρατσισμού, ξενοφοβίας και μισαλλοδοξίας είναι ταυτόχρονα μία Ευρώπη- παράγοντας για παραπέρα αποσταθεροποίηση της περιοχής, για διαρκή έλλειψη αισθήματος ασφάλειας για τους πολίτες της. Μπορεί να εξελιχτεί γρήγορα σε μήτρα διαλυτικών και συγκρουσιακών ρήξεων μέσα στον πυρήνα της». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, κατά την ομιλία του στην ημερίδα στην Φλώρινα για το προσφυγικό. «Αυτή η εξέλιξη πρέπει να ηττηθεί και να απομονωθεί, με συστράτευση των δυνάμεων της αλληλεγγύης, της ειρήνης, των αξιών του ανθρωπισμού και της ιστορικής ενόρασης, που μόνο οι προοδευτικές δυνάμεις εκπροσωπούν», είπε ο κ. Βούτσης. Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη ότι «οι χώρες του Νότου και της Βαλκανικής πρέπει να συγκροτήσουν μέτωπα και ευρείες συμπαρατάξεις, που θα επιβάλουν την πολιτική των ανοικτών νότιων και ανατολικών διαδρόμων, με ασφάλεια για τους πρόσφυγες και τους κατοίκους των ευρωπαϊκών χωρών».

Βράβευση του Γιάννη Μπεχράκη

Στη διάρκεια της ημερίδας ο κ. Παυλόπουλος απένειμε βραβείο στον βραβευμένο με Πούλιτζερ φωτορεπόρτερ, Γιάννη Μπεχράκη, για τις φωτογραφίες που τράβηξε η ομάδα του κατά τη διάσωση προσφύγων στο Αιγαίο. Παραλαμβάνοντας το βραβείο ο κ. Μπεχράκης είπε ότι στους πρόσφυγες του Αιγαίου έβλεπε τη γιαγιά του που έφυγε πρόσφυγας από τη Σμύρνη και με τις φωτογραφίες που τράβηξαν κατάφεραν να αλλάξουν τη διεθνή κοινή γνώμη στο θέμα των προσφύγων. Πρόσθεσε πως οι Έλληνες μπορούν να περπατάνε με ψηλά το κεφάλι για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν τους πρόσφυγες. Στην ημερίδα, μίλησαν ο γγ του υπουργείου Παιδείας Γιάννης Παντής, οι καθηγητές Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, Ηλίας Νικολακόπουλος, ο συγγραφέας Γιώργος Σκαμπαρδώνης, ο ποιητής Γιώργος Χρονάς και τη συζήτηση συντόνισε ο Γιώργος Λιάνης. Παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Φλώρινας, Γιάννης Βοσκόπουλος, βουλευτές και εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καβάλα: Εταιρεία από Βουλγαρία «χτίζει» δύο 5άστερα ξενοδοχεία στην Κεραμωτή
Τους επόμενους μήνες θα εκδοθούν οι τελευταίες απαραίτητες άδειες προκειμένου ένα ξεκινήσουν να ετοιμάζονται
Καβάλα: Εταιρεία από Βουλγαρία «χτίζει» δύο 5άστερα ξενοδοχεία στην Κεραμωτή
Δώρο Πάσχα: Πότε θα λάβουν τα χρήματα οι εργαζόμενοι - Η διορία, πώς υπολογίζεται
Θα είναι αυξημένο για όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό - Τι ισχύει σε περίπτωση που δεν καταβληθεί
Δώρο Πάσχα: Πότε θα λάβουν τα χρήματα οι εργαζόμενοι - Η διορία, πώς υπολογίζεται