Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η ΔΕΘ αλλά και η αξιολόγηση στο μικροσκόπιο του Μεγάρου Μαξίμου

Πυρετωδώς προετοιμάζεται το κυβερνητικό επιτελείο για την 81η ΔΕΘ

Πυρετωδώς προετοιμάζεται το Μέγαρο Μαξίμου για την 81η ΔΕΘ, ενώ παράλληλα επιχειρεί να κλείσει τα «μέτωπα» με την Κομισιόν στην τελική ευθεία προς την έναρξη των φθινοπωρινών διαπραγματεύσεων. Ο πρωθυπουργός με την ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης προσανατολίζεται σε μια εφ’ όλης της ύλης περιγραφή των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει κατ’ αρχάς για τους προσεχείς μήνες, αλλά με ευρύτερο ορίζοντα τριετίας. Γι’ αυτό και θα επαναλάβει ότι η ταχύτατη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση των 2,8 δισ. ευρώ και να κλείσει η αξιολόγηση είναι βασική προτεραιότητα. Μία ημέρα πριν άλλωστε της ομιλίας του, το Eurogroup θα συνεδριάσει για το ελληνικό ζήτημα και τις εκκρεμότητες. Οι γνωρίζοντες θεωρούν διόλου τυχαία την προχθεσινή δήλωση στη Βουλή του Γιώργου Χουλιαράκη περί ΕΛΣΤΑΤ και Eurostat και την πλήρη εμπιστοσύνη της κυβέρνησης στα στοιχεία τους.

Στοίχημα για την ανάκαμψη το επόμενο 5μηνο

Την αποφασιστικότητά του για την ανάκαμψη της οικονομίας το προσεχές πεντάμηνο με την επίτευξη των στόχων για τη δημοσιονομική προσαρμογή και την απομείωση του χρέους επιχείρησε να «μεταδώσει» προχθές ο πρωθυπουργός στους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων από τη Βόρεια Ελλάδα. Κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου με αφορμή την 81η ΔΕΘ, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε αισιόδοξος για την αλλαγή σελίδας παρά τις δυσκολίες, λέγοντας κατ' αρχάς στους συνομιλητές του από τη Βόρεια Ελλάδα ότι «η επόμενη μέρα της οικονομίας είναι κοντά μας». Μάλιστα, εκτιμώντας ότι η φετινή χρονιά αποτελεί καμπή για τη γενική κατάσταση της οικονομίας, δεν απέφυγε να χαρακτηρίσει κρίσιμους τους επόμενους μήνες γιατί θα σηματοδοτήσουν την επιδιωκόμενη στροφή προς τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Για τον πρωθυπουργό το κλειδί για τη στροφή της οικονομίας είναι η απομείωση του χρέους, και δη μέχρι το τέλος του χρόνου, όπως σημείωσε στην πρόσφατη συνάντησή τους και ο Αμερικανός υπουργός των Οικονομικών, Τζακ Λιου.

Με τους παραγωγικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας

«Σας θέλουμε συμμάχους σε αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια για την ανάκαμψη και την παραγωγική ανασυγκρότηση», επεσήμανε ο πρωθυπουργός, σπεύδοντας να υπογραμμίσει ότι ο διάλογος με τους παραγωγικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας δεν πρέπει να είναι επετειακός (με αφορμή τη ΔΕΘ κάθε χρόνο) αλλά διαρκής. Στο σημείο αυτό δε, τους ανακοίνωσε την πρόθεσή του να δημιουργηθεί Γραφείο πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, ώστε εκεί να πραγματοποιούνται συναντήσεις με τους φορείς της Βόρειας Ελλάδας και όχι μόνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα λεγόμενά του διεφάνη η βούλησή του να ενισχύσει τον ρόλο της Θεσσαλονίκης για επαφές με ηγέτες άλλων χωρών, όπως των Βαλκανίων. Σχετικά με τη φετινή ομιλία του στη ΔΕΘ δεσμεύτηκε ότι θα μελετήσει προσεκτικά τις προτάσεις που του κατέθεσαν πριν διαμορφώσει το προγραμματικό πλαίσιο των εξαγγελιών στα εγκαίνια της ΔΕΘ στις 10 Σεπτεμβρίου. Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων, των Εξαγωγέων και των Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος αναφέρθηκαν με λεπτομέρειες στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και περιέγραψαν τις προτάσεις τους για τη βελτίωση της κατάστασης.

Επαφές Δραγασάκη-τσακαλώτου

Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι προχθές, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνηση, Γιάννης Δραγασάκης, είχε σειρά προπαρασκευαστικών για τη ΔΕΘ, επαφών με φορείς της Βορείου Ελλάδος. Συγκεκριμένα συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Θόδωρο Καρυπίδη και με το διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΠΕ. Στο μέτωπο με τους δανειστές η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο προσπαθούν να «τρέξουν» τα προαπαιτούμενα-ουρές της πρώτης αξιολόγησης. Για τον σκοπό αυτό ο ΥΠΟΙΚ, Ευκ. Τσακαλώτος, ταξίδεψε προχθές στη Φρανκφούρτη με βασικό θέμα στις βαλίτσες του το ακανθώδες θέμα της αλλαγής των διοικήσεων των τραπεζών και τα κόκκινα δάνεια. Ο κ. Τσακαλώτος συναντήθηκε με την επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), Ντανιέλ Νουί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ