Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Λιγότερη γραφειοκρατία υπόσχεται η κυβέρνηση

Είμαστε προσηλωμένοι στην αποκομματοποιημένη δημόσια διοίκηση, τονίζεται από το Μαξίμου, μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Η εθνική στρατηγική μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης ήταν το κεντρικό θέμα στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, «κατά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης επιβεβαιώθηκε η προσήλωση της κυβέρνησης στον στόχο της δημιουργίας μίας αποκομματικοποιημένης και αποτελεσματικής Δημόσιας Διοίκησης, που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών και θα λειτουργεί αποκλειστικά υπέρ του δημοσίου συμφέροντος».

Τα αντικείμενα της συζήτησης στο Μαξίμου

Σε αυτήν την κατεύθυνση, αντικείμενα της συζήτησης αποτέλεσαν η επικαιροποίηση του Σχεδίου Εθνικής Στρατηγικής για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2016-2018, η λήψη άμεσων νομοθετικών πρωτοβουλιών για τη μείωση της γραφειοκρατίας και την απλοποίηση διαδικασιών, η εφαρμογή της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής διακίνησης των διοικητικών εγγράφων, καθώς και η διασύνδεση και διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων της δημόσιας διοίκησης και των οργανισμών του δημοσίου τομέα.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Επικρατείας για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Αλέκος Φλαμπουράρης, και οι γγ της κυβέρνησης, Μιχάλης Καλογήρου, και του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Με εξαγγελίες ύψους 246 εκατ. ευρώ στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός

Εξάλλου, λύνουν τα χέρια του κυβερνητικού επιτελείου που προετοιμάζει την εμφάνιση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το ερχόμενο Σάββατο, τα 246 εκατ. ευρώ τα οποία αποτελούν το τίμημα των τεσσάρων αδειών που δημοπρατήθηκαν. Τα έσοδα αυτά πρόκειται να κατευθυνθούν σε δράσεις για τις ευπαθείς ομάδες, όπως προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας, και στη Θεσσαλονίκη πρόκειται να ανακοινωθούν επισήμως οι δράσεις αυτές. Στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου απαντούν στους κακόπιστους ότι δεν υπάρχει κάποιος κωδικός στη συμφωνία με τους εταίρους που να δεσμεύει τα πρόσθετα έσοδα του Δημοσίου για τη δημοσιονομική πολιτική.

Αναζήτηση στοχευμένων κινήσεων από την κυβέρνηση

Αντιθέτως, όπως τονίζουν, τα έσοδα από τις τηλεοπτικές άδειες θα αποτελέσουν σημαντική πηγή εσόδων για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής και δη για τις επί χρόνια πληττόμενες ομάδες, όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι άνεργοι.

Σύμφωνα με το «Έθνος», από το Σαββατοκύριακο κιόλας ξεκίνησε η αναζήτηση στοχευμένων κινήσεων από στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου και του οικονομικού επιτελείου, προκειμένου στις αλλεπάλληλες συσκέψεις να καταλήξουν στην τελική πρόταση προς τον πρωθυπουργό.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ αναμένεται να αναφερθεί και στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, περιγράφοντας αναλυτικά τα επόμενα βήματα και τις αλλαγές στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

«Ουδεμία ευνοϊκή ρύθμιση με αφορά» απαντά η Μπέτυ Μπαζιάνα

Εξάλλου, παντελώς ψευδή χαρακτηρίζει η σύζυγος του πρωθυπουργού, Μπέτυ Μπαζιάνα, την εμπλοκή του ονόματός της σε δήθεν ευνοϊκή για την ίδια ρύθμιση για το καθεστώς εργασίας του εργαστηριακού προσωπικού στα ΑΕΙ.

Η κ. Μπαζιάνα απηύθηνε επιστολή στην εφημερίδα «Δημοκρατία» με αφορμή το δημοσίευμα που ανέφερε ότι «με μια "νομοτεχνική βελτίωση"… ο Υπουργός Παιδείας πέρασε … διάταξη η οποία μετατρέπει σε διδάσκοντες ΑΕΙ μέχρι και 2.000 άτομα που απασχολούνται ως εργαστηριακό προσωπικό - Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό (ΕΕΠ) και Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (ΕΔΙΠ)».

Η σύζυγος του πρωθυπουργού τονίζει στην επιστολή της ότι ουδεμία ρύθμιση την αφορά προσωπικά. Η εφημερίδα «Δημοκρατία» μετά την επιστολή της κ. Μπαζιάνα επέρριψε την ευθύνη για το θέμα στον βουλευτή κ. Μαυρωτά, δημοσιεύοντας την θέση της συζύγου του πρωθυπουργού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ