Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ποτάμι: 10+1 σημεία για συμφωνία στο νέο κίνημα του μεσαίου χώρου

«Όλα ανοιχτά»

Η εκλογή του νέου αρχηγού δεν είναι μια τυπική διαδικασία κενή πολιτικού περιεχομένου, ούτε πρέπει να καταλήξει σε μια αναμέτρηση κομματικών μηχανισμών, τονίζει το Ποτάμι και θέτει, με ανοιχτή του επιστολή, 10+1 σημεία προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για το νέο κίνημα του μεσαίου χώρου.

Με την ανοιχτή του επιστολή το Ποτάμι τοποθετείται για τις συζητήσεις με το ΠΑΣΟΚ και τις δυνάμεις του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, προτείνοντας «ανοιχτές διαδικασίες με πολιτική διαφάνεια και επαρκή χρόνο που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή πολιτών».

«"Ολα ανοιχτά" είναι η προϋπόθεση που θέτουμε για να ξεφύγουμε από τις διαρροές και τους ψιθύρους που δημιουργούν νοσηρό κλίμα και υπονομεύουν το εγχείρημα» αναφλερει το Ποτάμι και προτείνει δέκα σημεία για συμφωνία, η πλειονότητα των οποίων αφορά στην ηγεσία του νέου κινήματος:

• Συγκρότηση μιας εφορευτικής συντονιστικής επιτροπής με εκπροσώπηση όλων των κομμάτων και των κινήσεων του χώρου που θέλουν να λάβουν μέρος στο εγχείρημα.

• Υποβολή υποψηφιοτήτων για την θέση του επικεφαλής του νέου Κινήματος.

• Τρίμηνη προεκλογική περίοδος μετά το κλείσιμο των υποψηφιοτήτων, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους υποψηφίους να παρουσιάσουν το σχέδιό τους, για την ανόρθωση της χώρας και τις θέσεις των πολιτικών ρευμάτων που εκφράζουν.

• Διοργάνωση ντιμπέιτ, ει δυνατόν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, για να αντιπαρατεθούν και σε τοπικό επίπεδο οι απόψεις και οι προτάσεις των υποψηφίων.

• Εκλογές με ηλεκτρονικές «κάλπες», στις οποίες μπορούν να πάρουν μέρος όλοι οι πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και δηλώνουν ότι θέλουν να συμμετέχουν, είτε ως μέλη είτε ως φίλοι στο νέο εγχείρημα. Η ηλεκτρονική διαδικασία είναι η μόνη που διασφαλίζει πλήρως το αδιάβλητο της διαδικασίας.

• Αν κανείς από τους υποψηφίους δεν συγκεντρώσει το 50% συν 1, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται σε 21 ημέρες. Στην επαναληπτική ψηφοφορία έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν και πολίτες που δεν ψήφισαν την πρώτη Κυριακή.

• Ο νέος αρχηγός αναλαμβάνει επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων που πήραν μέρος στην διαδικασία.

• Το αργότερο σε τρεις μήνες μετά την εκλογή του νέου αρχηγού, συγκαλείται συνέδριο για την ψήφιση των πολιτικών θέσεων, του νέου καταστατικού και των οργάνων του νέου κινήματος.

• Οι σύνεδροι εκλέγονται από την βάση με διαδικασίες ανάλογες αυτών της εκλογής του αρχηγού και μπορούν να πάρουν μέρος όσοι πολίτες έχουν ήδη δηλωθεί ως μέλη στο νέο κίνημα.

• Τα κόμματα που συμμετέχουν, διακόπτουν την πολιτική τους δραστηριότητα με την εκλογή του νέου αρχηγού.

• Ο νέος αρχηγός και τα νεοεκλεγέντα όργανα οδηγούν το Κίνημα στις εθνικές εκλογές».

Επίσης, το Ποτάμι προτείνει την εβδομάδα μετά τη ΔΕΘ, η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης σε κοινή συνέντευξη Τύπου να παρουσιάσουν την συμφωνία διατυπώνοντας τις θέσεις τους, για το χαρακτήρα και το πολιτικό στίγμα του ενιαίου φορέα.

Στην επιστολή, που υπογράφουν οι εκπρόσωποι του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας και Παντελής Αβραμίδης, τονίζεται ότι οι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις του πολιτικού χώρου από την ΝΔ έως τον ΣΥΡΙΖΑ, μπορούν να συγκροτήσουν «μια παράταξη που δεν θα είναι μόνο άθροισμα του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ, αλλά θα είναι ένα νέο πολιτικό κίνημα, το οποίο θα συσπειρώσει όλους τους πολίτες που ασφυκτιούν από τις συντηρητικές και λαϊκίστικες πολιτικές. Ένα κίνημα δυνατό, που θα καθορίζει τις εξελίξεις και θα δίνει λύσεις», καθώς και ότι «... ο μεγάλος δημοκρατικός χώρος δεν έχει ανάγκη ούτε από προστάτες, ούτε από ιδιοκτήτες. Και πρέπει να πάψει να είναι πεδίο πρόσφορο σε λεηλασίες είτε από τα δεξιά είτε από τα αριστερά».

Στην επιστολή γίνεται λόγος για «καταστροφή που προκαλεί στην χώρα η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που μας υποχρεώνει να αφήσουμε πίσω τις διαφορές μας και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με την προϋπόθεση βέβαια ότι όλοι έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας για τα λάθη και τις παθογένειες του παρελθόντος».

Και καταλήγει: «Οφείλουμε εδώ μια απάντηση σε όσους εμφανίζουν ως «κοινή θέση» και «προϋπόθεση συνεργασίας» την πρόταση για «Κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης». Κάτι τέτοιο δεν έχει τεθεί ποτέ προς συζήτηση στις μεταξύ μας συναντήσεις.

Το Ποτάμι πιστεύει ότι πρέπει να υπάρχει «εθνική συνεννόηση» σε μείζονα θέματα (πχ: πρόταση προς τους δανειστές για μείωση του χρέους), αλλά δεν θεωρεί ότι η λύση στο αδιέξοδο της χώρας είναι οποιαδήποτε μορφή συγκυβέρνησης με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στόρμι Ντάνιελς για Τραμπ: Αν δεν ήταν αληθινή ιστορία, θα την είχα γράψει καλύτερα
Οι δικηγόροι του πρώην προέδρου των ΗΠΑ κατηγόρησαν την πρώην πορνοστάρ ότι επινόησε την ιστορία ότι ήρθε σε σεξουαλική επαφή με τον Τραμπ
Στόρμι Ντάνιελς για Τραμπ: Αν δεν ήταν αληθινή ιστορία, θα την είχα γράψει καλύτερα