Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δυσφορία στον ευρωπαϊκό Βορρά για τη Σύνοδο του Νότου

Συγκλήθηκε στην Αθήνα και ερμηνεύεται ως δημιουργίας μετώπου ενάντια στη λιτότητα

Δυσφορία έχει προκαλέσει στον ευρωπαϊκό Βορρά η Σύνοδος των ηγετών των μεσογειακών χωρών της Ε.Ε., που συγκλήθηκε στην Αθήνα με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και ερμηνεύεται ως δημιουργίας μετώπου ενάντια στη λιτότητα.

Γερούν Ντέισελμπλουμ: Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ δήλωσε -κληθείς να σχολιάσει τη συνάντηση της Αθήνας- ότι η χρήση της λέξης «λιτότητα» έχει «πολιτικοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό». «Η λιτότητα για εμένα είναι η αναγκαία λήψη μέτρων, ώστε να είναι βιώσιμα τα δημόσια οικονομικά. Και αυτό απαιτεί δουλειά», υπογράμμισε ο Ντέισελμπλουμ, συμπληρώνοντας πως οι περισσότερες χώρες έχουν κάνει το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς προς αυτόν το σκοπό και πως για την Ελλάδα απομένει ακόμα δουλειά να γίνει. Επιπλέον, ανέφερε πως η Ελλάδα λαμβάνει στήριξη, τόσο μέσω των δανείων του ESM, όσο και μέσω της παροχής τεχνογνωσίας και τόνισε πως «δεν μπορεί να λέει κάποιος ότι φτάσαμε στο τέλος». «Η επίτευξη βιώσιμων οικονομικών δεν είναι ένα προσωρινό έργο, είναι ένα μακροπρόθεσμο ζήτημα», κατέληξε.

Πιερ Μοσκοβισί: Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, απαντώντας στην ίδια ερώτηση, παρατήρησε πως ο κ. Τσίπρας είναι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και πως δεν μπορεί κανείς «να αποτρέψει το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης».

Ωστόσο, επεσήμανε ότι αποστολή του Eurogroup είναι να διασφαλίζει πως «οι δεσμεύσεις που λαμβάνουν τα κράτη και οι κυβερνήσεις εκπληρώνονται».

Μάνφρεντ Βέμπερ: Οξύτερη ήταν η αντίδραση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωκοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος σε γραπτή του δήλωσε σημείωσε ότι «ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας κάνει πάλι τα συνηθισμένα του κόλπα». Κατά τον Βέμπερ, αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη τώρα είναι ενότητα και σίγουρα όχι νέες προσπάθειες διαίρεσης. Όπως υποστήριξε, τα αιτήματα της Αθήνας οδηγούν στο πουθενά και ο κ. Τσίπρας πρέπει να ξεκινήσει από την πλήρη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που υποσχέθηκε. «Το γεγονός ότι ο προέδρος Ολάντ -πιθανώς για λόγους εσωτερικής πολιτικής- και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρέντσι επιτρέπουν στον κ. Τσίπρα να τους χειραγωγήσει δεν είναι πραγματικά ένα σημάδι ευθύνης», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δολοφονία Λυγγερίδη: Ξεκινά η απολογητική διαδικασία της δεύτερης ομάδας κατηγορουμένων
Σε εγκληματική οργάνωση οπαδών αποδίδεται η δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη τον περασμένο Δεκέμβριο
Δολοφονία Λυγγερίδη: Ξεκινά η απολογητική διαδικασία της δεύτερης ομάδας κατηγορουμένων