Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ν. Κοτζιάς: «Θέλουμε θετικές δράσεις και όχι επεμβάσεις τρίτων στην περιοχή»

Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα

Με την κοινή βούληση όλων των συμμετεχουσών χωρών για την αναβάθμιση και θεσμοθέτηση της πρωτοβουλίας σε ετήσιο φόρουμ διαλόγου αλλά και της διεύρυνσής της στα αραβικά κράτη του Κόλπου, ολοκληρώθηκε χθες στη Ρόδο η Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα.

Επρόκειτο για μια πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά την οποία χαιρέτισαν όλοι οι ομόλογοί του, τόσο με τις δηλώσεις τους όσο και στο πλαίσιο των εργασιών με τις συμφωνίες στις οποίες κατέληξαν για πρακτικές δράσεις τις οποίες ανέλαβαν να προετοιμάσουν οι συμμετέχουσες χώρες για τον επόμενο χρόνο.

«Στην εξωτερική μας πολιτική το κριτήριό μας είναι το αναγκαίο. Συμφωνήσαμε να κάνουμε κάθε χρόνο τη Διάσκεψη, καθώς και ότι πρέπει να στηρίζεται σε αρχές. Η πρώτη αρχή είναι ότι δεν θέλουμε την επέμβαση τρίτων στην περιοχή. Μπορούμε να συνεργαζόμαστε, να χρησιμοποιούμε βοήθεια από τρίτες πλευρές, αλλά η περιοχή αυτή πρέπει να αναπτύξει τις δικές της εσωτερικές σχέσεις, στη βάση εμπιστοσύνης και μιας θετικής ατζέντας που θα αναπτύσσει τα δίκτυα και τα δημόσια αγαθά στην περιοχή», τόνισε ο κ. Κοτζιάς στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε προς τα ΜΜΕ.

Η χρηματοδότηση θα προέρχεται από τις διακρατικές μας σχέσεις αλλά είναι και υπό εξέταση, όπως συμφωνήσαμε, όλα τα διεθνή προγράμματα προς αξιοποίηση από τον ΟΗΕ μέχρι αυτά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία μέχρι τώρα αξιοποιούνται από τις κατεξοχήν πλούσιες χώρες, τόνισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Η ιδέα της θετικής προσέγγισης σε έναν κοινό βηματισμό για την ασφάλεια στην νοτιοανατολική Μεσόγειο μέσα από δίκτυα συνεργασίας σε όλους τους τομείς ανάμεσα στις μεσογειακές χώρες, από την νότιο Ευρώπη και τα Βαλκάνια μέχρι τη Μ. Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική, βρήκε ένθερμους υποστηριχτές καθώς δίνει τη δυνατότητα για νέα εργαλεία προσέγγισης λαών και κυβερνώντων, σε ένα χώρο που απασχολεί τη διεθνή κοινότητα ως χώρος πολέμου και συγκρούσεων και όχι ως χώρος θετικής ενέργειας και διαμόρφωσης δράσεων. Ενώ παράλληλα αναβαθμίζει το κύρος της Ελλάδας και το ρόλο της ως «γεφυροποιού» των δύο κόσμων του ευρωπαϊκού και του αραβικού, ως χώρα η οποία συμβάλλει στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής.

Η Συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης και προσφυγικού, μάχης κατά της διαφθοράς και της τρομοκρατίας, ενεργειακών δικτύων και μεταφορών, δεν μπορούσαν να λείπουν από το τραπέζι των συνομιλιών ωστόσο ιδιαίτερο ενδιαφέρον διαπιστώθηκε για τις συνεργασίες στον τομέα της εμπορικής ναυτιλίας με τη διαμόρφωση ενός διαδρόμου που θα συνδέει τη Β. Αφρική, μέσω της Αιγύπτου, με την Ευρώπη, μέσω του λιμένα της Θεσσαλονίκης, καθώς επίσης και οι «πράσινες» τεχνολογίες και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Κομβικής σημασίας κρίθηκαν επίσης οι συνέργειες Πανεπιστημίων, Ερευνητικών και Τεχνολογικών Κέντρων, ενώ δόθηκε έμφαση στη συνεργασία σε θέματα πολιτισμού και νεολαίας.

Η προστασία των πληθυσμών, η καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και η έννοια της καλής διακυβέρνησης ήταν επίσης τα θέματα που συζητήθηκαν με μεγάλο ενδιαφέρον.

Συνολικά, όπως είπε ο κ. Κοτζιάς, ελήφθησαν έξι αποφάσεις για συγκεκριμένες κοινές δράσεις, όπως η συνεργασία μεταξύ Ιταλίας και Λιβύης για θέματα «πράσινης» τεχνολογίας, ενώ στην Αίγυπτο -και ειδικότερα στην Αλεξάνδρεια- αποφασίστηκε να στηριχθεί Φεστιβάλ Κινηματογράφου με θέματα που αφορούν τη Μεσόγειο.

Ο κ. Κοτζιάς απαντώντας σχετικά με την υποστήριξη του υπουργού Εξωτερικών της Σλοβακίας, Μίροσλαβ Λάιτσακ, είπε πως «η Σλοβακική Προεδρία είναι μία προεδρία φιλική προς τις ευρωπαϊκές χώρες». «Θα έλεγα», προσέθεσε, «ότι η Σλοβακία συντάχθηκε μαζί μας, όπως και μία σειρά χωρών, στο να προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε διακρατικές σχέσεις, σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί τους χωρίς τα στοιχεία της επέμβασης, της παρέμβασης και της διδασκαλίας. Είμαι ευτυχής που μετά από είκοσι μήνες ως υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας δεν είμαι πια μόνος μου σε αυτήν την αντίληψη».

Ο υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης ότι σύντομα στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ θα πραγματοποιηθεί και η πρώτη τριμερής συνεργασία Ελλάδας- Κύπρου-Παλαιστίνης.

Οι 11 συμμετέχουσες χώρες της Διάσκεψης της Ρόδου για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα (Αλβανία, Βουλγαρία, Κύπρος, Ελλάδα, Αίγυπτος, Ιταλία, Λίβανος, Λιβύη, Σλοβακία, Τυνησία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) υπέγραψαν κοινό ανακοινωθέν στο οποίο αναγνωρίζουν την ανάγκη για ενίσχυση του εποικοδομητικού διαλόγου, συνεχή συνεργασία και συγχρονισμό ανάμεσα στις χώρες της ευρύτερης περιοχής συμπεριλαμβανομένης της Πολιτικής Ευρωπαϊκής Γειτονίας (ΕΝΡ) και της Ένωσης για τη Μεσόγειο σε ζητήματα όπως η ασφάλεια των συνόρων, η εμπορία ανθρώπων, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η ασφάλεια νερού και τροφίμων, η ενέργεια και το κλίμα, η διασυνδεσιμότητα, η υποδομή και η διαχείριση καταστροφών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μύδροι Αμβρόσιου κατά Ιερώνυμου – Επειδή συναντήθηκε με τον Μητσοτάκη
Τον κατηγορεί πως παραβίασε κανόνες της Εκκλησίας και ότι «αποδέχεται τη νομιμοποίηση του γάμου των ομοφυλοφίλων ως φυσιολογικούς»
Μύδροι Αμβρόσιου κατά Ιερώνυμου – Επειδή συναντήθηκε με τον Μητσοτάκη