Skip to main content
Menu

«Βόμβα» Κουρουμπλή για Καλογρίτσα

«Πιθανές οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες για την υπόθεση Καλογρίτσα», τονίζει

Ζήτημα ποινικών και πολιτικών ευθυνών, στην περίπτωση που βρεθούν στοιχεία εναντίον αυτών που ανακήρυξαν ως υπερθεματιστή τον κ. Καλογρίτσα, έθεσε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος μίλησε στον Βήμα 99,5 για το ζήτημα της δανειοδότησης του κ. Καλογρίτσα από την Attica Bank.

Συγκεκριμένα ο κ. Κουρουμπλής είπε: «Να μας καταθέσει ο κ. Στουρνάρας όλα τα στοιχεία. Τι έχει γίνει με την Τράπεζα Αττικής όλα αυτά τα χρόνια. Το απαιτούμε, ναι, το απαιτώ εγώ και με δημόσια τοποθέτηση.

Ο κύριος αυτός, λοιπόν, ο οποίος, αν αποδειχθεί ότι τα πράγματα είναι έτσι, θα πληρώσει τρία εκατομμύρια, που έχουν δοθεί ήδη, (σ.σ. η εγγύηση) και την πρώτη δόση και θα φύγει από το παιχνίδι, τέτοιες διασφαλίσεις έκανε αυτή η κυβέρνηση».

Και διευκρινιστική ανακοίνωση…

Σε ερώτηση αν έχουν ευθύνη αυτοί που τον ανακήρυξαν υπερθεματιστή απάντησε: «Βεβαίως, αν αποδειχθούν στοιχεία, βεβαίως έχουν ευθύνη. Και ποινικές και πολιτικές. Ο κ. Παππάς αυτή τη στιγμή δούλεψε, πήρε πάνω του όλη την ευθύνη. Το Δημόσιο θα κερδίσει 246 εκατ. ευρώ».

Σε διευκρινιστίκη ανακοίνωση που εξέδωσε αργότερα ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρει: «Αυτό που ξεκάθαρα εννοούσα είναι ότι σε όσους εκ των υπερθεματιστών έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό και σε οποιοδήποτε χρονικό στάδιο αποδειχθεί ότι δεν πληρούν όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις, θα αποδοθούν οι δέουσες ευθύνες».

Χρ. Σπίρτζης: «Λασπολόγοι όσοι διακινούν ότι διευκόλυνα τον Καλογρίτσα»

Εξάλλου, υπέρ της διενέργειας ελέγχου για όλα τα δάνεια στην Τράπεζα Αττικής τάχθηκε ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, σε χθεσινή συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Kontra», ενώ τόνισε ότι δεν έχει καμία εμπλοκή στη διαχείριση της τράπεζας.

«Πώς διευκόλυνα τον κ. Καλογρίτσα ή οποιονδήποτε άλλο κύριο να πάρει δάνειο στην τράπεζα Αττικής; Πώς διευκόλυνα τον κ. Καλογρίτσα να συμμετέχει στον διαγωνισμό και μάλιστα να ευνοηθεί απ΄ ότι καταλαβαίνω να υπονοούν οι λασπολόγοι που το διακινούν»; ανέφερε ο κ. Σπίρτζης για να προσθέσει: «Το να το λένε μόνο είναι λάσπη στον ανεμιστήρα (…) Αν είναι να ποινικοποιούνται οι φιλικές σχέσεις που υπήρχαν ή υπάρχουν για κάθε πολιτικό, με συγχωρείτε αλλά αυτό είναι τρέλα, είναι παράνοια».

Γ. Στουρνάρας προς Χρ. Σπίρτζη: «Κρείττον του λαλείν το σιγάν»

«Κρείττον του λαλείν το σιγάν» σχολίασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας απαντώντας σε δηλώσεις του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστου Σπίρτζη. Ο κ. Σπίρτζης σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις άφησε αιχμές για ενέργειες της Τράπεζας της Ελλάδος τα προηγούμενα χρόνια, καθώς και για τη στάση του κ. Στουρνάρα ως υπουργού Οικονομικών.

Μιλώντας στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «ο κ. Στουρνάρας και η ΤτΕ κατάφεραν τα προηγούμενα χρόνια με τις πολιτικές τους, αυτό δεν έχει ξαναγίνει σε καμία χώρα, να συρρικνώσουν το τραπεζικό σύστημα στις τέσσερις συστημικές τράπεζες και δεν θέλουν να έχουν μία, ένα μόνιμο σχέδιο να μην υπάρχει καμία άλλη τράπεζα έστω και μικρή σαν την τράπεζα Αττικής που καλύπτει το 1,5 με 2% που να έχει αναφορά στην Ελλάδα, που να έχει δημόσιο χαρακτήρα, που να ελέγχεται από τη χώρα».

«Σας το λέω από πρώτο χέρι, όταν ήμουν πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου ο κ. Στουρνάρας ήταν εκείνος που με πραγματικό ζήλο θα έλεγε κανείς, έσπευδε να πιέσει για να δοθεί η τράπεζα, να δοθεί σε funds, ιδιώτες, και μάλιστα μέσω της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας, της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου» πρόσθεσε.

Για φοροδιαφυγή ελέγχονται πατέρας και γιος Καλογρίτσας

Ελεγχόμενοι για υποθέσεις φοροδιαφυγής και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα είναι ο Χρήστος Καλογρίτσας και ο γιος του Ιωάννης Βλαδίμηρος, έπειτα από ελέγχους των οικονομικών εισαγγελέων στο πλαίσιο των ερευνών για τις λίστες φοροδιαφυγής που ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μία από τις υποθέσεις που εξετάζονται από τις δικαστικές Αρχές αφορά τον κ. Χρήστο Καλογρίτσα, για ποσό περίπου 20 εκατομμυρίων ευρώ, και εκκρεμεί στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών για παραπομπή σε δίκη. Η δικογραφία αφορά φοροδιαφυγή και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα καθώς φαίνεται να προέκυψαν από ελέγχους των οικονομικών στοιχείων του επιχειρηματία αποκλίσεις μεταξύ καταθέσεων και φορολογικών δηλώσεων για ποσά περίπου 20 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επιχειρηματίας Ιωάννης -Βλαδίμηρος Καλογρίτσας πρόσφατα κατέβαλε στις φορολογικές αρχές ποσό 4 εκατομμυρίων καθώς είχε σχηματιστεί σε βάρος του δικογραφία για τα αδικήματα της φοροδιαφυγής και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, αδικήματα που αφορούν επίσης αποκλίσεις μεταξύ καταθέσεων και δηλώσεων.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι η πληρωμή του καταλογιζόμενου φόρου οδηγεί σε απαλλαγή από το ποινικό σκέλος της υπόθεσης, ενώ ο υπόχρεος μπορεί μετά την καταβολή του ποσού να εξασφαλίσει φορολογική ενημερότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προειδοποίηση Τζόνσον: Διακοπή ελεύθερης κυκλοφορίας Ευρωπαίων με «άτακτο» Brexit
Το Λονδίνο θα σταματήσει «αμέσως» την ελεύθερη κυκλοφορία των Ευρωπαίων πολιτών σε περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία
Προειδοποίηση Τζόνσον: Διακοπή ελεύθερης κυκλοφορίας Ευρωπαίων με «άτακτο» Brexit