Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Μετωπική» σύγκρουση στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

Μαξίμου: Διαψεύστηκαν όσοι πόνταραν σε αποτυχία - Πάμε για 2η αξιολόγηση και χρέος

Με την υπερψήφιση, του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα που αποτελούν ουσιαστικά εκκρεμότητες του περασμένου Μαΐου, ολοκληρώνεται πρακτικά η πρώτη αξιολόγηση και παράλληλα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, με κυβερνητικές πηγές να εκφράζουν αισιοδοξία για έγκαιρο κλείσιμό της.

Η πορεία της αξιολόγησης βρέθηκε στο επίκεντρο προχθεσινής άτυπης διευρυμένης σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό. «Διαψεύστηκαν εκείνοι που εκτιμούσαν ότι θα υπάρξει πρόβλημα με τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αναφέρουν ειδικότερα ότι στην παρούσα φάση -με διάφορα θέματα ανοικτά, όπως π.χ. το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών- κάποιοι πόνταραν στο να μην προχωρήσει το ζήτημα της αξιολόγησης, ελπίζοντας δηλαδή σε αποτυχία της κυβέρνησης, προκειμένου να την «κεφαλαιοποιήσουν».

«Πάμε για τη δεύτερη αξιολόγηση και για το χρέος»

«Είχαμε πει ότι θα γίνουν όλα εντός χρονοδιαγραμμάτων, και είμαστε εντάξει σε αυτό», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές. Και τονίζουν: «Πάμε για τη δεύτερη αξιολόγηση και για το χρέος».

Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ανοίγει τον δρόμο για σειρά εξελίξεων που αναμένει η κυβέρνηση να τροχιοδρομήσουν μια λύση στη βιωσιμότητα του χρέους και τη δυνατότητα της χώρας να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Επισημαίνεται ότι από χτεσινή εκδήλωση, ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι επιτέλους στην Ελλάδα πρέπει να δοθεί το συντομότερο ό,τι ακριβώς η ίδια η συμφωνία προβλέπει και ό,τι η χώρα μας δικαιούται: «Δηλαδή συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για την ελάφρυνση χρέους χωρίς νέες παρατάσεις και αναστολές».

Χθες, μιλώντας σε εκδήλωση του ευρωπαϊκού εντύπου Politico, στις Βρυξέλλες, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, εξέφρασε την ελπίδα «ότι θα έχουμε μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα μέχρι το τέλος του έτους, που θα περιλαμβάνει το χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα», ενώ αναφέρθηκε στην «πρόοδο» που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων.

Σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση ο Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει στην πρόσφατη συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters ότι αναμένει να μπορέσει να ολοκληρωθεί έως το τέλος Οκτωβρίου.

Ένταση στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα

Στο μεταξύ, σε υψηλούς τόνους διεξήχθη στη Βουλή η συζήτηση για το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα ενώ εμπλοκή είχε προκύψει με τη μεταβίβαση μετοχών του Δημοσίου από την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ στο υπερταμείο, καθώς οι Οικολόγοι (μέλος των οποίων είναι και ο υπουργός Περιβάλλοντος) δήλωσαν πως δεν θα συναινέσουν.

Με μία νομοτεχνική βελτίωση λύθηκε το ζήτημα της διαφωνίας των Οικολόγων Πρασίνων, για το θέμα της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο "πράσινος" βουλευτής και υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Τσιρώνης, διαβεβαιώνοντας πως "οι πολίτες είναι καλυμμένοι, το νερό δεν πωλείται". Προηγήθηκε συνάντηση στο Μαξίμου.

Αντιπαράθεση Τσακαλώτου - Χατζηδάκη

Με αντιπαράθεση ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. Κωστή Χατζηδάκη ολοκληρώθηκε χθες η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Τσακαλώτος μετά την ομιλία του κ. Χατζηδάκη πήρε τον λόγο και επανέλαβε ένα ερώτημα που είχε θέσει από νωρίς: «Έχετε αποφασίσει στη Ν.Δ. τι θα κάνετε με ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ; Είναι ασφαλείς στα δικά σας τα χέρια; Περιμένω έστω και από ένα Νεοδημοκράτη να το πει».

«Ξέρω ότι είστε σε δύσκολη θέση. Προσπαθείτε να κλείσετε έναν ελέφαντα σε ένα ντουλάπι», απάντησε ο κ. Χατζηδάκης και αναρωτήθηκε «ποια αξία έχει η δήλωση Τσίπρα ή Τσακαλώτου ότι δεν θα πουληθούν αφού ξέρουμε οι άνθρωποι κάνουν τα αντίθετα από αυτά που λένε». «Ευχαριστώ τον κ. Χατζηδάκη. Μου επιβεβαίωσε ότι δεν έχει απάντηση αν η Ν.Δ. θα συνεχίσει τις ιδιωτικοποιήσεις», σχολίασε ο κ. Τσακαλώτος.

Ολομέτωπη επίθεση Δένδια στην κυβέρνηση

Ολομέτωπη επίθεση με αιχμή το Υπερταμείο, τις ασφαλιστικές και εργασιακές ρυθμίσεις και «την ακατανόητη ενεργειακή πολιτική», εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι συνομολόγησε την πλήρη κατάλυση οιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου της χώρας και οδήγησε την χώρα σε θεσμική υποδούλωση.

Υποστηρίζοντας πως περνάει το σύνολο σχεδόν της δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι αν δει κανείς τις Συνθήκες, που υπέγραψαν ηττημένες χώρες, δεν υπάρχει στην παγκόσμια ιστορία ούτε μία χώρα, που να της υποβλήθηκε τέτοια υποχρέωση για την μεταβίβαση της δημόσιας περιουσίας της σε Ταμείο στο οποίο ο ξένος παράγων έχει αποφασιστική αρμοδιότητα.

Φ. Γεννηματά: «Η χώρα χρειάζεται μια άλλη κυβέρνηση»

Από το βήμα της Βουλής, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη κυβέρνηση για το πολυνομοσχέδιο, κάνοντας λόγο για ξεπούλημα της χώρας.

«Ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση και οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με την ψήφο τους απόψε ολοκληρώνουν την άνευ όρων παράδοση του εθνικού πλούτου σε ξένα συμφέροντα. Πρόθυμοι, υπάκουοι και υποταγμένοι στις πιο σκληρές απαιτήσεις των δανειστών», τόνισε και περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση λέγοντας ότι οι μόνοι που δεν το αντιλαμάνονται είναι ο κ. Τσίπρας και τα κυβερνητικά στελέχη.

Επίσης υποστήριξε ότι τον περασμένο Μάιο έλεγαν ψέματα ότι δεν θα ιδιωτικοποιηθούν δημόσιοι οργανισμοί και ότι νέοι επαγγελματίες δεν θα επιβαρυνθούν με επιπλέον βάρη - αλλά γίνεται το αντίθετο. Η κ. Γεννηματά τόνισε ότι «η χώρα χρειάζεται μια άλλη κυβέρνηση.

Μια άλλη πολιτική. Δεν αποτελεί λύση η δεξιά στροφή, η επιστροφή στις συντηρητικές πολιτικές. Κανείς δεν θέλει να γυρίσει η χώρα πίσω. Χρειάζεται εθνική γραμμή. Απαράβατος όρος γι' αυτό είναι η εθνική συνεννόηση», ανέφερε η κ. Γεννηματά, και επέκρινε τον κ. Τσίπρα ότι είναι ωσεί παρών στις αποφάσεις που λαμβάνει η Ευρώπη για το προσφυγικό.

Δ. Κουτσούμπας: «Η αρνητική ψήφος μας είναι δεδομένη»

«Ήρθε η ώρα ο ελληνικός λαός να πει: Τέλος οι θυσίες για τα κέρδη των λίγων», τόνισε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας σημειώνοντας ότι «η αρνητική ψήφος μας στο νέο αντιδραστικό πολυνομοσχέδιο είναι δεδομένη. Δεδομένη θα είναι και η πάλη μας ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές».

Κατά την ομιλία του, στην ολομέλεια επί του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι ο λαός πρέπει να διεκδικήσει: «Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων των τελευταίων χρόνων. Κάλυψη των απωλειών μας τώρα. Αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις κοινωνικές παροχές, επαναφορά των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Φθηνό ρεύμα και νερό για τα λαϊκά στρώματα. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για τους εργαζόμενους στην ενέργεια, στην ύδρευση, σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Να δυναμώσει η πάλη εναντίον της απελευθέρωσης της αγοράς, να ανοίξει ο δρόμος για τη μόνη φιλολαϊκή λύση που έχει ανάγκη ο λαός».

Επίθεση Στ. Θεοδωράκη στον Β. Λεβέντη

Επίθεση στον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη εξαπέλυσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την δόση των 2,8 δισ. ευρώ. Αφορμή για την επίθεση ήταν ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες.

«Μπήκατε σε μεγάλη ταλαιπωρία για να κάνετε ένα ΣΥΡΙΖΑ TV. Υπήρχε ένας απλούστερος δρόμος.

Ο δρόμος του κ. Λεβέντη, του φίλου του κ. Τσίπρα. Μπορούσε να σας εξηγήσει πως καταπατά κανείς μια συχνότητα, πως κάνει ένα κανάλι χωρίς λεφτά, χωρίς εφορίες, χωρίς ασφάλιση, χωρίς ΙΚΑ-μικα και τα σχετικά. Και αν το κανάλι δεν πηγαίνει καλά.

Θα σας εξηγήσει και πως το πουλάς κιόλας και πως κερδίζεις», είπε. Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε: «τώρα τι ακριβώς δίνετε; Το δίκτυο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη; Τα εργοστάσια και τους αγωγούς μεταφοράς του νερού; Τους πόρους; Τον Μόρνο, τον Εύηνο και τον Αλιάκμονα;».

Β. Λεβέντης: «Δεν πάω με τον Τσίπρα…»

Μήνυμα ότι δεν θα πάει με τον ΣΥΡΙΖΑ έστειλε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης λέγοντας χαρακτηριστικά «εγώ με τον Τσίπρα δεν θα πάω. Αν φύγουν τώρα πέντε βουλευτές από την κυβέρνηση θα πάμε σε εκλογές».

Μιλώντας στη Βουλή, ο Βασίλης Λεβέντης απέκλεισε συνεργασία του κόμματός του με τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Εγώ με τον Τσίπρα δεν θα πάω. Αν φύγουν τώρα πέντε βουλευτές από την κυβέρνηση θα πάμε σε εκλογές».

Φυλλάδια στην Ολομέλεια πέταξαν στελέχη της ΛΑΕ

Φυλλάδια στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής πέταξαν τα στελέχη της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ) Στάθης Λεουτσάκος και Θανάσης Πετράκος. Οι κ.κ. Λεουτσάκος και Πετράκος ήταν στα θεωρεία της Βουλής, από όπου έριξαν τα φυλλάδια, την ώρα που μιλούσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς.

Το γεγονός δεν διέκοψε ούτε την ομιλία ούτε τη συνεδρίαση, ωστόσο σχολιάστηκε από βουλευτές της Ν.Δ. (Γεράσιμος Γιακουμάτος, Γιάννης Βρούτσης). Τη μη δίωξη των στελεχών της ΛΑΕ για τα φυλλάδια που έριξαν στη Βουλή ζήτησε ο βουλευτής του Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλης Κεγκέρογλου.

Το φυλλάδιο κατάθεσε στα πρακτικά η βουλευτής της Ν.Δ. Άννα Καραμανλή λέγοντας ότι «το αφιερώνω στους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ που δικαιούνται Νόμπελ υποκρισίας».

Ο κ. Κεγκέρογλου είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι «έπρεπε να φροντίσετε οι συνάδελφοι βουλευτές να είναι σε αυτά τα έδρανα για να σας υπενθυμίζουν τι λέγατε».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

elaiolado
«Τέλεια καταιγίδα» για ελαιολάδο - Προειδοποιεί ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο
Καύσωνες, υψηλά επιτόκια και πληθωρισμός συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα που ωθεί στα ύψη τις τιμές
«Τέλεια καταιγίδα» για ελαιολάδο - Προειδοποιεί ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο