Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος εκτιμά πως είναι πολύ δύσκολο και σχεδόν αδύνατο να καλυφθεί το ποσό των 11,7 δισ. ευρώ από περικοπές δαπανών. Μιλώντας χθες στο ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM απέδωσε την αδυναμία αυτή στην επιδείνωση της ύφεσης και πρόσθεσε ότι το μεγάλο πρόβλημα και των προηγούμενων κυβερνήσεων ήταν οι προβλέψεις της τρόικας, οι οποίες διαψεύδονταν και κάθε φορά χρειάζονταν προσαρμογές. Σημείωσε, ότι η κυβέρνηση έχει ως θεμέλιο στην προγραμματική σύγκλιση την αναθεώρηση των δυσμενών όρων του προγράμματος και την επιμήκυνση. Εξήγησε την πρότασή του για κατάρτιση νέου, επικαιροποιημένου Μεσοπρόθεσμου σχεδίου το συντομότερο δυνατόν, το οποίο να έχει διάρκεια μέχρι το τέλος του 2016.
ΣΥΡΙΖΑ: Πρόγραμμα της κυβέρνησης το μνημόνιο
«Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ αποτελεί, ως προς το περιεχόμενο της πολιτικής και τους στόχους της, τη φυσική συνέχεια των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου» σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας πως «τα νέα αντιδραστικά μέτρα έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι πρόγραμμα των τριών κομμάτων είναι το μνημόνιο και στόχος τους είναι η απαρέγκλιτη εφαρμογή του, ενώ η όλη συζήτηση περί αναδιαπραγμάτευσης ήταν άλλο ένα συνειδητό προεκλογικό ψέμα».
Αν. Έλληνες: Ανούσιο το σίριαλ των «απρόθυμων» υπουργών
Εξάλλου, ενοχλημένοι από τις διαρροές για τριβές στην κυβέρνηση εμφανίζονται οι Ανεξάρτητοι Έλληνες που κάνουν λόγο για επιχείρηση αποπροσανατολισμού των πολιτών. «Παρακολουθούμε σε πλήρη εξέλιξη την επιχείρηση αποπροσανατολισμού των πολιτών από την πολιτική, στην παραπολιτική», αναφέρει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του κόμματος Χρήστος Ζώης, κάνοντας λόγο για ένα "πολυπαιγμένο" και "ανούσιο" σίριαλ μεταξύ πρωθυπουργικού περιβάλλοντος και υπουργών». Επισημαίνει ακόμη ότι μία εβδομάδα μετά την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση «ο δήθεν "εξοργισμένος", με τους δήθεν "απρόθυμους" υπουργούς, πρωθυπουργός, απειλεί να πάρει τη κατάσταση στα χέρια του». «Αυτό που δεν μπορεί ν' αποσιωπηθεί», συνεχίζει ο κ. Ζώης είναι ότι «η κυβέρνηση ετοιμάζεται να λάβει μέτρα ύψους 15 δισ. ευρώ που θα πλήξουν ακόμα περισσότερο τη ζωή των πολιτών». Αλλά και ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς, σημείωσε ότι την στιγμή που η τρικομματική συγκυβέρνηση προετοιμάζει τη νέα «αντικοινωνική της επίθεση» κατά του ελληνικού λαού με μέτρα τουλάχιστον 11,5 δισ. ευρώ για την διετία 2013-2014, το ΔΝΤ σε έκθεση του ζητεί να ληφθούν και νέα αντιλαϊκά μέτρα μέσα στο 2012, ύψους 2 δισ. ευρώ. Η μόνη λύση, συνεχίζει, είναι η διαγραφή του επονείδιστου χρέους και η καταγγελία του Μνημονίου και των δανειακών συμβάσεων προσθέτοντας ότι όσο δεν γίνεται αυτό η Τρόικα θα ζητά και θα επιβάλλει όλο και περισσότερα δυσβάσταχτα μέτρα τα οποία οδηγούν στην εξαθλίωση το λαό μας και στη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας.
Αλ. Παπαρήγα: «Ο λαός δεν αντέχει ούτε ένα μέτρο επιπλέον»
«Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, για λόγους περισσότερο εντυπώσεων, και για να φανεί ότι είναι συνεπής με το προγραμματικό πλαίσιο των τριών κομμάτων κάνει ένα άθλιο παζάρι, ότι τάχα προσπαθεί να μοιράσει τα βαθύτατα ταξικά αντιλαϊκά μέτρα, αντί σε ένα χρόνο σε δύο και σε τρία χρόνια» δήλωσε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ερωτηθείσα για τα μέτρα ύψους 11,7 δισ. ευρώ. «Ο λαός δεν αντέχει ούτε ένα μέτρο επιπλέον, πρόσθεσε η κ. Παπαρήγα και επεσήμανε ότι «ο λαός δεν πρέπει να παραπλανηθεί από το παιχνίδι του εντυπωσιασμού, ότι τάχα η κυβέρνηση διαπραγματεύεται». «Αυτοί που περνάνε, τελικά την γραμμή τους είναι ο πιο σκληρός πυρήνας των καπιταλιστών και των μονοπωλίων» κατέληξε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.