Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τρία τα σενάρια για τον επικείμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησης

Σε «δομικό ανασχηματισμό» προσανατολίζεται ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας

Νέα τροπή στις συζητήσεις περί ανασχηματισμού της κυβέρνησης μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, που ολοκληρώνεται σήμερα, Κυριακή, έδωσαν προχθές οι σχετικές αναφορές της κυβερνητικής εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη, σε συνέντευξή της στον Ρ/Σ Real. Η κ. Γεροβασίλη, αν και φρόντισε να τονίζει ότι δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή θέμα ανασχηματισμού, έσπευσε να προσθέσει ότι «κάποια στιγμή θα γίνει ανασχηματισμός» και υπογράμμισε ότι αυτό έχει αναγγελθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Από την άλλη, η δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην εναρκτήρια ομιλία του στο 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ότι «οι υπουργικοί θώκοι δεν έχουν εκχωρηθεί ούτε παραχωρηθεί σε κανέναν με κριτήρια μονιμότητας», αναθέρμανε τα σενάρια για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, με τη λήξη του συνεδρίου.

Τα τρία σενάρια για τον επικείμενο ανασχηματισμό

Τα σενάρια - εισηγήσεις, που αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει στα χέρια του ο κ. Τσίπρας, είναι τρία:

1) Ο ανασχηματισμός να γίνει άμεσα για να ανανεωθεί το υπουργικό συμβούλιο, να «τρέξουν» τα μεγάλα και εκκρεμή θέματα και να υπερβεί η κυβέρνηση το αρνητικό κλίμα των τελευταίων ημερών. Όσα στελέχη προκρίνουν το συγκεκριμένο σενάριο σημειώνουν ενισχυτικά ότι η διαπραγμάτευση για το χρέος μπορεί να τραβήξει σε μάκρος και η κυβέρνηση δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει ακόμη και μέχρι το 2018. Το αρνητικό σε αυτήν την περίπτωση είναι πως ο ανασχηματισμός δεν μπορεί να είναι δομικός καθώς αλλαγές στα κρίσιμα για τη διαπραγμάτευση υπουργεία είναι πολύ δύσκολο να γίνουν.

2) Ο ανασχηματισμός να γίνει αμέσως μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, ειδικά αν αυτή ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Σε αυτήν την περίπτωση θα είναι δομικός, αφού θα μπορούν να γίνουν αλλαγές και στο οικονομικό επιτελείο, αλλά και σε κρίσιμα για τη διαπραγμάτευση υπουργεία.

3) Ο ανασχηματισμός να γίνει μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης και μετά την απομείωση του ελληνικού χρέους και την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Είναι το ιδανικό για το Μαξίμου σενάριο, σε περίπτωση βέβαια που όλα αυτά συμβούν μέχρι το τέλος του έτους ή το πολύ τον Ιανουάριο του 2017. Σύμφωνα πάντως με συνεργάτες του κ. Τσίπρα, απόφαση δεν έχει ακόμη ληφθεί, ωστόσο για πολλούς η επιμονή του Πρωθυπουργού στην ολοκλήρωση του «οδικού χάρτη» δείχνει και τον δρόμο.

Αποδέκτης διαφορετικών εισηγήσεων ο Αλ. Τσίπρας

Πάντως, πληροφορίες από το πρωθυπουργικό περιβάλλον αναφέρουν ότι ο Αλ. Τσίπρας έχει γίνει αποδέκτης διαφορετικών εισηγήσεων ως προς τον καταλληλότερο χρόνο για να προχωρήσει σε ανασχηματισμό. Υπάρχουν εκείνοι που εισηγούνται αμέσως μετά το συνέδριο να γίνουν οι όποιες αλλαγές, ενώ από την άλλη πλευρά, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να γίνει ανασχηματισμός τώρα, καθώς αμέσως μετά το συνέδριο θα αρχίσει η δεύτερη αξιολόγηση και δεν μπορούν να κληθούν νέοι υπουργοί να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Τυχόν αλλαγές σε κρίσιμα υπουργεία, μάλιστα, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και ως αφορμή για καθυστερήσεις στη διαδικασία, τη στιγμή που η κυβέρνηση επιθυμεί να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση τάχιστα, προκειμένου να ακολουθήσει η συζήτηση για το χρέος.

Όλγα Γεροβασίλη: «Ανάγκη είναι για έναν δομικό ανασχηματισμό»

Να σημειωθεί πάντως, ότι η κ. Γεροβασίλη εκτίμησε προχθές ότι «η ανάγκη είναι για έναν δομικό ανασχηματισμό», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα πρέπει να γίνουν μεγάλες αλλαγές στην κυβέρνηση. Βεβαίως, μίλησε για αλλαγές και στις αρμοδιότητες και πιθανόν στη δομή των υπουργείων. Αυτή είναι μια συζήτηση που εξελίσσεται εδώ και καιρό στο εσωτερικό της κυβέρνησης, καθώς έχουν πλέον διαπιστωθεί δυσλειτουργίες, αγκυλώσεις, επικαλύψεις αρμοδιοτήτων, στοιχεία που δυσχεραίνουν το κυβερνητικό έργο και την αποτελεσματικότητα των υπουργείων. Μάλιστα, η κυβερνητική εκπρόσωπος προέταξε ως «καθοριστικά» τα ζητήματα αυτά, προκειμένου, όπως είπε, να είναι αποτελεσματικό ένα κυβερνητικό σχήμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ