Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Νέο «ναυάγιο» για το ΕΣΡ στη Διάσκεψη των Προέδρων

Άγονη η Διάσκεψη - Πώς διαμορφώθηκαν οι ψήφοι για το ΕΣΡ

Σε «ναυάγιο» οδηγήθηκε και η νέα απόπειρα συγκρότησης του ΕΣΡ από την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Δεν έγινε εφικτό, για ακόμα μία φορά, να δοθεί η έγκριση για τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, στη διάρκεια της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, καθώς δεν συγκεντρώθηκε η απαραίτητη πλειοψηφία των 4/5.

Το αποτέλεσμα ήταν 12 "ναι", 4 "όχι" και 7 δήλωσαν "παρών". "Ναι" ψήφισαν τα παριστάμενα κυβερνητικά στελέχη, "όχι" η ΝΔ και η Χρυσή Αυγή και "παρών" δήλωσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, της ΔΗΣΥ, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων. Απών ήταν ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, του οποίου η αρνητική τοποθέτηση καταγράφηκε στα πρακτικά. Προηγήθηκε επίσης, αίτημα για αναβολή της συνεδρίασης που κατέθεσε η αντιπολίτευση, το οποίο καταψηφίστηκε.

Στην τοποθέτησή του για το αίτημα της αναβολής, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, δήλωσε: "Αν ζητείτο αναβολή ώστε τα κόμματα να συνυπολογίσουν κάποια πράγματα σε σχέση με την πρόταση και αυτή να ωριμάσει, πιστεύω ότι θα ήμασταν υποχρεωμένοι, να αφουγκραστούμε ώστε να δοθεί αυτή η ολιγοήμερη παράταση ώστε κάθε κόμμα να έρθει περισσότερο ενημερωμένο. Δεν βλέπω λόγο για παράταση στο όνομα της δικαστικής πτυχής, γιατί κατά το Σύνταγμα είναι απόλυτη υποχρέωση τους να πάρουν την απόφασή τους. Η Δικαιοσύνη στο δικό της μέρος παίρνει τις αποφάσεις της και είναι σεβαστές. Δεν πρέπει να τα μπλέξουμε αυτά τα πράγματα".

"Σας καλούμε να μην κάνετε την ψηφοφορία, γιατί παίρνετε την ευθύνη να πάει άγονη μια διαδικασία που θα μπορούσε να είναι γόνιμη στην επόμενη συνεδρίαση, όταν τα θεσμικά θέματα δεν θα είναι μετέωρα", είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

"Να εκφωνήσετε την πρόταση σας αλλά προηγείται η πρόταση για την αναβολή", σχολίασε ο Σπύρος Λυκούδης.

Οι τοποθετήσεις των βουλευτών

"Θα ήταν σώφρον να αναμένουμε την απόφαση του ΣτΕ και μετά να κινηθούμε όλοι μαζί για τη δημιουργία ενός ισχυρού και απαραίτητου για την τάξη ΕΣΡ", δήλωσε ο Νίκος Δένδιας. "Εμείς δεν είμαστε αντίθετοι με τις συστάσεις ανεξάρτητων αρχών. Μετά την απόφανση του ΣτΕ, νομίζω ότι θα μπορέσουμε να συνεννοηθούμε. Δεν είναι μπλοκάρισμα η στάση της ΝΔ αλλά θέμα αρχής, αν έχουν στερηθεί από το ΕΣΡ συνταγματικά προβλεπόμενες αρμοδιότητες" πρόσθεσε.

Λίγο νωρίτερα, ο Νικήτας Κακλαμάνης, μιλώντας ως αντιπρόεδρος της Βουλής, απευθύνθηκε στον Νίκο Βούτση λέγοντας: "Μου κάνατε μια πρόταση την οποία βρήκα μετριοπαθή και την μετέφερα στον αντιπρόεδρο του κόμματός μου, γιατί ο πρόεδρος ήταν στην Αμερική. Και ενώ αυτό ήταν κάτι που θα μπορούσε να συζητηθεί-το πρόσωπο του προέδρου δεν το αναφέρω γιατί δεσμεύομαι και πιστεύω ότι ήταν ευρύτερης αποδοχής- και ενώ ενδεχομένως να καταλήγαμε κάπου, την Παρασκευή ο κ. Παππάς έκανε αυτό που έκανε".

Ο Ανδρέας Λοβέρδος είπε πως "με το 4339/2015 δημιουργήθηκε ζήτημα διοίκησης των ανεξάρτητων Αρχών" και επεσήμανε ότι το ΕΣΡ στα υπηρεσιακά λειτουργικά του θέματα λειτουργεί. "Η κυρία Αλεξίου είναι εκεί, και είναι οι άνθρωποι αυτοί για να επιτελέσουν το καθήκον τους", τόνισε, χαρακτηρίζοντας, αξιόλογα τα πρόσωπα που προτείνει ο πρόεδρος της Βουλής.

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός πρότεινε η σημερινή συνεδρίαση να χαρακτηριστεί προπαρασκευαστική.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, δήλωσε "παρών", κατά πάγια πρακτική του κόμματός του σε αυτές τις ψηφοφορίες και κατήγγειλε ότι έχει στηθεί ένας οξύτατος δικομματικός καυγάς για τη διανομή της πίτας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

Από το Ποτάμι ο Σπύρος Δανέλλης και ο Σπύρος Λυκούδης ζήτησαν, επίσης, αναβολή ενόψει της απόφασης του ΣτΕ.

"Είμαστε υποχρεωμένοι να ανταποκριθούμε στη συνταγματική επιταγή, αλλά η σημερινή σας πρόσκληση δεν γίνεται σε έναν νεκρό χρόνο. Έχουμε ανοιχτή τη διαδικασία στο ΣτΕ και πρέπει να περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ για να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε σε ένα πολύ πιο βατό πεδίο", ανέφεραν οι βουλευτές.

Η εισήγηση του Ν. Βούτση

Την πεποίθηση ότι η παρούσα Βουλή μπορεί και πρέπει να ανταποκριθεί στην ευθύνη που της αναλογεί από το Σύνταγμα για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, διατύπωσε νωρίτερα ο πρόεδρος της Βουλής, ανοίγοντας τη συνεδρίαση.

Σχολιάζοντας τις αιτιάσεις να υπάρξει αναμονή της Βουλής έως την απόφαση του ΣτΕ επί της συνταγματικότητας του νόμου 4339/2015, ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι αυτή δεν έχει θεσμικό και κοινοβουλευτικό επιχείρημα, διότι καθώς υπάρχουν διαφορετικά κόμματα, αυτό το επιχείρημα θα μπορούσε να είναι "παντός καιρού" και μάλιστα για μια υποχρέωση του Συντάγματος.

"Δεν είναι ό,τι καλύτερο, η αξιωματική αντιπολίτευση, στη βάση μιας ένστασης για ένα νόμο, να μην επικουρεί για να λύσουμε ένα τέτοιο θέμα, αν και λύσαμε το θέμα με τέσσερις ανεξάρτητες αρχές", είπε και τόνισε ότι στις άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν δεν υπήρξε ποτέ αυτή η αιτίαση, ότι δηλαδή, "ή παίρνετε το νόμο ή δεν προχωράμε".

Τα πρόσωπα που προτάθηκαν για το ΕΣΡ

Για την θέση του προέδρου του ΕΣΡ, προτάθηκε ο δημοσιογράφος Ροδόλφος Μορώνης και για την θέση του αντιπροέδρου, ο καθηγητής, Γιώργος Πλειός.

Ως μέλος, διανύει θητεία, η καθηγήτρια Δήμητρα Παπαδοπούλου, ενώ για την πλήρωση των υπόλοιπων θέσεων των μελών:

- Ο καθηγητής, Βασίλης Καραποστόλης

- Η δικηγόρος, καθηγήτρια Λίλιαν Μήτρου

- Η δημοσιογράφος, Φανή Πετραλιά

- Η διδάκτωρ, Αγγελική Σγώρα

- Ο δημοσιογράφος, Γιάννης Τζανετάκος

- Ο ειδικός στις ραδιοτηλεοπτικές τεχνολογίες, Κωνσταντίνος Τσακίρης

Τί προβλέπει το Σύνταγμα για την εκλογή του ΕΣΡ

Σημειώνεται πως το Σύνταγμα προβλέπει την εκλογή του ΕΣΡ από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, με αυξημένη πλειοψηφία 4/5, προκειμένου η εν λόγω Ανεξάρτητη Αρχή να συγκροτείται σε ευρύτατη συναινετική βάση.

Με αυτό το δεδομένο, η κυβέρνηση κατηγορεί τη ΝΔ για βαθύτατα αντιθεσμική στάση διότι εκμεταλλεύεται τη συγκεκριμένη συνταγματική απαίτηση, προκειμένου να μπλοκάρει τη συγκρότηση του ΕΣΡ, δηλαδή, μια διαδικασία που είναι συνταγματική υποχρέωση της Βουλής.

H Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής είναι διακομματικό συλλογικό όργανο που αποτελείται από τον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους της Βουλής, τους διατελέσαντες προέδρους της Βουλής εφόσον έχουν εκλεγεί βουλευτές, τους προέδρους των Διαρκών Επιτροπών, τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, τους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και έναν εκπρόσωπο των ανεξάρτητων βουλευτών (εφόσον είναι τουλάχιστον πέντε).

Ο Κανονισμός πάντως προβλέπει ότι οι πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων μπορούν να αναπληρωθούν στη διάσκεψη. Έχει την αρμοδιότητα να επιλέγει, με ομοφωνία ή με πλειοψηφία των 4/5 των μελών της, τα μέλη των Ανεξάρτητων Αρχών που προβλέπονται από το Σύνταγμα, ενώ ασκεί επίσης, την κοινοβουλευτική τους εποπτεία.

Στις 25 Οκτωβρίου στην Επιτροπή Θεσμών οι εκπρόσωποι Σκάι και ΑΝΤ1

Στην Επιτροπή Θεσμών θα προσέλθουν την ερχόμενη Τρίτη, 25 Οκτωβρίου, εκπρόσωποι των δύο τηλεοπτικών καναλιών που έχουν εξασφαλίσει άδεια, του Σκάι και του ANT1.

Ειδικότερα, εκ μέρους του τηλεοπτικού σταθμού Σκάι έχουν κληθεί ο διευθύνων σύμβουλος, Κώστας Κιμπουρόπουλος, καθώς και ο νομικός σύμβουλος, Κωνσταντίνος Φιλιππόπουλος. Από τον ΑΝΤ1 θα βρεθεί ενώπιον της επιτροπής ο διευθυντής του σταθμού, Στρατής Λιαρέλης.

Όπως ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο πρόεδρος της εταιρείας «ALTER EGO», Βαγγέλης Μαρινάκης ακόμη δεν έχει απαντήσει, ώστε να οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία, ενώ ο οριστικός υπερθεματιστής Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος βρίσκεται στο εξωτερικό, ζήτησε να του σταλεί αναλυτικά το αίτημα της Επιτροπής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ