Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Συνάντηση Μουζάλα-Σουλτς για τον κίνδυνο του «παγώματος» των μετεγκαταστάσεων

Επαφές για το προσφυγικό με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Τον κίνδυνο «παγώματος» του προγράμματος μετεγκατάστασης, υπογράμμισε ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, κατά τη διάρκεια επαφών που είχε την περασμένη εβδομάδα με αρμόδιους υπουργούς της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο, με ευρωβουλευτές και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, στις Βρυξέλλες. Ο Σουλτς από την πλευρά του σημείωσε την καθυστέρηση επιστροφών από Ελλάδα σε Τουρκία, κάτι που αναμένεται να απασχολήσει και τη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη.

Όπως ανέφερε ο κ. Μουζάλας, στις επαφές αυτές συμμετείχαν και οι οι αναπληρωτές υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ενώ τα βασικότερα θέματα που τέθηκαν προς συζήτηση ήταν το «πάγωμα» του προγράμματος μετεγκατάστασης, η αναθεώρηση του Δουβλίνου, η ανάγκη δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών και η καθυστέρηση επιστροφών από την Ελλάδα προς την Τουρκία, στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Στο πλαίσιο των επαφών του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Ι.Μουζάλας συναντήθηκε με Έλληνες ευρωβουλευτές, αλλά και με τις εισηγήτριες του μεταναστευτικού πακέτου, Σεσίλια Ουίκστρομ για το Δουβλίνο, Λάουρα Φεράρα για τις διαδικασίες ασύλου και Σοφία Ίντβελ για την υποδοχή των προσφύγων. Ο αν. υπουργός σημείωσε ότι υπάρχει σύγκλιση θέσεων μεταξύ της Ελλάδας και των εισηγητριών του ΕΚ όσον αφορά τα ζητήματα αυτά.

Σχετικά με το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, η ελληνική πλευρά επεσήμανε ότι τον τελευταίο καιρό παρατηρείται σημαντική καθυστέρηση. Σήμερα έπρεπε να έχουν γίνει 33.000 μετεγκαταστάσεις από την Ελλάδα σε χώρες της ΕΕ και αντ' αυτού έχουν πραγματοποιηθεί μόνο 5.400, ενώ, την ίδια στιγμή, περίπου 7.500 πρόσφυγες στην Ελλάδα είναι έτοιμοι προς μετεγκατάσταση. Ο κ. Μουζάλας επισήμανε την άρνηση των κρατών-μελών να ανταποκριθούν, ενώ ευχαρίστησε χώρες όπως τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Πορτογαλία και τη Γαλλία για τη συνεργασία τους.

Αναφορικά με το θέμα του Δουβλίνου, η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι «χτίζεται με λάθος τρόπο», για τρεις λόγους: πρώτον, επειδή είναι λάθος η χώρα πρώτης υποδοχής να αναλαμβάνει όλο το βάρος. Δεύτερον, διότι η διασπορά προσφύγων σε άλλες χώρες προβλέπεται, αφού το κράτος πρώτης υποδοχής καλύψει το 150% των δυνατοτήτων του. Και τρίτον, διότι για να μεταβεί ένας πρόσφυγας σε άλλη χώρα της ΕΕ πρέπει η προδιαδικασία να έχει ολοκληρωθεί στη χώρα υποδοχής.

Εξάλλου, η ελληνική πλευρά έθεσε το ζήτημα ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών. Σύμφωνα με τον Ι. Μουζάλα, το θέμα αυτό θα μπορούσε να συνδυαστεί με την καινούρια αποστολή και τις δυνατότητες που θα έχει η Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή, κάτι το οποίο είδε ευμενώς ο πρόεδρος του ΕΚ Μ. Σουλτς και έκρινε σκόπιμο να συσταθεί ομάδα εργασίας, ώστε να υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΚ Μ. Σουλτς, έθεσε το ζήτημα της καθυστέρησης επιστροφών από την Ελλάδα προς την Τουρκία, βάσει της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Ένα θέμα το οποίο θα απασχολήσει την Πέμπτη και τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στο Κάιρο αντιπροσωπεία της Χαμάς – Σε εξέλιξη συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα
«Εάν συνεχιστεί η στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα, δεν θα υπάρξει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός»
Στο Κάιρο αντιπροσωπεία της Χαμάς – Σε εξέλιξη συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα