Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κατατίθεται ξανά η τροπολογία Παππά για τα κανάλια χωρίς άδεια

Προανήγγειλε νέο διαγωνισμό από το ΕΣΡ, αν κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος

Επαναφορά της τροπολογίας για την αναστολή λειτουργίας των καναλιών που δεν έχουν λάβει άδεια, πριν από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο θα συνεδριάσει εκ νέου την ερχόμενη Δευτέρα και την ερχόμενη Τετάρτη, προανήγγειλε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παπάς.

Ο κ. Παππάς, σε συνέντευξή του στα Παραπολιτικά 90,1, τόνισε πως αν η διάταξη για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης στον υπουργό επικρατείας, που αφορά στην διενέργεια του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες κριθεί αντισυνταγματική από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο θα διενεργήσει νέο διαγωνισμό και η διαδικασία θα είναι χρονοβόρα.

Ο υπουργός Επικρατείας επισήμανε ακόμη ότι εφόσον το ΣτΕ αποφανθεί πως μόνο το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο μπορεί να κάνει την αδειοδότηση των καναλιών θα επιστρέψουμε στο καθεστώς, που παραβίαζε την ρητή πρόνοια ότι για να υπάρχει τηλεοπτικός σταθμός πρέπει να υπάρχει άδεια και πρόσθεσε:

«Αυτό το καθεστώς των 27 χρόνων έχει την πτυχή της παραβίασης των δικαιωμάτων άλλων επιχειρηματιών που δεν είχαν την δυνατότητα να μπουν στην αγορά στην οποία κάποιοι με μια σκοτεινή διαδρομή εκκινούσαν με περιφερειακή άδεια η οποία τη νύχτα γινόταν πανελλαδικής εμβέλειας».

Παράλληλα, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «με την στάση της έχει μπλοκάρει τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης», ενώ έκανε λόγο για έναν κυκεώνα των συμφερόντων που έπαιξαν τα ρέστα τους σε αυτή την ιστορία.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο τροποποιήσεων

Πάντως, χθες σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ, ο Νίκος Παππάς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τροποποιήσεων στην τροπολογία για την διακοπή λειτουργίας των μη αδειοδοτημένων σταθμών. Για «μαύρο σύννεφο που συσσωρεύεται πάνω από τη Δημοκρατία» έκανε λόγο ο εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. «Ζούμε μέρες που ευτελίζουν τους θεσμούς και προσβάλουν την δημοκρατία» είπε ο κ. Κουμουτσάκος και μίλησε για «σκοτεινές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες και παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη, που κάποιες φέρουν τα χαρακτηριστικά παρακράτους».

Την ερχόμενη εβδομάδα οι δύο νέες διασκέψεις του ΣτΕ

Η υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, πλέον, μπαίνει υπό νέο πρίσμα μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να μην παραπέμψει στις καλένδες τις προσφυγές των τηλεοπτικών καναλιών και να αποφανθεί αν ο νόμος Παππά είναι ή όχι αντισυνταγματικός.

Το ενδιαφέρον μετατίθεται για την ερχόμενη Δευτέρα και Τετάρτη όταν και θα πραγματοποιηθούν οι επόμενες δύο διασκέψεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες. Την ίδια ώρα συνεχίζεται το αδιέξοδο για τη συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόραση μετά και τη νέα άκαρπη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, καθώς δεν συγκεντρώθηκε η απαραίτητη κατά το Σύνταγμα πλειοψηφία των 4/5.

Την πρόταση Βούτση με τα πρόσωπα που θα στελέχωναν το ΕΣΡ υπερψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και την καταψήφισαν ΝΔ και Χρυσή Αυγή. Παρών δήλωσαν Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων, με την διευκρίνιση ότι δεν αφορά τα πρόσωπα αλλά το κλίμα που έχει διαμορφωθεί γύρω από το ζήτημα της αδειοδότησης των καναλιών.

«Πυρά» μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ

Λίγο μετά το "ναυάγιο" για την συγκρότηση ΕΣΡ την Τετάρτη στη Διάσκεψη των Προέδρων, η Όλγα Γεροβασίλη εξαπέλυσε επίθεση στη Νέα Δημοκρατία.

Όπως ανέφερε σε δήλωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος, η Νέα Δημοκρατία τορπίλισε την συγκρότηση του ΕΣΡ, υιοθετώντας μια προκλητικά αντιθεσμική συμπεριφορά. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πρέπει να απολογηθεί για την στάση αυτή. Σφοδρά "πυρά" στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από πλευράς του ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής.

Σχολιάζοντας το νέο «ναυάγιο» για την συγκρότηση του ΕΣΡ, ο Διευθυντής του Πρωθυπουργικού Γραφείου, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1 και την Ρίτσα Μπιζόγλη, έκανε λόγο για «διαρκές μπλόκο που μπαίνει από την ΝΔ, η οποία από την πρώτη στιγμή, λειτουργώντας ως συνήγορος των τηλεοπτικών σταθμών, στην αρχή όλων και εν συνεχεία όσων δεν πήραν άδεια, εκφράζει συγκεκριμένες θέσεις υπέρ της διαπλοκής».

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, πάντως, δεν απέκλεισε η κυβέρνηση να ρίξει στο τραπέζι και το χαρτί μιας νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας προκειμένου να ξεπεράσει τον ενδεχόμενο σκόπελο της αντισυνταγματικότητας.

Αντιδράσεις από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης

Ο Συνταγματολόγος και Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στον BHMA FM, είπε ότι «το πρόβλημα δεν είναι τα ΜΜΕ όσο η Δικαιοσύνη. Εδώ προκύπτει ότι βασικές εγγυήσεις του κράτους Δικαίου, καταλύονται καταστρατηγούνται και αυτό δημιουργεί συνθήκες ανασφάλειας».

Αναφορικά με τον «νόμο Παππά» είπε ότι «κατά την γνώμη μου την επιστημονική και την πολιτική είναι αντισυνταγματικός. Πρέπει να κριθεί ως τέτοιος κι αυτό θα σημάνει ότι ακυρώνονται οι πράξεις. Θα επαναληφθεί η διαδικασία, νομίμως από το Εθνικό Συμβούλιο ραδιοτηλεόρασης».

“«Αν ο νόμος Παππά κριθεί αντισυνταγματικός, θα επιστρέψουμε στο καθεστώς της ασυδοσίας» λέει ο κ. Φίλης. Για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τα πράγματα είναι άσπρο μαύρο: ή ανομία ή ο υπουργός καναλάρχης.

Υπάρχει λύση όμως. Και το Ποτάμι την έχει πει από καιρό. Δυνατό ΕΣΡ και περισσότερα λεφτά στα δημόσια ταμεία από περισσότερους καναλάρχες. Κάτι που θα έπρεπε να γίνει από την αρχή, αν η κυβέρνηση δε σκεφτόταν μόνο πώς θα στήσει το δικό της σύστημα ενημέρωσης”, αναφέρει σε σχόλιό του ο εκπρόσωπο Τύπου του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ