Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θετικές εξελίξεις στο ζήτημα του χρέους ως το Δεκέμβριο «βλέπει» ο Αλ. Τσίπρας

Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρέπει να ενταχθεί το συντομότερο στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ

Θετικές εξελίξεις στο ζήτημα του χρέους ως το Eurogroup του Δεκεμβρίου «βλέπει» ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που υπογράμμισε, κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου αμέσως μετά την Σύνοδο Κορυφής, τη σημασία η Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε για πολλοστή φορά, μετά τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., την ανάγκη να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα από την πλευρά των εταίρων, τονίζοντας πως η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της και επισημαίνοντας εκ νέου πως αυτό που έχει ανάγκη και δικαιούται η χώρα είναι να δοθεί ένα ισχυρό σήμα προς επενδυτική κοινότητα.

Και αυτό, όπως είπε, δεν μπορεί να δοθεί με διαρκείς αναβολές και καθυστερήσεις σε όσα έχουν συμφωνηθεί. Προειδοποίησε ακόμη πως αν δεν σταματήσει η αναβλητικότητα υπάρχει κίνδυνος για την επιτυχία του προγράμματος, ενώ έστειλε μήνυμα ότι κανείς δεν επιθυμεί νέες αναταράξεις στην Ευρώπη, εν όψει μάλιστα μίας εκλογικής χρονιάς για κάποιες χώρες.

«Το συντομότερο στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ»

Στο σημείο αυτό υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρέπει να ενταχθεί το συντομότερο στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ «και έτσι να γίνει πόλος επενδύσεων που θα δημιουργήσουν πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2017».

Διεμήνυσε ότι η βιώσιμη λύση για το χρέος δεν είναι ζήτημα εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης, είναι εθνικός στόχος και αφορά την Ελλάδα. Επίσης σημαίνει ότι θα δοθεί η δυνατότητα σε μία χώρα που έχει υποστεί μία τρομακτική αποεπένδυση να δεχτεί επενδύσεις.

«Τα προγράμματα προσαρμογής έγιναν για να προετοιμάσουν τη δυνατότητα πρόσβασης στις αγορές αλλιώς θα είναι αναγκασμένοι οι Ευρωπαίοι να έχουν την Ελλάδα σε προγράμματα και να τη δανείζουν οι ίδιοι και φυσικά η χώρα να είναι στον γύψο» είπε ο Πρωθυπουργός. Σε ερώτηση αν έθεσε θέμα στην κ. Μέρκελ για τις θέσεις του κ. Σόιμπλε, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ποτέ δεν θέτει ζητήματα που αφορούν υπουργούς της, απλώς ζητάω από την ίδια τις θέσεις της και της απόψεις της.

Για την επίλυση του Κυπριακού

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Πρωθυπουργός είπε ότι συζήτησε με Φρανσουά Ολάντ και Άγκελα Μέρκελ και βρήκε κατανόηση ότι πρόκειται για ένα ζήτημα «παράνομης εισβολής και κατοχής του βόρειου τμήματος της Κύπρου» και ότι «δεν μπορεί να θεωρείται βιώσιμη λύση μια λύση που προβλέπει την μόνιμή παραμονή κατοχικών στρατευμάτων».

Για το θέμα των εγγυήσεων επανέλαβε ότι η θέση της Ελλάδας είναι σαφής και τόνισε ότι «το πλαίσιο των εγγυήσεων είναι αναχρονιστικό και πρέπει να καταργηθεί». Όπως είπε, χρειάζεται δίκαιη και βιώσιμη λύση χωρίς την παρουσία ξένων στρατευμάτων, αν και πρόσθεσε ότι με τις τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου «δεν μπορούμε να είμαστε ευτυχείς και αισιόδοξοι ότι δημιουργείται θετικό κλίμα για την επίλυση του Κυπριακού».

Για το προσφυγικό

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό δήλωσε πως η πλειονότητα των κρατών - μελών στήριξε τον πυρήνα των ελληνικών θέσεων, ενώ έστειλε εκ νέου μήνυμα για τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει οι Ευρωπαίοι.

Όπως είπε, κατά τη διάρκεια της συνόδου έγινε σαφής η κυρίαρχη αντίθεση εντός της Ε.Ε., με χώρες προσηλωμένες στις αρχές της αλληλεγγύης και μια σειρά άλλων χωρών που έχουν την άποψη των αποκλεισμών, των τειχών, ενώ θεωρούν πως οτιδήποτε δεν είναι στη δική τους αυλή δεν τους απασχολεί.

«Εμείς είπαμε ότι η αλληλεγγύη δεν μπορεί να εφαρμόζεται α λα καρτ» τόνισε, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα σηκώνει σχεδόν το σύνολο του βάρους της προσφυγικής κρίσης, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την υποδοχή των ροών.

«Θα πρέπει οι συμφωνίες που έχουμε κάνει να τηρούνται από όλους» διεμήνυσε ο κ. Τσίπρας και χαρακτήρισε απαράδεκτο να υπάρχει η δέσμευση για αποστολή εκατοντάδων ειδικών ασύλου στα νησιά και σήμερα να βρίσκονται εκεί μόλις 32, όπως επίσης το να υπάρχει εδώ και καιρό η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για 66.000 πρόσφυγες που θα μετεγκατασταθούν σε χώρες της ΕΕ και έως τώρα να έχουν γίνει μόνο 5.200 μετεγκαταστάσεις. Είπε επίσης ότι είναι απαράδεκτο να έχουμε συμφωνήσει στην αναθεώρηση του Δουβλίνου και κάποιες χώρες να προτείνουν ένα ακόμη πιο άδικο σχέδιο.

«Όχι» σε κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι στη Σύνοδο εξέφρασε τη «σαφή θέση» της ελληνικής κυβέρνησης κατά των περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Μάλιστα, εξήγησε πως είναι απαραίτητος ένας «θετικός διπλωματικός ρόλος» της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέρ της «ειρήνης» και της «σταθερότητας στην περιοχή». «Έστω και αυτή η εύθραυστη κατάπαυση πυρός είναι θετική» υπογράμμισε, και συμπλήρωσε: «Οι λύσεις πρέπει να επουλώνουν τις πληγές και όχι να τις πολλαπλασιάζουν».

Καταδίκασε δε, τις επιθέσεις εναντίον των αμάχων στο Χαλέπι αλλά και άλλες πόλεις, υπογραμμίζοντας πως η Ε.Ε. πρέπει να ασκήσει σημαντική πίεση σε όλες τις δυνάμεις που εμπλέκονται στους βομβαρδισμούς. Εξέφρασε, όμως, την πεποίθηση ότι ο εγκλωβισμός της Ευρώπης σε έναν κύκλο αλλεπάλληλων κυρώσεων και ψυχροπολεμικής ρητορικής.

H εμπορική συμφωνία Ε.Ε. - Καναδά

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην εμπορική συμφωνία Ε.Ε. - Καναδά (CETA) τονίζοντας ότι «πριν έναν χρόνο το κείμενο που παραλάβαμε δημιουργούσε ενστάσεις». Υπογράμμισε ότι η ελληνική πλευρά κατέθεσε τη θέση της που αναλύεται σε τέσσερα σημεία και η οποία υιοθετήθηκε.

Τα τέσσερα σημεία αφορούν:

• Στη διαδικασία με την οποία θα υιοθετηθεί η συμφωνία, η κύρωση να γίνεται από τα εθνικά κοινοβούλια

• Η επίλυση των διαφορών μεταξύ ιδιωτών επενδυτών και κυβερνήσεων να μην επιλύονται από ad hoc δικαστήρια αλλά από εθνικά δικαστήρια και διεθνή δικαστήρια με β’ βαθμό, εφετείο.

• Η δημόσια πολιτική να ασκείται από τις εθνικές κυβερνήσεις με δικαίωμα επανεθνικοποίησης αγαθών που έχουν εθνικοποιηθεί

• Προστασία εργασιακών και περιβαλλοντικών δικαιωμάτων και δικαιωμάτων καταναλωτών. Ρητή αναφορά στη συμφωνία των Παρισίων για περιβάλλον, κατώτατο μισθό, συλλογικές συμβάσεις.

Καταλήγοντας ο Πρωθυπουργός έκανε γνωστό πως η επόμενη Σύνοδος των ευρωπαϊκών μεσογειακών χωρών θα γίνει στις 28- 29 Ιανουαρίου στη Λισαβόνα, εν όψει την άτυπης Συνόδου της Μάλτας στις αρχές Φεβρουαρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σοκολάτα: «Τσουχτερή» για αγρότες και καταναλωτές η τιμή του κακάο
Δεδομένου ότι οι τιμές σε δημοφιλή προϊόντα σοκολάτας έχουν ανέβει έως και 50% από πέρυσι, ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν ότι μπορεί να εξελιχθεί...
Σοκολάτα: «Τσουχτερή» για αγρότες και καταναλωτές η τιμή του κακάο