Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πρόκληση Έντι Ράμα: «Η Ακρόπολη σώθηκε χάρη στους Αλβανούς»

Συνέχεια στη διπλωματική διαμάχη που ξεκίνησε με αφορμή την κατεδάφιση σπιτιών ομογενών στη Χειμάρρα. Προκλητική ανάρτηση του Αλβανού Πρωθυπουργού.

Με ανάρτηση στο λογαριασμό του στο Facebook απάντησε στο υπουργείο Εξωτερικών ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, για το ζήτημα της Χειμάρρας, ενώ σχετική ανακοίνωση για το ζήτημα της κατεδάφισης σπιτιών ομογενών στη Χειμάρα, εξέδωσε και το αλβανικό ΥΠΕΞ.

«Η Αλβανία δεν κάνει διακρίσεις σε σχέση με τις αρχές του κράτους Δικαίου. Oι νομικές διαδικασίες που ακολουθούνται από το Δήμο Χειμάρρας, οι οποίες επικεντρώνονται στη μεταμόρφωση της πόλης σε ένα ευρωπαϊκό τουριστικό προορισμό, είναι διαφανείς και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Ο Αλβανός Πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, σημείωνει στην ανάρτησή του ότι, «η Ακρόπολη διασώθηκε χάρη στους Αλβανούς», αφού όπως επισημαίνει κατά τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο η μετέπειτα ελληνική πρωτεύουσα κατοικείτο κυρίως από αλβανικό πληθυσμό.

Ξεκαθάρισε ωστόσο, ότι, αυτό «δεν την καθιστά απολύτως αλβανική πόλη», σε παραλληλισμό με τη Χειμάρρα «που αν και βίωσε το ελληνικό αρχιπέλαγος και την ελληνική γλώσσα ως "κοινή διάλεκτο", αυτό δεν την καθιστά απολύτως μια ελληνική επαρχία».

Ο Έντι Ράμα μάλιστα συνοδεύει το σχόλιό του με μια γκραβούρα της Αθήνας του 1670 και σύμφωνα με την Καθημερινή που επικαλείται ιστοσελίδες ομογενών, γράφει ότι, «η Ακρόπολη στέκεται ακόμα χάρη στον Αλβανό Αρχιεπίσκοπο της Αθήνας, Γεωργίου Δούσμανη, ο οποίος ζήτησε από τους βενετσιάνους να μην βομβαρδίσουν την Αθήνα».

«Αυτή η γκραβούρα της παλιάς Αθήνας το 1670 (η πόλη στην οποία, όπως έγραφε ακόμα και το 1925 ο Έλληνας φαναριώτης πρίγκιπας Ευγένιος Ρίζος - Ραγκαβής, ο γηγενής πληθυσμός είναι ακόμη και σήμερα κυρίως αλβανικός) μας υπενθυμίζει, μεταξύ άλλων, πως αν η Ακρόπολη στέκεται ακόμα για τη δόξα της ανθρωπότητας και του πολιτισμού, αυτό οφείλεται και στο όραμα του Αλβανού αρχιεπισκόπου της Αθήνας, Γεωργίου Δουσμανη (Gjergj Dushmani) o οποίος το 1686, διαπραγματεύεται με τον Φραγκίσκο Μοροζίνι του βενετικού στόλου για να μην βομβαρδίσουν την πόλη από το λιμάνι του Φαλήρου, επειδή εκεί υπήρχε μια τουρκική φρουρά.

Μια τέτοια ιστορία μιας πόλης που κάποτε ήταν σύμφωνα με τα αυθεντικά στοιχεία και τους ιστορικούς, κυρίως αλβανόφωνη, δεν την κάνει απολύτως μια αλβανική πόλη, αν και η Αθήνα οφείλει κάτι στους Αλβανούς στην εξαιρετική της ιστορία. Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, παρόλο που η Χειμάρρα βίωσε το ελληνικό αρχιπέλαγος και την ελληνική γλώσσα ως "κοινή διάλεκτο" της Ανατολής, μέσω των θαλάσσιων ανταλλαγών, σε στενή και γόνιμη συνύπαρξη, αυτό δεν την καθιστά απολύτως μια ελληνική επαρχία. Μάλιστα ο πληθυσμός της σε όλες τις διεθνείς συμβάσεις, για να μην μιλήσουμε για την ιστορία, χαρακτηρίζεται απλά ως Αλβανικός».

Αξίζει να αναφερθεί ότι, η ανάρτηση του Έντι Ράμα έγινε λίγα 24ώρα μετά τα ειδοποιητήρια των Αρχών της Αλβανίας, ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, με παραλήπτες 19 οικογένειες ομογενών στη Χειμάρρα, να εκκενώσουν εντός πέντε ημερών τις κατοικίες τους, οι οποίες πρόκειται να κατεδαφιστούν.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την άμεση αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών το οποίο ζήτησε την άμεση ακύρωση της κατεδάφισης, η οποία όπως αναφέρθηκε, εντάσσεται στην ανάπλαση της πόλης της Χειμάρρας. Το ελληνικό ΥΠΕΞ τονίζει ότι προτού προχωρήσουν τα παραπάνω σχέδια, θα πρέπει να προηγηθούν άμεσες και ουσιαστικές διαβουλεύσεις με τους ιδιοκτήτες των σπιτιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ