Ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του ανέφερε: «Αποχαιρετούμε τον Ομπάμα που εργάστηκε με σθένος για τη δημοκρατία και τα δικαιώματα όλων ανεξαρτήτων καταγωγής, θρησκείας ή φύλου. Έχουμε χρέος να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για κοινωνική δικαιοσύνη, χωρίς αποκλεισμούς προκειμένου να οικοδομήσουμε κοινωνίες που προσφέρουν ελπίδα και προοπτική για όλους απέναντι στο ανερχόμενο ρεύμα σκεπτικισμού και περιχαράκωσης που απειλεί τη δημοκρατία».
Ιστορική και πολύ σημαντική χαρακτήρισε ο Αλ. Τσίπρας την ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, στο Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος» σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της κυβέρνησης, σε συνομιλία που είχαν στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός αποχαιρέτισε τον κ. Ομπάμα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας τον ευχαρίστησε για την παρέμβαση του προκειμένου η Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση και να υπάρξει σύντομα ρύθμιση του χρέους. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η παρέμβαση του Αμερικανού Προέδρου για τη ρύθμιση του χρέους και οι δηλώσεις του ότι «η λιτότητα δεν μπορεί να είναι συνταγή ανάπτυξης» απευθύνεται και στο Βερολίνο.
Επιπλέον, στο αεροδρόμιο ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ για τη βοήθεια προς τη χώρα μας με τον Μπαράκ Ομπάμα να εκτιμά ότι όλα θα πάνε καλά, η Ελλάδα γρήγορα θα ξεπεράσει την κρίση ενώ τόνισε στον Αλ. Τσίπρα ότι θα κρατήσουν προσωπική επαφή, όπως επαφή θα κρατήσουν και τα επιτελεία τους.
«Η νίκη Τραμπ ενδεχομένως ωφέλησε το ελληνικό ζήτημα»
Θετικά αποτιμά η ελληνική κυβέρνηση την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα. Ειδικότερα, κυβερνητική πηγή υπογραμμίζει στο ΑΠΕ ότι η σημαντικότερη αλλαγή στην αμερικανική πολιτική μπορεί να συμπυκνωθεί στη φράση «κάνατε μεταρρυθμίσεις, ώρα να δούμε το χρέος», αντί της προηγούμενης θέσης «κάντε μεταρρυθμίσεις για να ξεκινήσει και η ρύθμιση για το χρέος».
Σύμφωνα μάλιστα με μια εκδοχή, η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ ενδεχομένως ωφέλησε στο ζήτημα αυτό, καθώς φαίνεται ότι επέσπευσε τις αλλαγές.
Από εκεί και πέρα, η ελληνική πλευρά συνάντησε την πλήρη στήριξη του αμερικανικού παράγοντα στο προσφυγικό. Ενώ, τέλος, η αμερικανική κυβέρνηση δεν άσκησε καμία πίεση προς την αντίστοιχη ελληνική για το θέμα του Κυπριακού.