Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αλ. Τσίπρας: «Κρατούμε το νήμα της εξέγερσης δημιουργώντας τη νέα Ελλάδα»

Τι είπε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην ειδική συνεδρίαση στη Βουλή για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου - Τοποθετήσεις πολιτικών αρχηγών, βουλευτών και του υπ. Παιδείας Κ. Γαβρόγλου

Ειδική συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής αφιερωμένη στην ημέρα μνήμης και τιμής για την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ομιλία απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τόνισε: «Κρατούμε το νήμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και δημιουργούμε τη νέα Ελλάδα». «Τιμή στο Πολυτεχνείο δεν είναι τα στεφάνια ή οι μολότοφ» τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Η διαδικασία συνεχίσθηκε με τις τοποθετήσεις άλλων πολιτικών αρχηγών, βουλευτών και του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Γαβρόγλου.

Αλ. Τσίπρας: «Έχουμε δρόμο, αλλά με ορατό το τέλος της ανηφόρας»

«Η Ελλάδα από παρίας γίνεται πρωταγωνιστής, από μέρος της κρίσης γίνεται μέρος της λύσης. Θα συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Όπως ανέφερε, καλούμαστε να διαμορφώσουμε το νέο συλλογικό φρόνημα, τη νέα ταυτότητα που θα μας οδηγήσει στη νέα εποχή, την μετά την κρίση και πρόσθεσε ότι «είναι ιστορικό καθήκον για τη χώρα και τον λαό μας να αγωνιστεί και τώρα για να μην επιστρέψει ο κόσμος στον αυταρχισμό και τον απομονωτισμό». Με αφορμή και την επίσκεψη του απερχόμενου Αμερικανού Προέδρου, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως η χώρα μας έχει κερδίσει τον σεβασμό της διεθνούς κοινότητας, έχει γίνει συνώνυμο του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης».

«Πετύχαμε πολλά, αλλά έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας»

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον οδικό χάρτη για την έξοδο από την κρίση, λέγοντας ότι «πετύχαμε πολλά, αλλά έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Δρόμο δύσκολο, αλλά με ορατό το τέλος της ανηφόρας. Θα συνεχίσουμε ως το τέλος του δρόμου. Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η συνεπαγόμενη συμφωνία για το χρέος και η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση αποτελούν το ορόσημο για την έξοδο από την κρίση». «Θα διανύσουμε την απόσταση αποφασισμένοι να στήσουμε την κοινωνία και τον λαό όρθιους» υπογράμμισε.

«Η Δημοκρατία στην Ελλάδα των μνημονίων έχει πληγεί ανυπολόγιστα»

Μιλώντας για το νόημα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου σήμερα, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι «σήμερα στην εποχή της κρίσης το περιεχόμενο της Δημοκρατίας αφορά την υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους, της κοινωνικής συνοχής, την παραγωγική ανασυγκρότηση και την επάνοδο της Ελλάδας σε συνθήκες λαϊκής κυριαρχίας». «Η Δημοκρατία στην Ελλάδα των μνημονίων και της επιτροπείας έχει πληγεί ανυπολόγιστα, έχει υποβαθμιστεί. Έχουν πληγεί δικαιώματα εργαζομένων, επιστημόνων που είτε μεταναστεύουν είτε έχουν χαμηλούς μισθούς» τόνισε ο Πρωθυπουργός και επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση ανέλαβε την ευθύνη να βγάλει τη χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια και με μία έννοια να αποκαταστήσει και τη δημοκρατία».

«Από τον Γενάρη του 2015 πρώτο μας μέλημα ήταν να μην στερείται σε κανένα πολίτη η πρόσβαση στην υγεία και την δημόσια εκπαίδευση. Καταφέραμε να ανοίξουν όλα τα σχολεία και με βιβλία, εκατομμύρια ανασφάλιστοι Έλληνες να έχουν πρόσβαση στην υγεία, να έχουν όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν στη χώρα μας την ελληνική ιθαγένεια και να έχουν ίσα δικαιώματα, θεσπίσαμε το σύμφωνο συμβίωσης, δώσαμε το δικαίωμα στα παιδιά που έχουν άλλη θρησκεία να μαθαίνουν στα σχολειά μας γι’ αυτήν» υπενθύμισε και πρόσθεσε ότι «ακόμα και η επιλογή της άμεσης προσφυγής στις κάλπες τον Σεπτέμβριο του 2015, δηλαδή μετά τη συμφωνία, αποτέλεσε μία έμπρακτη απόδειξη εμπιστοσύνης στη Δημοκρατία».

«Το αίτημα για περισσότερη Δημοκρατία θα υπάρχει για πάντα»

Από την κατάρρευση της δικτατορίας και μετά ζούμε την μεγαλύτερη περίοδο Δημοκρατίας, υπογράμμισε με νόημα ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «το αίτημα για περισσότερη και βαθύτερη Δημοκρατία υπάρχει και θα υπάρχει για πάντα γιατί Δημοκρατία δεν είναι ένας όρος με κούφιο περιεχόμενο». «Μπορεί τα χρόνια να περνούν και οι καιροί να αλλάζουν, αλλά η θέληση της κοινωνίας για περισσότερη δημοκρατία κοινωνική ευθύνη και προκοπή παραμένει γεγονός, συνέχισε ο Πρωθυπουργός εκτιμώντας ότι «τα σημερινά προβλήματα μπορεί να μην έχουν την ωμότητα του αυταρχισμού που είχε η εποχή της δικτατορίας, ωστόσο είναι προκλήσεις υπαρκτές και συνθετότερες. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτέλεσε το κορύφωμα των φοιτητικών κινητοποιήσεων απέναντι στην απάθεια της κοινωνίας, όπως πίστευε η δικτατορία. Αποδείχθηκε όμως ότι το αίτημα για δημοκρατία δεν μπορεί να ικανοποιηθεί με μέτρα υπό περιορισμό. Η Δημοκρατία ή θα υπάρχει ή δεν θα υπάρχει».

Κ. Γαβρόγλου: «Καρδιά της Δημοκρατίας το δημόσιο σχολείο»

«Η επέτειος του Πολυτεχνείου θυμίζει ότι ούτε δημόσια εκπαίδευση νοείται χωρίς δημοκρατία, αλλά και ούτε δημοκρατία χωρίς ουσιαστική παιδεία μπορεί να υπάρξει» τόνισε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου. «Συμφωνώ απολύτως με τον προκάτοχο μου Νίκο Φίλη, ότι προϋπόθεση της υπεράσπισης της δημοκρατίας είναι η παιδεία, και καρδιά της είναι το δημόσιο σχολείο. Έχουμε όλοι χρέος, να στηρίξουμε ένα σχολείο δημοκρατικό. Είναι επιτακτική ανάγκη να προετοιμάσουμε τους πολίτες να είναι ανθεκτικοί και να αντιστέκονται στον ολοκληρωτισμό» επισήμανε ο κ. Γαβρόγλου. «Οι νέοι του Πολυτεχνείου αγνόησαν τις νουθεσίες κομμάτων, βρέθηκαν όλοι μαζί, με την μεγαλύτερη πρόκληση της ζωής τους, να σχεδιάσουν τις δράσεις για το μέλλον τους και να σφυρηλατήσουν την δημοκρατία» τόνισε ο κ. Γαβρόγλου και συνέχισε: «Δεν έχει σημασία ότι όψιμοι απολογητές του καθεστώτος προσπαθούν να υποβαθμίσουν τι έγινε εκείνη τη μέρα. Θα τους αγνοήσει η ίδια Ιστορία και θα τους περιφρονήσουν οι νέες γενιές. Οι νέοι αγωνίστηκαν κατά ενός αυταρχικού παρόντος, ενάντια στον φασισμό, με κέντρο του οράματός τους μια δίκαιη κοινωνία, την ειρήνη, την παιδεία». Ο κ. Γαβρόγλου μίλησε ακόμα για ανάγκη επικαιροποίησης του μηνύματος των αγώνων των νέων του Πολυτεχνείου σε μια περίοδο, όπως είπε, που η Ευρώπη δοκιμάζει τις αντοχές της απέναντι στην αυξανόμενη φτώχεια, στους πολέμους, τα εκατομμύρια των προσφύγων, και στην επικράτηση της ακροδεξιάς, που την οδηγούν σε κατακερματισμούς χωρίς να μπορεί να δώσει όραμα στους πολίτες της.

Ν. Κεραμέως: «Ο αγώνας για τη δημοκρατία πρέπει να είναι διαρκής…»

«Ο αγώνας για τη δημοκρατία πρέπει να είναι διαρκής και άοκνος», είπε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκη Κεραμέως. «Μόνο με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των νέων έναντι των θεσμών διακυβέρνησης, μόνο με την επανάκτηση αυτής της σχέσης θα μπορέσει να υπάρξει πραγματική πρόοδος στη χώρα και έξοδος από τη γενικευμένη κρίση», επεσήμανε.

ΚΚΕ: Προκλητική η παρουσία του Πρωθυπουργού στη Βουλή

«Υποκριτική, προκλητική που ξεπερνά κάθε όριο πολιτικού θράσους» χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης την παρουσία του Πρωθυπουργού χθες στη Βουλή. «Δεν ήρθε στη Βουλή για να τιμήσει το Πολυτεχνείο, αλλά για να ζητήσει άλλοθι για τους τεμενάδες που έκανε επί δύο ημέρες στον Ομπάμα και στην αμερικανική πολιτική. Ήρθε ως παραχαράκτης για να αλλοιώσει το μήνυμα του Πολυτεχνείου, να διορθώσει την εικόνα του υπουργικού συμβουλίου να χειροκροτεί μαζί με τον Γλύξμπουργκ τις δράσεις του ΝΑΤΟ και των δυνάμεων που στήριξαν τη χούντα στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.

Στ. Θεοδωράκης: «Τιμή στο Πολυτεχνείο δεν είναι τα στεφάνια ή οι μολότοφ»

«Η τιμή στο Πολυτεχνείο δεν είναι στεφάνια... Δεν είναι οι μολότοφ και το πλιάτσικο. Τιμή στο Πολυτεχνείο είναι να μπορέσουμε να απαντήσουμε σήμερα στα σύγχρονα αιτήματα της νεολαίας, δουλειές, παιδεία, αξιοκρατία» τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, από το βήμα της Βουλής. Ο επικεφαλής του Ποταμιού, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, είπε πως τα πρόσωπα που έχουν επιλεγεί για το υπουργείο Παιδείας δείχνει πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση το θέμα της παιδείας. Επιπλέον, ο κ. Θεοδωράκης έκανε λόγο για κατάντια των πανεπιστημίων, η οποία οφείλεται στα κόμματα. Ο επικεφαλής του Ποταμιού σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως τα οικονομικά προβλήματα της χώρας θα αντιμετωπιστούν, αλλά το κακό στην παιδεία είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Β. Λεβέντης: «Σήμερα πόσοι ρισκάρουν τα πάντα;»

«Μεγάλη ημέρα, δοξάζουμε ανθρώπους που απένταροι πρόταξαν τα στήθη τους -χωρίς καμία σιγουριά- απέναντι σε μια οργανωμένη Χούντα, μιλάμε για ανθρώπους που έδωσαν το αίμα τους για τη δημοκρατία. Σήμερα πόσοι ρισκάρουν τα πάντα;» δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. «Πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΚΚΕ έχουν αγωνιστεί κατά των ΗΠΑ και τώρα παρουσιάζεται ως επιτυχία ότι ήρθε ο Ομπάμα και μίλησε κατά της λιτότητας» δήλωσε ο κ. Λεβέντης και συμπλήρωσε: «Είναι κάτι η επίσκεψη ενός προέδρου αλλά να μην ξεχνάμε ότι αποδοκιμάστηκε από τον αμερικανικό λαό». Επίσης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων αναφέρθηκε σε μια σειρά θεμάτων της καθημερινότητας και τόνισε ότι οι νέοι έχουν απομακρυνθεί από την πολιτική και θα πρέπει τα κόμματα να κάνουν όσα πρέπει για να επιστρέψουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ηλεκτρονικά θα διενεργούνται οι επιδόσεις στα διοικητικά δικαστήρια
Αφορά τις επιδόσεις εγγράφων από το ΣτΕ και τα διοικητικά δικαστήρια Αθηνών, Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων και Τρίπολης
Ηλεκτρονικά θα διενεργούνται οι επιδόσεις στα διοικητικά δικαστήρια
Κωνσταντινίδης για 88η ΔΕΘ: Τιμώμενη χώρα η Γερμανία - Από τις πιο επιτυχημένες
Η ΔΕΘ θα λειτουργήσει ως πεδίο εμπορικής δικτύωσης και συνεργασίας, ιδίως σε ζητήματα πράσινης και ψηφιακής ανάπτυξης
Κωνσταντινίδης για 88η ΔΕΘ: Τιμώμενη χώρα η Γερμανία - Από τις πιο επιτυχημένες
Θεσσαλονίκη: Πρωταθλητής κόσμου στο μαθητικό επιχειρείν το Πειραματικό Λύκειο Νεάπολης
Συγχαρητήρια από τον δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών και δέσμευση να βρίσκεται πάντα δίπλα στο σχολείο
Θεσσαλονίκη: Πρωταθλητής κόσμου στο μαθητικό επιχειρείν το Πειραματικό Λύκειο Νεάπολης