«Το σχέδιο προϋποθέτει γενναίες αποφάσεις ώστε να μην ξανακυλήσει η χώρα στην αβεβαιότητα και να σταλθεί σήμα στην διεθνή επενδυτική κοινότητα», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας σημειώνοντας πως πρέπει να φανεί ότι η Ελλάδα έγινε από μέρος της κρίσης, μέρος της λύσης και στην οικονομία και την γεωπολιτική. Όραμά μας, σημείωσε ο πρωθυπουργός, είναι να μην αφορά αυτή η ανάπτυξη στατιστικές. Πρέπει να ανακουφίσει τους πολίτες που έκαναν μεγάλες θυσίες στο όνομα και της Ευρώπης.
Για την Τουρκία
Αναφερόμενος στις ευρωτουρκικές σχέσεις ο πρωθυπουργός τόνισε πως «έχουμε εργαστεί πολύ και θα εξετάσουμε τους τρόπους για καλύτερη εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας αλλά και τις σχέσεις της χώρας με την Τουρκία που τελευταία περνούν στιγμές έντασης. Δεν θα δεχτούμε οποιαδήποτε αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, τόνισε με αφορμή τις αμφισβητήσεις της Συνθήκης της Λωζάνης». «Η Ελλάδα τάσσεται σταθερά υπέρ της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας αλλά με πλήρη συμμόρφωση στις απαιτήσεις της Ευρώπης» διεμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Για προσφυγικό και Κυπριακό
Στο νέο σχέδιο δράσης που συζητήθηκε και στη Σύνοδο Κορυφής και προβλέπει την επιτάχυνση των επιστροφών στην Τουρκία αλλά και των μετεγκαταστάσεων, αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας πως "θα εξεταστεί ο τρόπος στήριξης των ελληνικών νησιών «που σηκώνουν παρά τις οικονομικές δυσκολίες ένα μεγάλο βάρος που αναλογεί στην Ευρώπη". Στο επίκεντρο των συζητήσεων των δύο ηγετών στο γεύμα εργασίας βρέθηκε και το ζήτημα του Κυπριακού το οποίο ο Αλ. Τσίπρας το χαρακτήρισε κεντρικής σημασίας για το μέλλον της Ευρώπης. "Η θέση της Ελλάδας είναι σαφής. Λύση χωρίς εγγυήσεις, χωρίς στρατό κατοχής και χωρίς φόβο για οποιονδήποτε Κύπριο" τόνισε ο Πρωθυπουργός.
Μέρκελ: «Αλλού λαμβάνονται οι αποφάσεις»
Το μήνυμα ότι αποφάσεις αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα δεν λαμβάνονται στο Βερολίνο έστειλε εκ νέου η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ σε δηλώσεις της.. Όπως είπε, οι διαβουλεύσεις γίνονται με τους θεσμούς και στο Eurogroup και το Βερολίνο δεν είναι τόπος λήψης αποφάσεων.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι θα συζητήσει με τον Αλέξη Τσίπρα, για το ελληνικό πρόγραμμα. Η Γερμανίδα καγκελάριος, τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως το σχέδιο δράσης των υπουργείων Εσωτερικών.
Ζητήματα έρευνας και ανάπτυξης, αλλά και το προσφυγικό που είναι ένα θέμα που απασχολεί την Ελλάδα, καθώς αποτελεί τεράστια επιβάρυνση για τη χώρα, η οποία δέχτηκε μεγάλα κύματα προσφύγων από την Τουρκία, τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος. Πρέπει να στηρίξουμε την Ελλάδα και να υπάρξει δίκαιη κατανομή των προσφύγων σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Να μην εγκαταλείψουμε την Ελλάδα στην τύχη της για το προσφυγικό, σημείωσε η κ. Μέρκελ.
Τσίπρας σε Μέρκελ: «Ανησυχία για την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης λόγω ΔΝΤ»
Τον προβληματισμό του για τη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη διαπραγμάτευση εξέφρασε ο Αλ. Τσίπρας στην Άγκελα Μέρκελ επισημαίνοντας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ότι η καθυστέρηση της απόφασης σχετικά με τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα δημιουργεί ανησυχίες για την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Ο Πρωθυπουργός φέρεται κατά τις ίδιες πηγές να έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία που έχει η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση (QE). Στη συζήτηση όπως αναμενόταν τέθηκε και το ζήτημα των ευρω-τουρκικών σχέσεων που όπως σημείωναν κυβερνητικές πηγές βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή και ότι το Κυπριακό και το προσφυγικό έχουν ιδιαίτερη σημασία στο πλαίσιο αυτό.
Ειδικότερα για το προσφυγικό ο κ. Τσίπρας φέρεται να επανέλαβε τη σημασία διατήρησης της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας, ταυτόχρονα όμως ότι και άλλα κράτη της Ε.Ε. οφείλουν να αναλάβουν ευθύνη που τους αναλογεί τόσο άμεσα, σε επίπεδο μετεγκατάστασης και παροχής στελεχών, όσο και μακροπρόθεσμα.
Τέλος, σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε την Καγκελάριο σχετικά με τις ελληνικές θέσεις για το Κυπριακό και τη σημασία των διμερών διαβουλεύσεων Ελλάδας - Τουρκίας, προκειμένου να υπάρξει επιτυχής έκβαση της πολυμερούς διάσκεψης για το ζήτημα. Τόνισε, παράλληλα, ότι η Ε.Ε. πρέπει να έχει ενεργό ρόλο στην πολυμερή διάσκεψη.
Επικοινωνία Τσίπρα – Γιούνκερ
Η πορεία του ελληνικού προγράμματος ήταν στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν χθες το πρωί ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς. Οι δύο άνδρες συζήτησαν για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, μετά την αξιολόγηση των θεσμών (Επιτροπή, ΕΚΤ ESM) για τα μέτρα που εξήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση, ανέφερε ο Μ. Σχοινάς. Ο ίδιος προσέθεσε ότι η αποστολή των θεσμών στην Αθήνα ολοκληρώθηκε σύμφωνα με το πρόγραμμα και τώρα οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν από τις έδρες των θεσμών.
Ομιλία Τσίπρα στο συνέδριο του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς
Συνάντηση με αντιπροσωπεία της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) θα έχει αύριο, Σάββατο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ θα μιλήσει στο 5ο Συνέδριο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, στο Βερολίνο. Ειδικότερα, το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού για το Σάββατο (σε ώρα Κεντρικής Ευρώπης) διαμορφώνεται ως εξής: 09:30 - 10:30 Συνάντηση με αντιπροσωπεία της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), 11:00 - 11:30 Ομιλία στο 5ο Συνέδριο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, 13:00 Αναχώρηση για Αθήνα.