Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Κλείδωσε» για τις 13 Φεβρουαρίου το ραντεβού Μητσοτάκη με Μέρκελ

Στο σύντομο τετ-α-τετ που είχε μαζί της ο Πρόεδρος της ΝΔ στις Βρυξέλλες

Στο σύντομο τετ-α-τετ που είχε προχθές ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Άνγκελα Μέρκελ «κλείδωσε» η συνάντηση που θα έχει μαζί της στο Βερολίνο στις 13 Φεβρουαρίου. Μια συνάντηση στην οποία ο πρόεδρος της ΝΔ θα ανιχνεύσει αν έχουν αλλάξει ή όχι οι απόψεις και η στάση της γερμανίδας καγκελαρίου απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα. Στην προηγούμενη συνάντηση τους που έγινε το Μάιο του 2016, σύμφωνα με πληροφορίες, η Καγκελάριος δεν φάνηκε θερμή σε μια άμεση πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα. Το ενδιαφέρον που υπάρχει στην Πειραιώς είναι να διαπιστωθεί εάν ο Αλ. Τσίπρας έχει χάσει ή όχι την πιο ισχυρή σύμμαχο του στην Ευρώπη αφού ο πρόεδρος Ολάντ είναι σε αποδρομή και ο Ρέντσι έχει ήδη αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική σκηνή.

Στιβαρό και σοβαρό σχέδιο διακυβέρνησης στη Μέρκελ

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης θέλει να παρουσιάσει στην κ .Μέρκελ ένα στιβαρό και σοβαρό σχέδιο διακυβέρνησης και να της μεταδώσει την εικόνα πως τόσο ο ίδιος όσο και το κόμμα του θα λειτουργήσουν ως μια σοβαρή ευρωπαϊκή δύναμη απαλλαγμένη από τον λαϊκισμό αλλά και νοοτροπίες που εμπόδισαν την προηγούμενη φορά που η ΝΔ ήταν στην εξουσία να εφαρμοστούν και να ολοκληρωθούν αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Πάντως στην προχθεσινή σύνοδο του ΕΛΚ η κ. Μερκελ φέρεται να εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά της σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο και ύφος για τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά το προσφυγικό.

Το προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα

Το προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα, συζήτησε ο κ Μητσοτάκης στις συναντήσεις που είχε και με ευρωπαίους αξιωματούχους και έδωσε έμφαση στο δυσανάλογο βάρος που πέφτει στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και στις καθυστερήσεις για την ολοκλήρωση της διαδικασίας του ασύλου. Έθιξε επίσης το θέμα που προέκυψε με τις παροχές για τους συνταξιούχους και σημείωσε πως οι μονομερείς ενέργειες από πλευράς ελληνικής Κυβέρνησης ενισχύουν τα επιχειρήματα εκείνων που θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

«Η σημερινή κυβέρνηση είναι άτολμη στις μεταρρυθμίσεις»

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επανέλαβε προχθές ενώπιον των συνομιλητών του, τόσο στο ΕΛΚ όσο και στην Κομισιόν, ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι άτολμη στις μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης, τόσο στη συνάντησή του με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ όσο και σε αυτήν με τον Βάλντις Ντομπρόβσκις, έγινε αποδέκτης «παγωμάρας» για τις τελευταίες εξελίξεις που συνδέονται με τα μέτρα για το βραχυπρόθεσμο χρέος, καθώς και της έντονης αβεβαιότητας και ανησυχίας για το μέλλον της αξιολόγησης. Ανησυχία εισέπραξε από τους συνομιλητές του στο ΕΛΚ και από τον Φρανς Τίμερμανς για τη διαχείριση του προσφυγικού και το μέλλον της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας. Αρμόδιες πηγές σημείωναν, πάντως, ότι στη συνάντησή του με τον Πιερ Μοσκοβισί, ο Γάλλος επίτροπος εμφανίστηκε πιο ισορροπιστής σε σχέση με τις δημόσιες δηλώσεις του.

Το Κυπριακό στη συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη - Ν. Αναστασιάδη

Εξάλλου, ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη. Όπως γνωστοποίησε η Νέα Δημοκρατία, ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης παρουσίασε στον κ. Μητσοτάκη την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Ο πρόεδρος της ΝΔ, συνεχάρη τον κ. Αναστασιάδη για το θάρρος και το κουράγιο του στις προσπάθειες για εύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε την ανάγκη η πολυμερής διάσκεψη, η οποία προγραμματίζεται για τις 12 Ιανουαρίου, να εμπλουτιστεί με την παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και σημαντικών κρατών - μελών της, που θέλουν να βοηθήσουν στην επίλυση του Κυπριακού. Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις προβληματικές δηλώσεις από πλευράς Τουρκίας αλλά και στις δυσκολίες που υπάρχουν στην εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας και απορρέουν από τις μεγάλες καθυστερήσεις στην διαδικασία χορήγησης ασύλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ