Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση στη Βουλή μεταξύ των πολιτικών αρχηγών

«Η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς καινούργια μέτρα», είπε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας - «Μας περιμένουν νέες θυσίες», απάντησε ο Κυρ. Μητσοτάκης

Στα ύψη εκτοξεύτηκε σήμερα, Τετάρτη, το πολιτικό θερμόμετρο ενόψει των αγροτικών κινητοποιήσεων καθώς διεξήχθη στη Βουλή η προ ημερήσιας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για το αγροτικό. Οι πολιτικοί αρχηγοί διασταύρωσαν τα «ξίφη» τους επί παντός επιστητού, σε μια συζήτηση στην οποία κυριάρχησαν οι προσωπικές επιθέσεις και οι αλληλοκατηγορίες. Στην ατζέντα της αντιπαράθεσης βρέθηκαν μια σειρά από θέματα της επικαιρότητας όπως η β΄ αξιολόγηση, το Κυπριακό και οι κυβερνητικοί χειρισμοί στα ΜΜΕ.

Αλ. Τσίπρας: «Συνεχίζουμε με σύνεση, χωρίς να είμαστε υπεραισιόδοξοι»

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στις εξελίξεις στο Κυπριακό λέγοντας ότι για πρώτη φορά έγινε ανταλλαγή χαρτών, ενώ μπήκαν στο τραπέζι τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. «Συνεχίζουμε με σύνεση, χωρίς να είμαστε υπεραισιόδοξοι» σημείωσε, εκφράζοντας τη συγκρατημένη αισιοδοξία του, αν και -όπως υπογράμμισε- όλα εξαρτώνται και από τη στάση της Τουρκίας, την οποία κάλεσε να προσέλθει στο τραπέζι με εποικοδομητική διάθεση. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι είναι στη διάθεση των κομμάτων για πλήρη, αναλυτική και ειλικρινή ενημέρωση.

Αναφερόμενος στο θέμα της συζήτησης, ο κ. Τσίπρας καλωσόρισε το ενδιαφέρον ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για τον αγροτικό τομέα, παρά το γεγονός ότι οι πολιτικές τους -όπως είπε- υπονόμευσε τον πρωτογενή τομέα. Το ζήτημα είναι πώς αντιμετωπίζουμε πλέον την κατάσταση, συνέχισε ο πρωθυπουργός κάνοντας αναφορά στο σχέδιο της κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας.

Στις επιδιώξεις της κυβέρνησης, τόνισε, είναι η ηλικιακή ανανέωση του κλάδου, αλλά και τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα. Συμπλήρωσε ακόμα ότι το 2016 πιστώθηκε στους λογαριασμούς των αγροτών το ποσό των 3,7 δισ. ευρώ, ποσό-ρεκόρ από το τότε που υπάρχει η ΚΑΠ, συνέχισε. Σχετικά με την φορολόγηση, ο κ. Τσίπρας αντέκρουσε το επιχείρημα της Φώφης Γεννηματά περί υπερφορολόγησης, λέγοντας ότι υλοποιήθηκε αφορολόγητο για πρώτη φορά, το οποίο φτάνει υπό προϋποθέσεις και τα 12.000 ευρώ. Υπενθύμισε μάλιστα ότι παλαιότερα υπήρχε ενιαίος φορολογικός συντελεστής, πράγμα που ευνοούσε τους έχοντες. Στο Ασφαλιστικό είπε ότι υπήρχε δέσμευση της κυβέρνησης, αλλά το υπουργείο κατάφερε να πετύχει σταδιακή εφαρμογή των νέων εισφορών. Είπε μάλιστα ότι από την κατώτατη σύνταξη των 145 ευρώ που ίσχυε, με τις νέες διατάξεις η νέα σύνταξη θα φτάσει τα 450 ευρώ.

Δευτερολογία Τσίπρα

Από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που έχουν μεγάλες ευθύνες και για την κατάσταση στον αγροτικό τομέα, γιατί διαχειρίστηκαν τις τύχες της χώρας για 40 χρόνια, ακούσαμε κριτική, σχολίασε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του. Δίνοντας απαντήσεις σε ορισμένα από τα σημεία κριτικής, είπε ότι έχουμε πληρώσει κοντά στα 3,7 δισ. ευρώ για όλους τους τύπους των ενισχύσεων, τόνισε, εκ των οποίων, περίπου 1 δισ. αφορούσε πληρωμές ενισχύσεων που εκκρεμούσαν από το 2011. Κυβέρνηση τότε ήσασταν εσείς και είχατε αφήσει τους αγρότες στο έλεος τους, σχολίασε. Σημείωσε ότι για πρώτη φορά καταβάλλονται στον ίδιο χρόνο αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ που μέσα στο 2016 ανήλθαν σε 144 εκατ. ευρώ. Μέχρι το τέλος του μήνα θα καταβληθούν πάνω από 160 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στην επιστροφή φόρου πετρελαίου.

Κυρ. Μητσοτάκης: «Οι εκλογές, μέρος της λύσης του προβλήματος»

Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και προσωπικά κατά του πρωθυπουργού εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας το αίτημά του για εκλογές.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, από το βήμα της Βουλής και κατά τη συζήτηση για το αγροτικό, τόνισε πως η χώρα δεν μπορεί να περιμένει άλλο. «Οι εκλογές δεν είναι πρόβλημα. Είναι μέρος της λύσης του προβλήματος. Η χώρα έχει ανάγκη από μια κυβέρνηση να υλοποιήσει την επιστροφή στην κανονικότητα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε ανοιχτά τον Αλέξη Τσίπρα πως δεν έχει καμία επικοινωνία με τη χώρα και κανένα σχέδιο για το μέλλον, τονίζοντας πως ποτέ τα τελευταία 7 χρόνια δεν ήταν πιο σκοτεινός ο ορίζοντας για την Ελλάδα.

«Ξεκινώ με τη διαπίστωση ότι η κατάσταση στη χώρα έχει φτάσει στο απροχώρητο. Η κοινωνία εμποτισμένη από το δηλητήριο της απόγνωσης κλείνεται στον εαυτό της. Η άγρια φορολόγηση πνίγει κάθε παραγωγικό Έλληνα. Οι στόχοι του προϋπολογισμού δύσκολα θα επιτευχθούν» είπε, υπενθυμίζοντας δήλωση του κ. Τσίπρα, πως η αξιολόγηση θα έπρεπε να είχε κλείσει στις 5 Δεκεμβρίου. «Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης έχει μετατεθεί για τον Μάρτιο του ’17. Θα έπρεπε να είχε κλείσει τον Φεβρουάριο του 2016. Μας περιμένουν νέα άδικα μέτρα και νέες άδικες θυσίες», είπε ο κ. Μητσοτάκης, εκφράζοντας την ανησυχία πως η χώρα ενδέχεται να ζήσει και πάλι στιγμές του 2015. «Σήμερα είναι περισσότερο παρά ποτέ επιβεβλημένη η πολιτική αλλαγή. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, που θα περιορίσει τις τεράστιες ανισότητες που προκάλεσαν οι πολιτικές σας» είπε, προσθέτοντας πως το 2015 το πείραμα ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε και ανέδειξε τον μονόδρομο των ριζικών μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη ο τόπος. Ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε τον κ. Τσίπρα να σταματήσει να κρατά όμηρο την Ελλάδα και του ζήτησε να αφήσει τον ελληνικό λαό να αποφασίσει για το μέλλον του. Μάλιστα, κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην προχωρήσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου. «Οι επερχόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με τον ισχύοντα νόμο. Και άλλοι έχασαν εκλογές και δεν διανοηθήκαν να τινάξουν τη χώρα στην ακυβερνησία» είπε χαρακτηριστικά.

Φ. Γεννηματά: «Ηθικά ηττημένη η κυβέρνηση»

Δριμεία επίθεση προς τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση, για το σύνολο της πολιτικής που ακολουθεί, εξαπέλυσε η Φώφη Γεννηματά από το βήμα της Βουλής, η οποία πήρε το λόγο μετά τον πρωθυπουργό, αναφέροντας: «Έχετε κυβέρνηση που παραπαίει. Είναι ηθικά και πολιτικά ηττημένη». Η κ. Γεννηματά στη αρχή της ομιλίας της κατηγόρησε την κυβέρνηση για απόπειρα ελέγχου των ΜΜΕ, επισημαίνοντας την ήττα που υπέστη στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών και με αφορμή τις προχθεσινές εξελίξεις στον ΔΟΛ. Αναφερόμενη, στη συνέχεια, στην κατάσταση και τα προβλήματα των αγροτών, η Φώφη Γεννηματά σημείωσε ότι «εμείς δεν θα πηδήξουμε στα τρακτέρ, όπως εσείς, αλλά ερχόμαστε στη Βουλή για να προλάβουμε τα γεγονότα». Κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι εξαπάτησε τους αγρότες, τάζοντας λαγούς και πετραχήλια, οδηγώντας, όπως είπε, σε αδιέξοδο και απόγνωση τον πρωτογενή τομέα. «Η σημερινή κατάσταση έχει υπογραφή. ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ» τόνισε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και σημείωσε ότι «η κυβέρνηση επιβάρυνε τους αγρότες με μια ντουζίνα βάρη», τα οποία κι απαρίθμησε αναλυτικά. Ταυτόχρονα, κατέθεσε 12 επεξεργασμένες προτάσεις για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, εξηγώντας ότι ζήτησε τη συζήτηση για να καταστήσει σαφές ότι η χώρα χρειάζεται έντονη περιφερειακή ανάπτυξη, με πρωταγωνιστή τον πρωτογενή τομέα σ’ όλη τη χώρα.

Δημ. Κουτσούμπας: «Ο λαός δεν θα αποδεχτεί τους κόφτες»

Και με την ανοχή της Αστυνομίας τα «υπόδικα τσιράκια του κεφαλαίου» τα οποία «κατηγορούνται για σοβαρά ποινικά αδικήματα-εγκλήματα συνεχίζουν το βρώμικο έργο τους στο Πέραμα και τώρα τα βάζουν με αθώα παιδιά», κατηγόρησε την Χρυσή Αυγή ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Με αιχμή τα γεγονότα έξω από σχολεία του Περάματος, ο κ. Κουτσούμπας, με την έναρξη της ομιλίας του στην Ολομέλεια, καθώς διαδέχθηκε τον Ν. Μιχαλολιάκο, είπε ότι τώρα οι υπόδικοι της ΧΑ τα βάζουν με αθώα θύματα των πολέμων και των διώξεων που τους ξερίζωσαν από την πατρίδα τους, από τη γη τους, από τα σπίτια τους και τους έστειλαν εδώ να ταλαιπωρούνται και οι ίδιοι και ταυτόχρονα και οι Έλληνες εργαζόμενοι. Για τους αγρότες είπε ότι πρέπει να έχουν «αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως έχουν οι εφοπλιστές» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «συκοφαντεί, βρίζει τους αγρότες, λέει ότι μια νέα κλιμάκωση των αγώνων δημιουργεί «πολιτική αναταραχή» μιλά για «υποκινούμενους, «εποχιακούς» αγώνες, για «άγνωστα αιτήματα». Δεν ντρέπεστε να παρουσιάζετε τους αγρότες πότε ως απατεώνες που φοροδιαφεύγουν, πότε ως τους πιο ευνοημένους σε σχέση με τους πάμφτωχους, τους άνεργους, που δημιουργεί ο καπιταλισμός και η πολιτική όλων των αστικών κυβερνήσεων και η δική σας;».

Β. Λεβέντης: «Αν κάναμε εθνική κυβέρνηση το 2009 θα βγαίναμε από το μνημόνιο»

Επικριτικός εφ’ όλης της ύλης και κατά πάντων, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, κατά τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών, αναφέρθηκε στο Κυπριακό, τον εκλογικό νόμο, τις μετακινήσεις βουλευτών στο ΠΑΣΟΚ και την πορεία του Προγράμματος. Ο κ. Λεβέντης προειδοποίησε για τους κινδύνους αναφορικά με το Κυπριακό και υπογράμμισε ότι ο ίδιος, σε συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον συμβούλευσε να μην πάει σε συνάντηση με τον Ρ.Τ. Ερντογάν στη Γενεύη. Αναφερόμενος στα σενάρια για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επιχείρησε σε αυτή τη Βουλή να τον αλλάξει πριν από μερικούς μήνες και δεν τα κατάφερε, καθώς το ΠΑΣΟΚ ψήφισε ενισχυμένη και προσέφερε 50 έδρες στον κ. Μητσοτάκη. Για τους αγρότες είπε, πως «αν στην αίθουσα της Βουλής έφτανε η οργή τους θα πήγαιναν όλοι βόλτα» γιατί η αγροτιά βαίνει εξαφανιζόμενη, είτε με το φορολογικό, είτε με τον ΕΛΓΑ, είτε με τον ΟΓΑ, που συνιστούν εφιάλτη.

Στ. Θεοδωράκης: «Κυβερνητική επέλαση στα ΜΜΕ»

Για κυβερνητική επέλαση στα ΜΜΕ, με μοχλό ελεγκτικές και διωκτικές αρχέ έκανε λόγο από το βήμα της Βουλής ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να πάρει την υπόθεση στα χέρια της, αναλαμβάνοντας η ίδια πλέον τους δημοσιογραφικούς ομίλους. Ο επικεφαλής του Ποταμιού, μίλησε τελευταίος από τους πολιτικούς αρχηγούς στην προ ημερησία διατάξεως συζήτηση για το αγροτικό, καθώς μετά την αποχώρηση και ανεξαρτητοποίηση βουλευτών του κόμματος έχει τη μικρότερη κοινοβουλευτική δύναμη. «Έχει μία γλύκα να μιλάς τελευταίος», αυτοσαρκάστηκε.

Σχετικά με τα αγροτικά ζητήματα, που είναι το αντικείμενο της συζήτησης ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε πως «αν θέλουμε να μη σβήσει ο πρωτογενής τομέας και η μεταποίηση, θα πρέπει να δεσμευτούμε σε εθνικό επίπεδο πως θα περιορίσουμε τον ΦΠΑ αγροεφοδίων, το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και αγροτικού πετρελαίου, ώστε να πλησιάσουμε τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους και τη φορολογία». Όπως συμπλήρωσε, ο πρωθυπουργός- με μεγάλη καθυστέρηση- παραδέχθηκε εμμέσως ότι μέχρι σήμερα η πολιτική της κυβέρνησης έχει φέρει αύξηση της φοροδιαφυγής και αύξηση της αδήλωτης εργασίας. «Από το να πηγαίνετε στα μπλόκα να ανεβαίνετε πάνω στα τρακτέρ και σε λίγους μήνες να ρεζιλεύεστε, είναι καιρός πια να καταλήξουμε σε ένα εθνικό σχέδιο αγροτικής πολιτικής με αρχή, μέση και τέλος, που θα αξιοποιεί την κοινή ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει σήμερα μόνο το 62% των αρμοδιοτήτων αγροτικής ανάπτυξης», υποστήριξε και ανέπτυξε σειρά προτάσεων για τη στήριξη των αγροτών και τη δίκαιη φορολόγησή τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Ο 18χρονος αριστούχος που πάει στις ΗΠΑ με πλήρη υποτροφία
Πέρσι κατέκτησε την πρώτη θέση στην πανελλήνια Οικονομική Ολυμπιάδα και φέτος πέρασε και πάλι στον τελικό της διοργάνωσης
Θεσσαλονίκη: Ο 18χρονος αριστούχος που πάει στις ΗΠΑ με πλήρη υποτροφία