Εύσημα στην ελληνική Δικαιοσύνη
Σημειώνεται πως τα εύσημα στην ελληνική Δικαιοσύνη απένειμε η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, σχολιάζοντας ότι στη χώρα της κρίσης μπορεί να λειτουργούν ελάχιστα, εντούτοις η Δικαιοσύνη είναι ευτυχώς ένα από αυτά.
«Με την απόφασή της (…) η Δικαιοσύνη δεν υπερασπίζεται μόνον τα δικαιώματα των στρατιωτών αλλά και τις ευρωπαϊκές αξίες και κανόνες. Το αθηναϊκό δικαστήριο ορθώς αναγνώρισε ότι οι στρατιώτες δεν θα τύγχαναν δίκαιης δίκης στην Τουρκία. Το ζητούμενο για την εκεί Δικαιοσύνη δεν είναι το δίκαιο, αλλά η εκδίκηση. (…) Δεν είναι η πρώτη φορά που ειδικώς η ελληνική Δικαιοσύνη υποδεικνύει στους ευρωπαίους εταίρους το πόσο δύσκολος είναι ο εταίρος με τον οποίο η ΕΕ αποφάσισε να συμπορευτεί και στην προσφυγική κρίση. Σε αντίθεση με τα όσα προβλέπει η συμφωνία, σε πολλές περιπτώσεις οι ελληνικές αρχές δεν απελαύνουν καν πρόσφυγες στην Τουρκία, επειδή δεν τη θεωρούν επ’ ουδενί ασφαλή τρίτη χώρα. Αυτό επιδεινώνει την κατάσταση στην Ελλάδα…».
Μήνυμα αλληλεγγύης από τη Λισαβόνα
Εξάλλου, σε μια πολιτική συμφωνία που θα «κλειδώσει» το φινάλε της αξιολόγησης και θα επιτρέψει στη χώρα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και να βγει εντός του 2017 στις αγορές προσβλέπει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τη στιγμή που το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται για ακόμη μία σκληρή μάχη εν όψει του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου.
Τα σχετικά μηνύματα του Αλέξη Τσίπρα από τη Λισαβόνα ήταν άκρως διαφωτιστικά για την πορεία που επιλέγει και την απάντηση που σκοπεύει να δώσει στις «ακραίες πιέσεις» μερίδας των δανειστών. Είναι πασιφανές ότι το «κλειδί» των εξελίξεων στις διαπραγματεύσεις κρατά εν πολλοίς το ΔΝΤ, που αναλόγως με τη στάση που θα κρατήσει θα ενεργοποιηθεί το ένα ή το άλλο εναλλακτικό σενάριο. Σε κάθε περίπτωση το Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζει να αξιοποιήσει στο έπακρο τα προσεχή 24ωρα, με συντονισμένες πρωτοβουλίες εντός και εκτός των τειχών.
Κοινωνική συνοχή
Από τη Λισαβόνα μετά τη Σύνοδο των ηγετών των χωρών του Νότου ο κ. Τσίπρας προέβη σε δηλώσεις εστιάζοντας και στο ζήτημα της αξιολόγησης.
«Στηρίζουμε τις προσπάθειες όλων των κρατών και κυβερνήσεων, προκειμένου να επαναφέρουν την κοινωνική συνοχή, την ανάπτυξη, την ενίσχυση της απασχόλησης στον ευρωπαϊκό Νότο, που τα τελευταία χρόνια έχει πληγεί όσο κανείς άλλος από την οικονομική κρίση» δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός που συνυπέγραψε τη 2η Διακήρυξη των αρχηγών του Νότου και έσπευσε να επισημάνει: «Και σε αυτό το πλαίσιο θέλω να ευχαριστήσω για τη στήριξη που αφορά και την Ελλάδα.
Στις προσπάθειές της να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής στήριξης μέσα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου και με σεβασμό στους κανόνες και στις αξίες που απορρέουν από τις δημοκρατικές αρχές και το Σύνταγμα της χώρας. Και αυτό είναι συνολικά ένα μήνυμα. Το μήνυμα, δηλαδή, της αλληλεγγύης μεταξύ μας... Αυτό που έχει ανάγκη σήμερα η Ευρώπη είναι ενότητα και αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε μπροστά προς όφελος των λαών μας».
Στη Σερβία σήμερα ο Αλ. Τσίπρας
Εξάλλου, στη Σερβία μεταβαίνει σήμερα, Τρίτη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όπου θα έχει σειρά επαφών με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψης. Τον Πρωθυπουργό θα συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας.
Διαψεύδει η κυβέρνηση τα περί ψήφισης νέων μέτρων με 180 ψήφους
Κατασκευασμένο και απολύτως ευφάνταστο χαρακτηρίζει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος το σενάριο περί ψήφισης νέων μέτρων για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών.
Συγκεκριμένα, σε σχόλιο του, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρει ότι «τις τελευταίες ημέρες, με αποκορύφωμα το χθεσινό δημοσίευμα του "Βήματος", κυκλοφορεί ένα κατασκευασμένο σενάριο περί ψήφισης νέων μέτρων που θα αφορούν την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών».
Σημειώνει πως «το σενάριο αυτό είναι απολύτως ευφάνταστο για έναν πολύ απλό λόγο: Με δεδομένο ότι οι 153 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν πρόκειται ποτέ να ψηφίσουν προληπτικά μέτρα, ο κ. Μητσοτάκης με τους άλλους πρόθυμους δεν επαρκούν, ευτυχώς, για να συγκεντρωθούν ούτε 150, ούτε 180 βουλευτές».