Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κυβέρνηση - Ν.Δ.: Συνέχεια στην κόντρα και μετά τη Βουλή

«Πόλεμος» ανακοινώσεων ξέσπασε την Πέμπτη μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης

«Πόλεμος» ανακοινώσεων ξέσπασε την Πέμπτη μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, στον απόηχο της σύγκρουσης που είχαν στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και του σχολίου του εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ. Βασίλη Κικίλια, ο οποίος έκανε λόγο το βράδυ της Τετάρτης για διάσταση απόψεων μεταξύ του κ. Τσίπρα και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομικών πέρασε στην αντεπίθεση κατά του προέδρου της Ν.Δ., απαντώντας του σε οξύ τόνο για την επίθεση που δέχθηκε την Τετάρτη αναφορικά με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων και τη συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση.

Σχετικά με το ερώτημα της Ν.Δ. για το αν έχουν ή δεν έχουν υλοποιηθεί τα προαπαιτούμενα -που προέκυψε μετά το δημοσίευμα του Bloomberg για το περιεχόμενο της πρόσφατης επιστολής του ΥΠΟΙΚ-, ο ίδιος έσπευσε να αναφέρει ότι «πάνω από το 1/3 της συμφωνίας είναι απολύτως ολοκληρωμένο».

«Ένα δεύτερο 1/3, ίσως λίγο παραπάνω, είναι απόλυτα συμφωνημένο με τους θεσμούς και είμαστε στη διαδικασία υλοποίησης με νόμους, υπουργικές αποφάσεις, εγκυκλίους, κ.λπ. Το τελευταίο κομμάτι είναι σε πολιτική διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και είναι λογικό να μην έχει συμφωνηθεί, πόσο μάλλον, να έχει νομοθετηθεί», συνέχισε.

Κατά τον κ. Τσακαλώτο, αυτό που δεν καταλαβαίνει ο κ. Μητσοτάκης είναι η δυναμική της διαπραγμάτευσης. «Όπως έχει πει επισήμως το ΔΝΤ, ο Γερούν Ντέισελμπλουμ αλλά και η ελληνική κυβέρνηση, μερικά πράγματα δεν μπορούν να συμφωνηθούν αν δεν συμφωνηθούν όλα ως πακέτο», πρόσθεσε.

Για αυτόν τον λόγο, συμπλήρωσε ο ΥΠΟΙΚ, είναι λογικό «η κυβέρνηση να μην ανοίγει τα "χαρτιά" της μέχρι να κάνει το ίδιο και η άλλη πλευρά». «Εξάλλου», παρατήρησε, «μόνο ακραίες φωνές θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση ευθύνεται για την όποια καθυστέρηση».

Ο κ. Τσακαλώτος καταλόγισε στη Νέα Δημοκρατία ότι «ποτέ δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της σε ποια θέματα πρέπει να "συμβιβαστούμε" για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση».

Ακόμη, επεσήμανε ότι «ο κ. Μητσοτάκης, παρόλο που προκλήθηκε χθες στη Βουλή από τον Πρωθυπουργό, «αρνήθηκε να δεσμευτεί ότι συντάσσεται στην εθνική γραμμή που υποστηρίζει ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε παράλογες απαιτήσεις από το ΔΝΤ». «Εκτός και αν ο ίδιος θεωρεί σωστό να έχουμε 2% πλεόνασμα και να μας ζητάνε και επιπλέον μέτρα! Αναμένουμε με ανυπομονησία τις απαντήσεις του κ. Μητσοτάκη», συνέχισε.

Τέλος, σε δηκτικό τόνο ο υπουργός Οικονομικών συμβούλευσε τον πρόεδρο της Ν.Δ. «στις επαφές του με τους δανειστές να μην τους διαβεβαιώνει ότι αν κάποτε γίνει πρωθυπουργός όλα θα γίνονται γρήγορα. Για παράδειγμα, ότι αυτός ο ίδιος θα διορίζει τις διοικήσεις των τραπεζών, όπως απαίτησε χθες από τον Πρωθυπουργό».

«Καλό θα είναι κάποιος σύμβουλός του να του εξηγήσει τι λέει ο νόμος για το ΤΧΣ, ποια είναι η νέα διακυβέρνηση των τραπεζών που δεν επιτρέπει, και σωστά, ούτε στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ούτε στον υπουργό Οικονομικών, ούτε σε οποιονδήποτε άλλον, να διορίζει τους φίλους και τις φίλες του στις διοικήσεις των τραπεζών, όπως γινόταν στις ημέρες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ», κατέληξε.

Ν.Δ.: Αποκλειστικά υπεύθυνος για τα σκληρά μέτρα ο Πρωθυπουργός

«Εθνική γραμμή για τη χώρα είναι να φύγει η ανίκανη κυβέρνηση του κ. Τσίπρα», ανέφερε από την πλευρά της η Ν.Δ., απαντώντας στον υπουργό Οικονομικών.

Κατά τη Ν.Δ., ο Πρωθυπουργός «είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τα σκληρά μέτρα που έχει ήδη συμφωνήσει». «Ας ενημερώσει και τον υπουργό Οικονομικών του, που κάνει τάχα πως δεν γνωρίζει», συμπλήρωσε.

Σε σχετική ανακοίνωση, η Πειραιώς σημείωσε ακόμη ότι ο κ. Μητσοτάκης την Τετάρτη, στη Βουλή, ανέφερε 10 χαρακτηριστικά παραδείγματα μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων, χωρίς κανένα δημοσιονομικό κόστος και χωρίς καμία επιβάρυνση για τους πολίτες.

«Αυτά τα παραδείγματα αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση, από ανικανότητα και ιδεοληψία δεν προχωρά τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος. Και οι οποίες θα έπρεπε να είχαν γίνει, χωρίς να τις επιβάλλει κάνεις, γιατί φέρνουν επενδύσεις, δουλειές και ανάπτυξη στη χώρα», κατέληξε η Ν.Δ.

Μαξίμου: Για τον κ. Μητσοτάκη η «εθνική γραμμή» έχει ταυτιστεί με την «καρέκλα»

Τη σκυτάλη στην κόντρα έλαβε το βράδυ της Πέμπτης το Μέγαρο Μαξίμου, καταλογίζοντας στη Ν.Δ. ότι «αποδεικνύεται και ανεπίδεκτη μαθήσεως». «Επαναλαμβάνουμε, λοιπόν, ότι τις διοικήσεις των τραπεζών, σωστά, δεν τις διορίζει καμιά κυβέρνηση και κανένας πρωθυπουργός. Το παρελθόν της διαπλοκής και του ρουσφετιού τελείωσε οριστικά και αμετάκλητα. Και δεν μπορεί να επανέλθει», πρόσθεσε το Μαξίμου.

Κατηγόρησε επίσης τη Ν.Δ. ότι «συνεχίζει να μην βρίσκει ούτε μία λέξη για το ΔΝΤ», προσθέτοντας πως «είναι φανερό, πλέον, ότι υιοθετεί τη γραμμή του Ταμείου για σκληρά μέτρα χωρίς καμία διαπραγμάτευση. Για τον κ. Μητσοτάκη η “εθνική γραμμή” έχει ταυτιστεί με την “καρέκλα”».

Σε ό,τι αφορά τα «10 χαρακτηριστικά παραδείγματα» που ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, το Μαξίμου σχολίασε, απευθυνόμενο στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

• «Πως ο διαγωνισμός για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που προκήρυξε το ΤΑΙΠΕΔ, επί κυβερνήσεως Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ, κηρύχθηκε άγονος και ουδέποτε υπήρξε πρόταση 300.000.000 ευρώ»

• «Ότι στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, της οποίας την πλήρη εφαρμογή ζητά, βρίσκεται μεταξύ άλλων και η κλιμακωτή φορολόγηση της μικροζυθοποιίας, την οποία προ ημερών δεσμευόταν πως θα καταργήσει».

«Τέλος, επαναλαμβάνουμε την προειδοποίηση στη Βουλή, του πρωθυπουργού προς τον κ. Μητσοτάκη ότι “το να ζητάτε εκλογές, ενώ δεν έχει κλείσει η αξιολόγηση, ή απερισκεψία είναι ή χρήσιμη ηλιθιότητα”», κατέληξε το Μέγαρο Μαξίμου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας
Η σύσκεψη πραγματοποιείται λόγω των πολλών και ταυτόχρονων εστιών που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ώρες και των θυελλωδών ανέμων
Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας
Θεσσαλονίκη: Καλλιτεχνική διαμαρτυρία «save art» στην Αριστοτέλους
Δράση μαθητών και μαθητριών του Καλλιτεχνικού Σχολείου Θεσσαλονίκης με σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων της τέχνης και του σχολείου τους
Θεσσαλονίκη: Καλλιτεχνική διαμαρτυρία «save art» στην Αριστοτέλους