Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μετωπική Σαμαρά - Τσίπρα χθες στη Βουλή στη συζήτηση για τους αγρότες

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο Ευ. Βενιζέλος στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ

Επιμέλεια: ΔΑΝΙΗΛ Γ. ΠΑΠΑΔΑΝΙΗΛ

Σε μετωπική σύγκρουση ανάμεσα στον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ εξελίχθηκε χθες η συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή, σε μια εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση με επίκεντρο ωστόσο, τα αγροτικά προβλήματα και την οικονομία. Έκκληση προς όλα τα κόμματα "να προστατεύσουμε όλοι μαζί το συμφέρον του ελληνικού λαού", έκανε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, αναφερόμενος στην υπονόμευση που δέχονται σειρά επενδύσεων στην Ελλάδα, με αποκορύφωμα την επίθεση στις Σκουριές. "Όλοι βλέπουν ότι αγωνιζόμαστε να φέρουμε επενδύσεις, κάποιοι ανώνυμοι, κουκουλοφόροι πάνε και καίνε τις εγκαταστάσεις επενδύσεων. Εμείς οι Έλληνες δεν τα ανεχόμαστε αυτά", είπε, χαρακτηρίζοντας αυτές τις κινήσεις ως "εθνική υπονόμευση και δολιοφθορά". Και πρόσθεσε: "Αυτές θα τελειώσουν, αυτή η καταστροφική μανία κατά της χώρας θα αντιμετωπιστεί όπως το αξίζει. Καμία ανοχή στο έγκλημα, κράτος με σοβαρότητα". Ο κ. Σαμαράς ζήτησε "να είμαστε ενωμένοι όσο ποτέ, να απομονώσουμε αυτούς που υπονομεύουν τις προσπάθειες, να διαφωνούμε, αλλά να μην τρώμε τις σάρκες μας", για να καταλήξει: "Ποιος θα πάρει στα σοβαρά μία χώρα που μόνη της βγάζει τα μάτια της". Ο πρωθυπουργός έκανε και αιχμηρή αναφορά στην απεργία της ΕΣΗΕΑ, την ημέρα της επίσκεψης Ολάντ στην Αθήνα. Είπε χαρακτηριστικά ότι έγινε "απεργία στα ΜΜΕ τη μέρα της επίσκεψης Ολάντ, για να μην δει ο ελληνικός λαός τη στήριξη που προσφέρει η Γαλλία στη χώρα μας". Στο πρώτο μέρος της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός περιέγραψε την πολιτική της κυβέρνηση στο αγροτικό, αναφέροντας τα λάθη του παρελθόντος και τις κατευθύνσεις τις τρέχουσας πολιτικής. Μεταξύ άλλων ανακοίνωσε ότι "όποιος έχει 40 χρόνια ασφαλιστικών εισφορών μπορεί να βγει στη σύνταξη στα 62 του χρόνια".

«Κατηγορώ» Τσίπρα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Στο βήμα ακολούθησε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κατηγόρησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την πολιτική τους στο αγροτικό τα προηγούμενα χρόνια. "Να αρχίσουμε την προσπάθεια να βασιστούμε στις δικές μας δυνάμεις", είπε. "Βεβαίως και θέλουμε επενδύσεις από το εξωτερικό, αλλά χρειαζόμαστε επενδυτές και όχι πειρατές", είπε, προσθέτοντας ότι οι επενδύσεις σε Χαλκιδική και Θράκη δόθηκαν έναντι ευτελούς ποσού, σημειώνοντας παράλληλα τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών που επιδιώκουν -όπως είπε- να ζήσουν σε καλύτερες συνθήκες. Κατόπιν έθεσε ερωτήματα για το ποιος έδιωξε σειρά μεγάλων ξένων επιχειρήσεων για να συμπληρώσει: "Δεν τους έδιωξε ο ΣΥΡΙΖΑ, η οικονομική σας πολιτική τους έδιωξε". "Μιλούν για ανάπτυξη αυτοί που έχουν καταργήσει κάθε προοπτική ανάπτυξης σε αυτό τον τόπο, αυτοί που με τα μέτρα που παίρνουν προκαλούν την ύφεση, την ανεργία, την απο-ανάπτυξη. Το μόνο που αναπτύσσουν είναι μια πολιτική κατά της ανάπτυξης", τόνισε. "Οι κολλητοί και οι διαπλεκόμενοι διώχνουν τις επενδύσεις", είπε και κάλεσε τον πρωθυπουργό να τους πάρει τις άδειες "αν τολμάει". Στη συνέχεια, εξαπέλυσε μετωπική επίθεση εναντίον του κ. Σαμαρά, λέγοντας: "Μην παριστάνετε σε μας τον άνθρωπο που εκφράζει τη σταθερότητα, είστε αυτός που κατ' εξοχήν εκφράζει την αστάθεια". Στο πλαίσιο αυτό υπενθύμισε τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργό στο Ζάππειο. Και χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό "φυσικό και ηθικό αυτουργό της πολιτικής που οδηγεί στην απο-ανάπτυξη και του Γολγοθά που ζει ο λαός", επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση "εν ονόματι της ανάπτυξης ανέπτυξε την ανεργία, τη φτώχεια, την καταστολή, το στραγγαλισμό του κοινωνικού κράτους".

Επίθεση Βενιζέλου κατά Τσίπρα

Σφοδρή επίθεση εναντίον του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο Ευ. Βενιζέλος τόνισε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χρησιμοποίησε την "κλασική αντιμνημονιακή ρητορική με μονότονο τρόπο. Ούτε καν επικαιροποίηση δεν έχουν κάνει", υπογραμμίζοντας ότι "δεν υπάρχει μεγαλύτερη αμαρτία ενός κόμματος, που υποτίθεται ότι είναι αντι-μνημονιακό". Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά στην υπόμνηση Τσίπρα για την αλλαγή στάσης του Α. Σαμαρά. "Θεολογείτε τώρα τελευταία, και ο Σαούλ έγινε ο Απόστολος Παύλος...", είπε, καλώντας τον να ακολουθήσει το ίδιο παράδειγμα. Κατηγόρησε, επίσης, τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα ότι δεν έκανε καμία αναφορά στα επεισόδια στη Χαλκιδική: "Δεν είπατε τίποτα για τις Σκουριές, οι σιωπές είναι πιο αποκαλυπτικές των διαθέσεων".

Επίθεση Καμμένου στην κυβέρνηση

Επίθεση στη κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι με την πολιτική της οδηγεί στη διάλυση της μεσαίας αγροτικής τάξης, εξαπέλυσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τα αγροτικά προβλήματα. Ο κ. Καμμένος έκανε λόγο για κυβέρνηση που εκτελεί εντολές της Τρόικα με στόχο να σταματήσει η πρωτογενής αγροτική παραγωγή ενώ επέκρινε την απουσία του πρωθυπουργού από την ομιλία του, υποστηρίζοντας ότι χώρο διαλόγου αποτελούν οι επίτροποι που ελέγχουν τα υπουργεία και όχι το Κοινοβούλιο. Παράλληλα κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά ότι είπε ψέματα προεκλογικά από τα μπαλκόνια για να πάρει την ψήφο του ελληνικού λαού ενώ σήμερα δεν είπε τίποτα ουσιαστικό για τους αγρότες που τον πίστεψαν.

Ομιλία Μιχαλολιάκου

"Από το 81 είχαμε συμφωνήσει, με τον Ανδρέα Παπανδρέου, να δίνουμε κονδύλια και να μειώσουμε τη γεωργική παραγωγή", δήλωσε ο γγ της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος. "Η επιστροφή στη γη έσωσε το έθνος μας σε όλες τις περιόδους κρίσεων", είπε και πρόσθεσε: "Ο αγρότης είναι φύσει πατριώτης, εν αντιθέσει με τον κοσμοπολίτη των πόλεων". "Να ανακληθούν άμεσα οι άδειες παραμονής των αλλοδαπών που εργάζονται στην αγροτική παραγωγή. Ο Α. Σαμαράς καλείται να γίνει ο νέος Αβραάμ Λίνκολν, διαθέτει το ύψος, αλλά όχι το μούσι. Καλείται να σταματήσει τη σύγχρονη δουλεία. Να αμείβονται λαθρομετανάστες με 10 ευρώ. Λέτε εμάς ρατσιστές, εσείς που δεν είστε ρατσιστές το θέλετε αυτό", τόνισε. Ο κ. Μιχαλολιάκος κατέληξε λέγοντας: "Η Χρυσή Αυγή προτείνει επιστροφή στην πρωτογενή παραγωγή έναντι κάθε τιμήματος".

Φ. Κουβέλης: «'Όχι' στην ψηφοθηρική λογική»

«Δεν αντιμετωπίζουμε τα αιτήματα των αγροτών με ψηφοθηρική λογική. Δεν χαϊδεύουμε αυτιά και δεν πιστεύουμε ότι μπορούν να υπάρξουν βιώσιμα εισοδήματα με τη διατήρηση παθογόνων καταστάσεων του παρελθόντος» τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης κατά την ομιλία στην συζήτηση προ Ημερησίας Διατάξεως σε επίπεδο αρχηγών για τα αγροτικά προβλήματα. Ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε την ανάγκη «να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για ρυθμίσεις που θα μειώνουν το κόστος παραγωγής και θα βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής αγροτικής οικονομίας», προτείνοντας μεταξύ άλλων: Τη θέσπιση αγροτικού πετρελαίου κίνησης με βάση αντικειμενικά κριτήρια, όπως τις στρεμματικές ανάγκες και το είδος της καλλιέργειας. Τη μείωση της τιμής του αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος με την καθιέρωση ειδικού αγροτικού τιμολογίου που πρέπει να ισχύει τουλάχιστον για 12 ώρες. Τη μείωση του ΦΠΑ εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος σε χαμηλά κλιμάκια για τα αγροτικά εφόδια, όπως σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα και ζωοτροφές.

Η ομιλία της Αλ. Παπαρήγα

Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατέθεσε συμβολικά στο προεδρείο της Βουλής τα 16 αιτήματα των μπλοκ των αγροτών που απέρριψε η κυβέρνηση. "Τα στηρίξαμε και τα στηρίζουμε", σημειώνοντας ότι ακόμα και αυτά δεν θα έδιναν λύση, αλλά απλώς θα έκαναν το θάνατο των αγροτών πιο αργό. "Αντί για τον αργό θάνατο, η κυβέρνηση προτιμά τον βίαιο θάνατο", είπε. Η κ. Παπαρήγα κατηγόρησε για τα προβλήματα των αγροτών τις πολιτικές της ΕΕ οι οποίες είναι κατά της μικρής αγροτιάς και ευνοούν την ανάπτυξη των ιδιοκτητών μεγάλων θερμοκηπίων.

Αθ. Τσαυτάρης: «Η γεωργία μπορεί να ξαναγίνει πυλώνας ανάπτυξης»

Η γεωργία ήταν και μπορεί να ξαναγίνει πυλώνας ανάπτυξης του τόπου, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τα αγροτικά θέματα στη Βουλή. Μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για ανακρίβειες που ακούστηκαν περί συρρίκνωσης των δυνατοτήτων που προσφέρει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ