Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μητσοτάκης-Λεβέντης: «Αναγκαίο ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων»

Συνάντηση στη Βουλή, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του προέδρου της ΝΔ

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, για ξεχωριστές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, συναντήθηκε το απόγευμα με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη, στο γραφείο του στη Βουλή.

Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Λεβέντης συμφώνησαν στην ανάγκη υλοποίησης ενός εθνικού σχεδίου μεταρρυθμίσεων στην Οικονομία, στη Δημόσια Διοίκηση και στην Παιδεία που θα υπερβαίνουν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Μνημόνιο και θα επεκτείνονται σε όλους τους τομείς. Σύμφωνα με πηγές της Ένωσης Κεντρώων συζητήθηκαν η εν εξελίξει αξιολόγηση, οι εκλογές και το ενδεχόμενο συνεργασίας.

Τι συζητήθηκε στη συνάντηση

Σύμφωνα με τη ΝΔ, στη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Λεβέντη συζητήθηκαν: 1. Η σημαντική υποχώρηση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων πολιτών, απόρροια του κλίματος αβεβαιότητας στην πραγματική οικονομία της χώρας με βαρύτατες ευθύνες της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. 2. Το δυσβάσταχτο κόστος που πληρώνουν καθημερινά οι πολίτες από την μεγάλη καθυστέρηση στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. 3. Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα η ελληνική κοινωνία και η ελληνική οικονομία.

Ο Β. Λεβέντης δεν συμφώνησε στο αίτημα των εκλογών

Ο κ. Λεβέντης είπε αμέσως μετά στους δημοσιογράφους ότι «η συνάντηση έγινε σε φιλικό κλίμα» και εξήγησε ότι «υπήρχε ένας ηλεκτρισμός γύρω από το όνομα Μητσοτάκης». Από την ενημέρωση που έκαναν οι ίδιες πηγές, ο κ. Λεβέντης δεν συμφώνησε στο αίτημα των εκλογών.

Ο κ. Μητσοτάκης στην συζήτηση που είχαν «εξέφρασε την εκτίμηση ότι ακόμη κι αν κλείσει η αξιολόγηση, η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να σηκώσει το πολιτικό βάρος που συνεπάγεται η υλοποίησή της και θα αναγκαστεί να πάει σε εκλογές στο τέλος του 2017 ή στις αρχές του 2018». Από την πλευρά του ο κ. Λεβέντης επανέλαβε ότι «είναι υπέρ της συναίνεσης με όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Η Ένωση Κεντρώων είναι μικρό κόμμα. Το αν θα γίνουν εκλογές το αποφασίζει ο κ. Τσίπρας».

Ανοικτός ο Β. Λεβέντης στο ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας

Επίσης, εμφανίστηκε ανοικτός στο ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας, σημειώνοντας ότι «δεν ζητά υπουργεία ή ανταλλάγματα αλλά θέτει ως προϋπόθεση τα εννέα σημεία. Είναι τα ίδια που είχε θέσει και στον Αλέξη Τσίπρα αλλά εκείνος δυστυχώς δεν τα δέχτηκε». Κατά την είσοδό του στο γραφείο του στη Βουλή, ο πρόεδρος της ΝΔ παρατήρησε με χιούμορ προς τον κ. Λεβέντη: «Έχεις φαίνεται περισσότερο ενδιαφέρον από τους άλλους αρχηγούς, ήλθαν περισσότεροι φωτογράφοι».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων ρώτησε τον κ. Μητσοτάκη εάν θα δει τα παιδιά του και ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε ότι «θα φύγει την Παρασκευή και θα επιστρέψει την Κυριακή», γιατί υπάρχουν οι εξεταστικές από τη Μεγάλη Δευτέρα. Μετά τη συνάντηση με τον κ. Λεβέντη, ο πρόεδρος της ΝΔ έχει συνάντηση με εκπροσώπους της Παγκόσμιας Τράπεζας, παρουσία του αντιπροέδρου της ΝΔ και υπεύθυνου για το πρόγραμμα του κόμματος, Κωστή Χατζηδάκη.

Αύριο η συνάντηση Μητσοτάκη - Κουτσούμπα

Εξάλλου, στις 11 αύριο το πρωί θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τον γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, η οποία θα κλείσει τον κύκλο επαφών του πρώτου με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο γραφείο του κ. Κουτσούμπα στη Βουλή.

Κ. Χατζηδάκης: «Θα επιδιώξουμε συμμαχία με κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ ή το Ποτάμι»

Τις συναντήσεις του προέδρου του κόμματος με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς κλήθηκε να σχολιάσει ο Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας εξάλλου, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά». «Αυτές οι συναντήσεις δείχνουν ότι όντας σε επαφή και με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαφορές μας, στέλνουμε το μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι αυτή η κυβέρνηση είναι βλαπτική για τον τόπο». Πρόσθεσε δε πως «το θέμα της διακυβέρνησης για την επόμενη μέρα είναι διαφορετικό. Φυσικά δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με το ΚΚΕ, άλλο μια επαφή στο πλαίσιο της αντιπολίτευσης και άλλο η διακυβέρνηση της χώρας. Για τη διακυβέρνηση της χώρας προφανώς θα επιδιώξουμε συμμαχία με δυνάμεις με οποίες έχουμε ένα ελάχιστο κοινό παρονομαστή και τέτοιες δυνάμεις μπορεί να είναι σίγουρα το ΠΑΣΟΚ ή το ΠΟΤΑΜΙ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ