Skip to main content

«Σκιές» στη διαχείριση κονδυλίων για πρόσφυγες από ΜΚΟ βλέπει ο υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας

Τόνισε πως «είναι παράδοξο αυτός που ζητάει διαφάνεια να μην είναι ο ίδιος διαφανής»

Αιχμές για τη διαφάνεια στη διαχείριση των κονδυλίων για τους πρόσφυγες από ορισμένες ΜΚΟ άφησε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.  

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό Αθήνα 9.84, τόνισε πως «είναι παράδοξο αυτός που ζητάει διαφάνεια να μην είναι ο ίδιος διαφανής». Ξεκαθάρισε ότι η ελληνική κυβέρνηση λογοδοτεί για τα χρήματα που παίρνει, ότι μπορεί κανείς να την κατηγορήσει και για κακή χρήση, αλλά, όπως υποστήριξε, όλα είναι πλήρως διαφανή.

«Τέσσερις φορές απευθύνθηκα στη Βουλή και θα ήταν χειρονομία ευγένειας αν και οι ΜΚΟ δημοσίευαν τη χρήση τους» είπε ο υπουργός.

Όπως σημείωσε, τον Μάιο θα έχουν καταργηθεί τα catering και θα υπάρχει απευθείας σίτιση με κουπόνια, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η κατάργηση των camps και η μεταφορά προσφύγων σε διαμερίσματα. Αναφερόμενος στις απευθείας αναθέσεις, ο κ. Μουζάλας είπε:

«Εγώ δεν λέω ότι είναι σωστές ή ότι δεν έχει γίνει τίποτα, όμως η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στο να το αποδείξετε -κι αυτό μπορείτε να το καταγγείλετε επειδή υπάρχει διαφάνεια». Ταυτόχρονα ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος «δεν έχει σχέση με αυτά, δεν αναθέτει και δεν διαχειρίζεται χρήματα».

Σχετικά με θανάτους προσφύγων σε καταυλισμούς, ο κ. Μουζάλας είπε ότι από τους 69 μόνο οι 5 οφείλονται σε κακές συνθήκες διαβίωσης, ενώ ανέφερε ότι στο 70%-80% των καταυλισμών οι συνθήκες είναι καλές. Σύμφωνα με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, προχωρά η διαδικασία σύστασης Μητρώου για τις ΜΚΟ και ήδη έχουν καταγραφεί 97 οργανώσεις.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να νομοθετήσει προκειμένου να υπάρξει ένα θεσμικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει τη διαφανή λειτουργία τους. Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, από την Παρασκευή 7 Απριλίου τίθεται σε εφαρμογή η τροποποίηση (2017/458) του Κώδικα Συνόρων Σένγκεν (2016/399).

Συγκεκριμένα, τα κράτη-μέλη Σένγκεν υποχρεώνονται να διεξάγουν συστηματικούς ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ (χερσαία, θαλάσσια και εναέρια) τόσο κατά την είσοδο, όσο και κατά την έξοδο, και στους πολίτες της ΕΕ.