Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τσίπρας προς περιφερειάρχες: «Ελάτε να σχεδιάσουμε μαζί την επόμενη μέρα»

Ικανοποίηση για την αναγνώριση του ρόλου που μπορεί να έχει ο β΄ βαθμός της Αυτοδιοίκησης, εξέφρασαν οι περιφερειάρχες

Με αντικείμενο τον εθνικό διάλογο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, συνάντηση του πρωθυπουργού με τους 13 περιφερειάρχες της χώρας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα των περιφερειών και της χώρας, καθώς και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι περιφερειακές αρχές στην κατεύθυνση της παραγωγικής ανασυγκρότησης και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην ατζέντα των συζητήσεων βρέθηκαν και οι απαραίτητες θεσμικές αλλαγές για την ενίσχυση του ρόλου και των ικανοτήτων των Περιφερειών, στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης, ώστε να μπορούν να σχεδιάζουν και να υλοποιούν αποτελεσματικά αναπτυξιακές πολιτικές.

Κατά την εισήγησή του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά και τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης: τη δημιουργία σταθερών και ποιοτικών θέσεων εργασίας, την επένδυση στα συγκριτικά πλεονεκτήματα και την αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων, τη δίκαιη διανομή του οφέλους στο σύνολο της κοινωνίας, ιδιαίτερα σε όσους επλήγησαν περισσότερο κατά τα χρόνια της κρίσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο, θα θέτει σαφείς στόχους με κοινωνικά κριτήρια και θα εκπονηθεί μέσα από ένα διευρυμένο και διαφανή διάλογο που θα πραγματοποιηθεί σε περιφερειακό επίπεδο, με τη συμμετοχή των περιφερειακών θεσμών των κοινωνικών φορέων και των παραγωγικών δυνάμεων και χωρίς αποκλεισμούς.

Για την επιτυχία του διαλόγου αυτού, αποκτά κρίσιμη σημασία ο ρόλος των Περιφερειών, και των περιφερειαρχών προσωπικά. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η επιτυχής διεξαγωγή του διαλόγου για το εθνικό, καθώς και τα επιμέρους περιφερειακά αναπτυξιακά σχέδια, θα αποτελέσει παράδειγμα για τον πολιτικό διάλογο και τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό στη χώρα μας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν από πλευράς κυβέρνησης οι υπουργοί Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης και ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας. Ενώ από τους περιφερειάρχες το παρών δόθηκε και από τους 13, από ισάριθμες Περιφέρειες.

Ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος τους αιρετούς είπε: «Θέλω να κάνω μια ουσιαστική συζήτηση μαζί σας, να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα με νηφαλιότητα και αυτή την ευκαιρία δεν πρέπει να τη χάσουμε». Υπογράμμισε: «Δεν θέλω η εισήγησή μου να είναι τυπική. Έχω την αίσθηση ότι δίνεται σε όλους η ευκαιρία, και στην κυβέρνηση και στο πολιτικό σύστημα και στην αυτοδιοίκηση, να σχεδιάσουν με νηφαλιότητα την επόμενη μέρα».

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι οι αιτίες της κρίσης είναι γνωστές και αναφέρθηκε στο «στρεβλό παραγωγικό μοντέλο του παρελθόντος», το οποίο συνετέλεσε στην κρίση. Ζήτησε από τους περιφερειάρχες να εκπονήσουν το «νέο σχέδιο για το παραγωγικό μοντέλο, που θα πρέπει να είναι δίκαιο, βιώσιμο και διατηρήσιμο».

Χαρακτήρισε «μείζον εθνικό ζήτημα» την παραγωγική ανασυγκρότηση, υπογραμμίζοντας πως το θέμα «δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση, αλλά όλο το πολιτικό σύστημα, τους παραγωγικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση».

«Αν θέλουμε βιώσιμο μοντέλο, πρέπει να αναζητήσουμε τις αναπτυξιακές και τοπικές δυνατότητες» είπε και πρόσθεσε: «Αν θέλουμε να μιλήσουμε για μοντέλο ανάπτυξης βιώσιμης, διατηρήσιμης και δίκαιης, να δούμε πώς θα κατανεμηθούν και οι πόροι και σε γεωγραφκό επίπεδο». Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι στο παρελθόν οι πόροι κατανεμήθηκαν άδικα.

Ικανοποίηση εξέφρασαν οι περιφερειάρχες

Ικανοποίηση για το γεγονός ότι ο Αλ. Τσίπρας αναγνώρισε το ρόλο που μπορεί να έχει ο β΄ βαθμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας εξέφρασαν οι περισσότεροι περιφερειάρχες στη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθούν άμεσα τα 13 Περιφερειακά Αναπτυξιακά Συνέδρια (ένα σε κάθε περιφέρεια), στα οποία η τοπική αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς θα καταθέσουν ολοκληρωμένες προτάσεις, από τη σύνθεση των οποίων θα διαμορφωθεί στη συνέχεια το εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης με κύριο ζητούμενο τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

Περιφερειάρχες, ανεξαρτήτου κομματικής προέλευσης, αναγνώρισαν ως θετικό το γεγονός ότι η ανασυγκρότηση θα ξεκινήσει «από κάτω προς τα πάνω», από το τοπικό και το περιφερειακό προς το εθνικό και όχι αντίστροφα όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Οι περιφερειάρχες ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για ευρεία γκάμα ζητημάτων που απασχολούν τις περιφέρειές τους (αγροτικά, τουρισμός, βιομηχανία, μεταποίηση, περιβάλλον, διαχείριση απορριμμάτων, δασικοί χάρτες, μεταφορές κ.λ.π.), με αιχμή την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και τις καθυστερήσεις των έργων που αυτή προκαλεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ