Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πάνω από 60.000 μαθητές επισκέπτονται κάθε χρόνο το Κοινοβούλιο

Πρόκειται για το πλέον δημοφιλές από τα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιεί το Ίδρυμα της Βουλής ...

Περισσότεροι από 60.000 μαθητές και μαθήτριες από 1.600 σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης επισκέπτονται κάθε χρόνο το ελληνικό Κοινοβούλιο. Πρόκειται για το πλέον δημοφιλές από τα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιεί το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.

«Οι επισκέψεις σχολείων είναι το πιο μαζικό από τα προγράμματα, έρχονται περίπου 70.000 μαθητές, ενώ αναγκαστικά τηρείται σειρά προτεραιότητας, καθώς δηλώνουν συμμετοχή πολύ περισσότερα σχολεία από όσα μπορούμε να υποδεχθούμε», δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπεύθυνος του Τομέα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιδρύματος της Βουλής, Αντώνης Καζάκος, σε ενημερωτική εκδήλωση για την εκπαιδευτική κοινότητα στο πλαίσιο της 14ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου.

 «Στόχος μας είναι οι εκπαιδευτικοί να ενημερωθούν για το τι προγραμματίζεται και προτείνεται στα σχολεία, αλλά και ο από κοινού προβληματισμός. Θέλουμε να σκεφτούμε μαζί τους πάνω σε θέματα που έχουν να κάνουν με τη διδασκαλία της Δημοκρατίας, γιατί στην πραγματικότητα πίσω από τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος της Βουλής βρίσκεται ο προβληματισμός πάνω στις αρχές και τις αξίες της Δημοκρατίας», σημείωσε ο κ. Καζάκος.

Στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος http://foundation.parliament.gr/central.aspx?sId=106I344I938I646I434770 αναφέρονται αναλυτικά τα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιούνται, τα οποία, όπως εξήγησε ο κ. Καζάκος «προσπαθούν να συνδυάσουν από τη μία το πληροφοριακό και γνωστικό μέρος και από την άλλη το βιωματικό». «Είναι πολύ σημαντικό πώς θα αισθανθεί ένα παιδί, το οποίο θα συμμετάσχει σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ή σε μία επίσκεψη στη Βουλή. Η ίδια η αίσθηση του χώρου είναι κάτι το οποίο μένει στους μαθητές και αξίζει να το βιώσει ένα παιδί», πρόσθεσε.

«Δημοκρατία και εκπαίδευση» είναι ακόμη ένα πρόγραμμα που μπορούν εύκολα να αξιοποιήσουν οι εκπαιδευτικοί στην τάξη. «Είναι υλικό έτοιμο προς παρουσίαση, υπάρχουν παιδαγωγικά εργαστήρια και σενάρια έτοιμα», τόνισε ο κ. Καζάκος, ενώ αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα «Φιλοξενία», το οποίο αφορά την επίσκεψη και φιλοξενία, για τρεις ημέρες, στην Αθήνα παιδιών από απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας. «Φέτος φιλοξενήσαμε 300 παιδιά από την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης από απομακρυσμένα χωριά [...] τα περισσότερα από τα παιδιά αυτά για πρώτη φορά ήλθαν στην Αθήνα, πολλά από αυτά μάς έλεγαν ότι δεν έχουν έλθει ποτέ ούτε στη Θεσσαλονίκη, δεν έχουν εμπειρία μεγάλης πόλης», υπογράμμισε ο κ. Καζάκος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ