«Απαράδεκτες οι απεργίες πάνω στις Πανελλαδικές», τόνισε ο πρωθυπουργός
Στην «αίσθηση αισιοδοξίας» που έχει αρχίσει να διαχέεται, καθώς «η εικόνα της χώρας αλλάζει», εστίασε χθες ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ, σημειώνοντας ωστόσο ότι «δεν έχουμε βγει ακόμη από τα δύσκολα». «Οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται και να αποδίδουν. Ο έλεγχος πάνω στα δημοσιονομικά μας έχει αποκατασταθεί. Για πρώτη φορά η άνοδος της ανεργίας αναχαιτίστηκε και ξεμπλόκαραν οι επενδύσεις», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σαμαράς. «Η ελπίδα ξαναγεννιέται. Έχουμε πολύ δρόμο μέχρις ότου να κυριαρχήσει παντού. Αλλά όλο και περισσότεροι καταλαβαίνουν ότι η πτώση σταμάτησε κι ότι σύντομα θα αρχίσει η άνοδος (...) Τώρα έχω μία έγνοια: να συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό. Και ένα φόβο: να μη χαλαρώσουμε», πρόσθεσε. Επιδίωξη, όπως είπε, είναι να πιάσουμε τους στόχους, να μπορέσουμε να παράγουμε φέτος πρωτογενές πλεόνασμα, να βγούμε στις αγορές όσο γίνεται πιο γρήγορα, να αποφύγουμε νέα περιοριστικά μέτρα που δεν τα αντέχει η κοινωνία και η οικονομία, αλλά και να εξασφαλίσουμε ακόμα καλύτερους όρους, ώστε να ξεπεράσουμε τους περιορισμούς της δανειακής σύμβασης.
«Θα ξανακρίνουμε προσεχώς το θέμα του ΦΠΑ στην εστίαση»
Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στις φορολογικές ελαφρύνσεις που προωθεί η κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι το θέμα μπήκε ήδη στην ημερήσια διάταξη, με ρητή αναφορά στη μείωση του ΦΠΑ για την εστίαση, ένα ζήτημα που όπως είπε, είναι «ο πρώτος μας στόχος» και θα ξανασυζητηθεί προσεχώς. Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση εργάζεται ώστε να υπάρξει ένα «μόνιμο και απλό φορολογικό σύστημα». «Προσπαθούμε να μειώσουμε τη φορολογική επιβάρυνση με διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα. Αλλά έχουμε πολύ δρόμο ακόμα», παρατήρησε, συμπληρώνοντας ότι προσωπικός του στόχος παραμένει «ένα φορολογικό σύστημα όπου ο φόρος των επιχειρήσεων θα είναι ενιαίος και δεν θα ξεπερνά το 15%, το 'flat rate tax'».
«Σπάμε ταμπού δεκαετιών»
Σε ό,τι αφορά στους δημοσίους υπαλλήλους, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση «σπάει ταμπού δεκαετιών» με την απομάκρυνση επιόρκων, κοπανατζήδων, ανθρώπων που προσλήφθηκαν με πλαστά δικαιολογητικά ή που καταργούνται οι θέσεις τους. «Δεν αφορά αυτό τη μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο. Η μείωση θα γίνει σταδιακά μέσω του κανόνα 1 προς 10. Η υποχρεωτική απομάκρυνση μερικών χιλιάδων προσωπικού θα γίνει για την ανανέωσή του προσωπικού του δημοσίου. Θα φύγουν ακατάλληλοι ή επίορκοι και στον ίδιο αριθμό θα προσληφθούν αξιοκρατικά νέοι άνθρωποι που έχουν επιτύχει στο ΑΣΕΠ και παραμένουν για χρόνια αδιόριστοι», εξήγησε.
«Θέλουμε πρωταγωνιστές στις επενδύσεις και τους Έλληνες»
Για τις αποκρατικοποιήσεις, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι «τώρα γίνονται όσα δεν έγιναν επί πολλά χρόνια», διευκρινίζοντας ότι το ζητούμενο είναι να υπάρξουν επενδύσεις και από Έλληνες επενδυτές. «Όταν μιλάμε για αποκρατικοποιήσεις και επενδύσεις δεν εννοούμε μόνο από ξένους. Θέλουμε ξένες επενδύσεις, αλλά θέλουμε πρωταγωνιστές και τους Έλληνες επενδυτές. Και θα είναι οξύμωρο να αναγνωρίζουν τις ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα ξένοι επενδυτές πρώτοι, πριν τις αναγνωρίσουν οι ίδιοι οι Έλληνες», σημείωσε. Αναφερόμενος στο επικείμενο ταξίδι του στην Κίνα, ο κ. Σαμαράς στόχος είναι να μπει ξανά η Ελλάδα στον παγκόσμιο επενδυτικό, αλλά και γεωπολιτικό χάρτη. Το προηγούμενο διάστημα σταθεροποιήσαμε και αναβαθμίσαμε τη θέση μας στην Ευρώπη. Τώρα μπαίνουμε ξανά στον παγκόσμιο χάρτη και πέραν της Ευρώπης. Με πρώτο βήμα το μεθαυριανό ταξίδι μας στην Κίνα», τόνισε, προαναγγέλλοντας ότι θα ακολουθήσουν κι άλλα ταξίδια το επόμενο διάστημα.
«Απαράδεκτες οι απεργίες πάνω στις Πανελλαδικές»
Ο πρωθυπουργός έκανε και ειδική μνεία στο θέμα των καθηγητών, κάνοντας λόγο για «συντεχνιακές πρακτικές που αδιαφορούν για το δημόσιο συμφέρον». «Απεργίες πάνω στις Πανελλαδικές εξετάσεις, είναι απαράδεκτες. Η κοινωνία τις θεωρεί αποκρουστικές! Για εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά, οι Πανελλαδικές είναι η κορυφαία στιγμή μιας προσπάθειας χρόνων», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «δεν επιτρέπεται και δεν μπορούν κάποιες συνδικαλιστικές νοοτροπίες να τινάζουν στον αέρα την κοινωνία, επειδή ζητήθηκε να εργάζονται οι εκπαιδευτικοί …δύο ώρες παραπάνω την εβδομάδα». Ξεκαθάρισε πάντως ότι πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι να αντιδικήσει με τους εκπαιδευτικούς. «Τους θέλουμε μαζί μας. Σκύβουμε πάνω στα προβλήματά τους. Αλλά το ξεκαθαρίζουμε σε κάθε κατεύθυνση – κι όχι μόνο προς τους εκπαιδευτικούς ασφαλώς: Για να υπάρξει σταθερότητα, ομαλότητα και ανάπτυξη, το δημόσιο συμφέρον είναι πάνω από τις συντεχνιακές ιδιοτέλειες», ανέφερε.