Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Την κλήση Μαρτίνη αποφάσισε η εξεταστική επιτροπή για την υγεία

Στις 8 Ιουνίου

Την κλήση του Ανδρέα Μαρτίνη την Πέμπτη 8 Ιουνίου στην Εξεταστική για την Υγεία αποφάσισαν σήμερα, Τετάρτη, όλα τα μέλη της έπειτα από εισήγηση του προέδρου Αντώνη Μπαλωμενάκη. Αποφασίστηκαν, επίσης, τα πρώτα επτά πρόσωπα που θα κληθούν ως μάρτυρες, καθώς και να υπάρξει ένας ανοικτός κατάλογος μαρτύρων ανάλογα με την έκβαση της εξεταστικής διαδικασίας.

Στην εισήγηση, ο πρόεδρος της Εξεταστικής γνωστοποίησε στα μέλη ότι έχουν σταλεί όλα τα έγγραφα που έχουν ζητηθεί από το «Ερρίκος Ντυνάν» (π.χ η πορεία των οικονομικών του Ιδρύματος, η ανταλλαγή εγγράφων, τα έγγραφα μεταβίβασης από την Marfin στην Πειραιώς κ.ά.) και πρότεινε να κληθεί στην Επιτροπή την άλλη Πέμπτη ο πρώην πρόεδρος του «Ντυνάν» Ανδρέας Μαρτίνης (εφόσον το επιτρέψει η υγεία του καθώς βρίσκεται στο νοσοκομείο), πρόταση που έγινε δεκτή από όλα τα κόμματα.

Επίσης, πρότεινε τους επτά πρώτους μάρτυρες που θα κληθούν, αμέσως μετά την κλήση Μαρτίνη, στα οποία, επίσης, συμφώνησαν όλες οι πλευρές. Οι επτά μάρτυρες είναι δύο μέλη του ΔΣ του «Ερρίκος Ντυνάν», οι κκ Πανεθυμιτάκης και Στεργίου, ο Γεώργιος Σούρλας προερχόμενος από τη ΝΔ ο οποίος είχε εκφράσει, αρκετές φορές στο παρελθόν, προβληματισμό για την διαχείριση του νοσοκομείου, ο δημοσιογράφος Γιάννης Ντάσκας που έχει κάνει δημοσιογραφική έρευνα για τα πεπραγμένα του «Ερρίκος Ντυνάν»), ο υπεύθυνος για την αναγγελία του Δημοσίου σε οφειλόμενα ποσά, η οποία δεν έγινε ποτέ, και τέλος ο δικαστικός επιμελητής για να τρόπο εκτίμησης της αξίας της κινητής και ακίνητης περιουσίας.

Ο κατάλογος των μαρτύρων συμφωνήθηκε να μείνει ανοικτός, ώστε τα μέλη της επιτροπής να έχουν την ευχέρεια να προσθέτουν ονόματα αναλόγως της έκβασης της υπόθεσης.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάπας συμφώνησε επί της αρχής να ξεκινήσει η διαδικασία εξέτασης μαρτύρων από τον Ανδρέα Μαρτίνη και ζήτησε επιπλέον «να τηρηθεί με ευλάβεια το γράμμα του νόμου», ενώ υποστήριξε ότι πρέπει να κατατεθεί στην επιτροπή και η τροπολογία Βορίδη, βάση της οποίας μεταβιβάστηκε το «Ντυνάν» στην εταιρεία «Ημιθεά» καθώς, όπως υπογράμμισε, η «Ημιθέα» βάση του καταστατικού της μπορεί να αγοράσει ιδιωτική κλινική και όχι νοσοκομείο.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Γεωργαντάς, συμφώνησε στην κλήση Μαρτίνη την οποία και χαρακτήρισε αναγκαία και ζήτησε να κληθούν ως μάρτυρες ο συμβολαιογράφος πλειστηριασμών Στ.Βασιλάκης, η εκπρόσωπος των εργαζομένων του προσωπικού του «Ερρίκος Ντυνάν» Ευφρ.Πούλιου, ο νομικός σύμβουλος από το 2006 έως σήμερα Γ.Σπανός, ενώ έθεσε στην κρίση της επιτροπής την κλήτευση και δύο άλλων προσώπων, του Λυκούργου Λιαρόπουλου που είχε συντάξει την έκθεση για την οικονομική κατάσταση του «Ντυνάν» καθώς και του Καζά Βασίλη.

Η εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου συμφώνησε στην κλήτευση Μαρτίνη (εκφράζοντας ωστόσο τον προβληματισμό της στο εάν θα μπορέσει να μεταβεί στην Επιτροπή την ερχόμενη Πέμπτη καθώς νοσηλεύεται) και πρότεινε στο τέλος της διαδικασίας της εξεταστικής να κληθούν και οι υπουργοί Υγείας της περιόδου που εξετάζεται από την επιτροπή.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος χαρακτήρισε «δύσκολο το έργο της επιτροπής» και ζήτησε να μην «κάνουν το ίδιο λάθος με προηγούμενες εξεταστικές επιτροπές να μην φέρουν απτά αποτελέσματα». Επίσης, εξέφρασε την άποψη να εξεταστεί ο Ανδρέας Μαρτίνης κατ' αντιπαράσταση με υπουργούς. Τελειώνοντας την εισήγηση του ο κ. Παπαχριστόπουλος είπε χαρακτηριστικά: «Δεν έχουμε πρόθεση να αδικήσουμε κανέναν. Όχι άλλη μία επιτροπή για την επιτροπή. Σε θέματα δημοσίου οφέλους θα πρέπει να είμαστε προσεχτικοί και άτεγκτοι».

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, συμφωνώντας με την κλήτευση Μαρτίνη εξέφρασε την άποψη ότι ίσως να χρειάζεται να επανακληθεί αν η εξέλιξη της έρευνας από την επιτροπή το επιβάλλει. Αναφορικά με τους μάρτυρες που προτάθηκαν από τον πρόεδρο τη επιτροπής συμφώνησε προσθέτοντας ότι πρέπει να κληθούν και οι πρώην υπουργοί.

Η εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου ζήτησε να κληθούν και οι πρώην πρόεδροι κομμάτων που κατονομάζει ο Ανδρέας Μαρτίνης, οι υπουργοί, η διευθύντρια εφορίας Κηφισιάς, ο προϊστάμενος του ΣΔΟΕ, άλλα του ΔΣ του «Ντυνάν», τα μέλη αυτών που έκαναν τον έλεγχο των οικονομικών, πρόσωπα από το χώρο των ΜΜΕ ή των δικαστικών που έτυχαν δωρεάν νοσηλείας κ.ά. Τέλος εξέφρασε και αυτή με τη σειρά της την άποψη να εξεταστεί κατ' αντιπαράθεση υπουργών ο κ. Μαρτίνης.

Ο εισηγητής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς εξέφρασε τον προβληματισμό του για την κλήτευση ως μάρτυρα του δημοσιογράφου Γιάννη Ντάσκα ισχυριζόμενος ότι ο εν λόγω δημοσιογράφος αναφέρεται στην προσωπική του διένεξη με τον Ανδρέα Μαρτίνη λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν θεωρώ ότι χρειάζεται να κληθεί ο κ. Ντάσκας εκτός αν θέλουμε υλικό για τηλεοπτικές εκπομπές».

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, πρόταση του οποίου είναι η κλήτευση Γιάννη Ντάσκα, επέμενε στην κλήτευσή του και επιπλέον ζήτησε από την επιτροπή να έλθουν όλες οι δανειακές συμβάσεις που αναφέρονται στην αγορά των δανείων (από την Κύπρο), καθώς και οι συμβάσεις και οι αγοραπωλησίες που έγιναν όλων των κληροδοτημάτων και ζήτησε από την επιτροπή να διερευνήσει αν πουλήθηκαν σε συγκεκριμένες offshore.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ