Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μπάιντεν σε Τσίπρα: «Ήρθε η ώρα να γίνει ελάφρυνση του χρέους…»

Σε θερμό κλίμα η συνάντηση-Περιφερειακές εξελίξεις, Κυπριακό και ενεργειακά στο μικροσκόπιο

Ζητήματα που αφορούν στις περιφερειακές εξελίξεις, στα ενεργειακά, το Κυπριακό και οι διμερείς οικονομικές σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ βρέθηκαν στην ατζέντα των συνομιλιών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον τέως αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, όπως αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Η συνάντηση, στο Μέγαρο Μαξίμου, διήρκησε περισσότερο από μιάμιση ώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τζο Μπάιντεν υπογράμμισε στον Αλέξη Τσίπρα τη σημασία της διακυβέρνησης Ομπάμα στην αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και διαβεβαίωσε πως και ο ίδιος θα συνεχίσει να συμβάλει στην περαιτέρω αναβάθμιση των σχέσεων των δυο χωρών.

«Ήρθε η ώρα να γίνει ελάφρυνση του χρέους»

Κατά την υποδοχή του κ. Μπάιντεν στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε στον έλληνα πρωθυπουργό: «Χαίρομαι που σας ξαναβλέπω. Οφείλετε να τα καταφέρετε, έχετε κάνει ηρωικά βήματα». Ο αμερικανός πολιτικός συμπλήρωσε ότι ήρθε η ώρα να γίνει ελάφρυνση του χρέους, για να απαντήσει ο Αλέξης Τσίπρας πως τώρα είναι η σειρά των εταίρων να αναλάβουν τις δεσμεύσεις τους και «να είναι ειλικρινείς μαζί μας».

Ο κ. Μπάιντεν ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις δραστηριότητές του μετά τη θητεία του στην αντιπροεδρία σημειώνοντας την έδρα που κατέχει στο πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια με αντικείμενο τις διεθνείς σχέσεις και την εσωτερική πολιτική, αλλά και για τη δραστηριότητά του κατά του καρκίνου μέσω του ιδρύματος «Μπάιντεν».

Τζο Μπάιντεν: «Η ισχυρή Ελλάδα είναι συνδεδεμένη με την ισχυρή Ευρώπη»

«Η συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ είναι σημαντική, όπως έγινε προ 70 ετών, όταν ο Τρούμαν διατύπωσε το δόγμα του» ανέφερε ο Τζο Μπάιντεν στην ομιλία του στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο του Concordia, που συνέρχεται για πρώτη φορά στην Ευρώπη και δη στην Αθήνα.

Ο τέως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξήρε τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτή, ενώ εξέφρασε την ευαρέσκεια του για την παρουσία του στη χώρα μας. Σε πολλά σημεία της ομιλίας του ο τέως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ υπογράμμισε ότι «η ισχυρή Ελλάδα είναι συνδεδεμένη με ισχυρή Ευρώπη», τονίζοντας επίσης ότι η ισχυρή Ευρώπη είναι αναγκαία για την Αμερική, όπως είχε οραματιστεί και υλοποιήσει ο Τρούμαν το 1947 με το δόγμα του.

«Χρειαζόμαστε μια ισχυρή Ελλάδα…»

«Αυτό που είπε το 1947 ο Τρούμαν ισχύει και σήμερα» δήλωσε ο κ. Μπάιντεν τονίζοντας ότι «οι ελεύθεροι πολίτες του κόσμου περιμένουν από μας να στηρίξουμε την ειρήνη στον κόσμο». «Ο Τρούμαν» προσέθεσε ο κ. Μπάιντεν «είπε ότι χρειαζόμαστε μια ισχυρή Ελλάδα, γιατί αυτό βοηθάει τη συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ. Και αυτό ισχύει και σήμερα».

Στην αποστροφή του αυτή εξήρε τη συνεργασία των δύο χωρών στον κόλπο της Σούδας. Επιπλέον, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο πρόεδρος Ομπάμα εργάστηκαν σκληρά για να πείσουν την Ευρώπη να βοηθήσει την Ελλάδα στην οικονομική κρίση και υπογράμμισε ότι είναι υπέρ της οικονομικής ανόρθωσης της Ελλάδας και αυτό επιβάλλει παραγραφή του χρέους.

Επιπλέον, ο κ. Μπάιντεν αναφέρθηκε και στην τρομοκρατία που ταλανίζει τον κόσμο και ειδικότερα την Ευρώπη και ευχαρίστησε τους Έλληνες που δέχτηκαν «στη χώρα τους πλήθος προσφύγων». Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο τέως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε ότι «η ιστορία έχει αποδείξει ότι η προάσπιση των συμφερόντων της Ευρώπης βοηθάει τα συμφέροντα της Αμερικής».

Συγχαρητήριο τηλεφώνημα Τσίπρα στον νέο πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον νέο πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, είχε ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να τον συγχαρεί για την ανάληψη της θέσης του. Οι δύο άνδρες συζήτησαν για τις εξελίξεις στην περιοχή, την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και την προώθηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, στα οποία αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τις πάγιες ελληνικές θέσεις ως προς το ζήτημα της ονομασίας. Παράλληλα, συζητήθηκαν η ευρωπαϊκή και η ευρωατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ.

Ο 42χρονος οικονομολόγος, πολιτικός αντίπαλος του Νίκολα Γκρούεφσκι εξασφάλισε την υποστήριξη των βουλευτών του κόμματός του και των δύο κυριότερων παρατάξεων που εκπροσωπούν την αλβανική κοινότητα της χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φλωρίδης: Η δίκη για το Μάτι έγινε με νομοθεσία που διαμορφώθηκε το 2019
«Οι διατάξεις βάσει των οποίων επιδόθηκαν ποινές ψηφίστηκαν έναν χρόνο μετά τη φωτιά στο Μάτι» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης
Φλωρίδης: Η δίκη για το Μάτι έγινε με νομοθεσία που διαμορφώθηκε το 2019