Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Έτοιμος να διαπραγματευτεί με την Ελλάδα για το όνομα της ΠΓΔΜ, εμφανίζεται ο Νίκολα Ντιμιτρόφ

«Πρέπει να παραδεχθούμε ότι έχουμε κι εμείς το δικό μας μερίδιο στα λάθη»

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, στη συνέντευξη που παραχώρησε μιλώντας στο «Βήμα» ενόψει της επίσκεψής του αύριο στην Αθήνα και της συνάντησής του με τον Νίκο Κοτζιά, εκτιμά ότι η παραμονή της χώρας του εκτός ευρωατλαντικών θεσμών συνέβαλε στην κρίση δημοκρατίας που βίωσαν τα Σκόπια και την οποία σκοπεύει να υπερβεί η νέα μεταρρυθμιστική κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ.

«Η διαμάχη για την ονομασία κρατάει πολλά χρόνια. Αν και επί της ουσίας διμερής, οι επιπτώσεις της μη επίλυσης μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την περιφερειακή σταθερότητα» σημειώνει ο κ. Ντιμιτρόφ. Και προσθέτει:

«Η "Δημοκρατία της Μακεδονίας" έμεινε επί μεγάλο διάστημα στο κενό, παραμένοντας στην αίθουσα αναμονής με τις πόρτες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ κλειδωμένες εξαιτίας του πολιτικού αποκλεισμού που είχε επιβληθεί, σε αντίθεση με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Αυτό, με τη σειρά του, άνοιξε τον δρόμο για μία κρίση δημοκρατίας στη χώρα».

Ο σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών θα έρθει στην Αθήνα μετά από τις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε τη Δευτέρα για συνομιλίες με κορυφαίους αξιωματούχους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποίησε ο νέος πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ.

Ο κ. Ντιμιτρόφ, ένας από τους καλύτερους γνώστες του ζητήματος της ονομασίας καθώς διετέλεσε στο παρελθόν διαπραγματευτής και μάλιστα στην κρίσιμη περίοδο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2008, δεν παραλείπει να σημειώσει ότι «πρέπει να παραδεχθούμε ότι έχουμε και εμείς το δικό μας μερίδιο στα λάθη».

«Για την Ελληνική Δημοκρατία, το ερώτημα είναι: τι είδους γείτονα θέλετε να έχετε; Για τη "Δημοκρατία της Μακεδονίας", το ερώτημα είναι: τι είδους γείτονας θέλουμε να είμαστε;» τονίζει χαρακτηριστικά. Σημειώνει δε ότι «όσο συντομότερα προσκληθεί η χώρα μας να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, τόσο καλύτερες θα είναι οι προοπτικές της Ελλάδος να έχει αυτό το κράτος ως γείτονα.

Είμαι όμως αισιόδοξος ότι ίσως λάβουμε σύντομα και ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, έπειτα από τόσες θετικές συστάσεις που έχει κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ