Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θετικό μήνυμα στις αγορές η απόφαση του Eurogroup, «λέει» το Μέγαρο Μαξίμου

«Η ελληνική πλευρά πήρε αυτά που ήθελε», τονίζεται-Σχόλια των κομμάτων για την απόφαση του Eurogroup

«Πήραμε τελικά αυτά που διεκδικούσαμε, αλλά και αυτά που δικαιούμασταν. Και τώρα ανοίγει ο δρόμος για την έξοδο στις αγορές, για το οριστικό τέλος, σε ένα χρόνο από σήμερα, των προγραμμάτων στήριξης και των μνημονίων που τα συνοδεύουν, ανοίγει ο δρόμος για την οριστική έξοδο από την κρίση» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτικό του μήνυμα στον απόηχο της συμφωνίας του Eurogroup.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός επισκεπτόμενος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να τον ενημερώσει για τα αποτελέσματα του Eurοgroup, τόνισε ότι «τα πολλά λόγια είναι φτώχεια». Δόθηκε ένα σήμα εμπιστοσύνης στις αγορές, εκτίμησε ο Αλ. Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας την απόφαση ως καθοριστικό πρώτο βήμα για την οριστική έξοδο από την κρίση. Δεν χρειάζεται χαλάρωση, αλλά ένταση των προσπαθειών για μια δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Μαξίμου: Θετικό μήνυμα στις αγορές η απόφαση του Eurogroup

Η ελληνική πλευρά πήρε αυτά που ήθελε. Υπήρξαν ριζικές αλλαγές σε σχέση με την απόφαση του Eurogroup της 22ας Μαΐου, υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές για την απόφαση του Eurogroup.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές:

1. Το κυριότερο σημείο της σημερινής απόφασης είναι η -για πρώτη φορά- σαφής δέσμευση του Eurogroup ότι θα υποστηριχθεί η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές και η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος, με τη δημιουργία, μάλιστα, ενός σημαντικού αποθέματος ρευστότητας για να στηριχθεί η έξοδος της χώρας στις αγορές.

2. Έγινε δεκτή η Γαλλική πρόταση για ρήτρα ανάπτυξης που αποτελούσε πάγια διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης από το 2015. Η γαλλική πρόταση ουσιαστικά γεφυρώνει τις διαφορετικές εκτιμήσεις ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών και άρα διασφαλίζει έναντι των αγορών τη βιωσιμότητα του χρέους, αφού το Eurogroup δεσμεύεται ότι τα μέτρα για την απομείωση του χρέους, θα μεταβάλλονται ανάλογα με τη μεταβολή των ρυθμών ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, αυτό μετατρέπει τους ευρωπαίους εταίρους, σε συμμάχους στο στόχο της ανάπτυξης, αφού όσο περισσότερο μεγεθύνεται η ελληνική οικονομία, τόσο λιγότερο θα χρειαστεί να απομειώσουν το χρέος.

3. Αποφασίστηκε περίοδος χάριτος και επέκταση της ωρίμανσης μέχρι 15 χρόνια σίγουρα, και ενδεχομένως για περισσότερο διάστημα, αν δεν επιτευχθούν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης. Αυτό διασφαλίζεται από την υιοθέτηση της ρήτρας ανάπτυξης.

4. Καθορίστηκαν τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2% από το 2023 και κατά μέσο όρο περίπου στο 2% ως το 2060. Επομένως, προβλέπεται η σταδιακή μείωση των πλεονασμάτων και κάτω από το 2%. Αυτή είναι μία πολύ σημαντική δέσμευση, καθώς προσδιορίζει το ύψος της απαιτούμενης απομείωσης χρέους, η οποία πλέον μπορεί να υπολογισθεί από αγορές και θεσμούς. Εξάλλου με αυτά τα πρωτογενή πλεονάσματα, η Ελλάδα θα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που θα βρίσκεται σε θετική εξαίρεση από το Σύμφωνο Σταθερότητας, καθώς με βάση αυτό θα υποχρεούνταν να έχει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 2,6% στο μακροπρόθεσμο διάστημα και όχι 2% όπως τελικά συμφωνήθηκε.

5. Υπήρξε δέσμευση για ένα φιλόδοξο πακέτο αναπτυξιακών δράσεων από ευρωπαϊκά κονδύλια που θα δώσει προοπτική υψηλών ρυθμών ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία στο μεσοπρόθεσμο διάστημα (2018-2022).

6. Έγινε αποδοχή του πάγιου αιτήματος της κυβέρνησης για ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας.

7. Υπήρξε θετική εκτίμηση του ΔΝΤ σε σχέση με τη βιωσιμότητα του χρέους σε αντίθεση με την εκτίμηση της 22ας Μαΐου, όπου το ΔΝΤ θεωρούσε ότι το ελληνικό χρέος δεν βρίσκεται σε τροχιά βιωσιμότητας.

8. Αποφασίστηκε η δόση να είναι μεγαλύτερη από τις χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου αφού δίνει την δυνατότητα για πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους περίπου 1,6 δισ. ευρώ.

Βερολίνο: Η συμφωνία μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της

«Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η συμφωνία μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης στην Ελλάδα» δήλωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άνγκελα Mέρκελ, στο χθεσινό κυβερνητικό breefing στο Βερολίνο, μία μέρα μετά το Eurogroup του Λουξεμβούργου. Ο Στέφεν Ζάιμπερτ προσέθεσε επίσης ότι αυτή η συμφωνία «μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της».

Κύκλος επαφών Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς

Κύκλο επαφών θα έχει τα επόμενα 24ωρα ο Αλέξης Τσίπρας με τους πολιτικούς αρχηγούς και τον πρόεδρο της Βουλής για το Eurogroup και το Κυπριακό. Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο πηγή από το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο αλλά και μετά την επίσκεψη του τούρκου ομολόγου του, Μπ. Γιλντιρίμ τη Δευτέρα στην Αθήνα, θα έχει κύκλο επαφών με τον πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση και τους πολιτικούς αρχηγούς σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις. Στη συνέχεια θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Αντικείμενο των επαφών και της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, η ενημέρωση για τις αποφάσεις του Eurogroup αλλά και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, σύμφωνα με την ίδια κυβερνητική πηγή.

Σχόλια των κομμάτων για την απόφαση του Eurogroup

Νέα Δημοκρατία: Η Νέα Δημοκρατία σημείωσε ότι η κυβέρνηση πέρασε, για μία ακόμα φορά, κάτω από τον πήχη που η ίδια είχε θέσει. «Σήμερα, ολοκληρώθηκε η δεύτερη αξιολόγηση με τεράστια καθυστέρηση και βαρύ κόστος για τους πολίτες. Η χώρα μας παίρνει μια δόση ύψους 8,5 δισ ευρώ, πολύ χαμηλότερη από τις ανάγκες της οικονομίας, αλλά και από την πρόβλεψη της συμφωνίας. Παρά το ότι ψήφισε ένα σκληρότατο τέταρτο Μνημόνιο, με νέα μέτρα μέχρι το 2022 και πολύ ψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, δεν πήρε καμία ουσιαστική, θετική απόφαση για το χρέος, παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Τσίπρα προς τους βουλευτές του για να το ψηφίσουν. Η ουσιαστική συζήτηση για το χρέος μετατίθεται για το τέλος του προγράμματος μετά τα μέσα του 2018. Δεν φαίνεται να πετυχαίνει την ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ στους επόμενους μήνες. Δεν πήρε καμία ουσιαστική βελτίωση σε σχέση με τη συμφωνία που πριν τρεις εβδομάδες απέρριψε. Η κυβέρνηση πήρε ό,τι της έδωσαν. Και οι λεονταρισμοί του κ. Τσίπρα αποδείχτηκαν μια χιλιοπαιγμένη επικοινωνιακή μεθόδευση η οποία δεν πείθει πλέον κανέναν».

Φώφη Γεννηματά: «Πολύ κακό για το τίποτα. Μετά τους ψευτοπαλληκαρισμούς, η συνήθης άνευ όρων παράδοση καθώς τρεις εβδομάδες μετά το Eurogroup στις 22/5, η κυβέρνηση συμφώνησε σε αυτά που για επικοινωνιακούς λόγους απέρριπτε» σχολίασε η Φώφη Γεννηματά για την απόφαση του Eurogroup. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τόνισε ότι «με τον κ. Τσίπρα και τους ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ δεν νικούν στο τέλος οι καλοί, όπως μας είπαν. Δυστυχώς χάνει πάντα η Ελλάδα», ενώ επισήμανε ότι «χρειάστηκε ένας χρόνος διαπραγματεύσεων και 4,5 δισ. νέα δυσβάσταχτα μέτρα, για να επαναληφθούν οι εξαγγελίες του Μαΐου του 2016 ότι ρυθμίσεις για το χρέος θα γίνουν στο μέλλον, μετά τη λήξη του προγράμματος. Αν και εφόσον… ».

ΚΚΕ: Το ΚΚΕ σε σχόλιό του αναφέρει πως το προχθεσινό Eurogroup επικρότησε και επικύρωσε τα αντιλαϊκά μέτρα της δεύτερης αξιολόγησης και του 4ου μνημονίου -το μεγαλύτερο πακέτο μέτρων, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει- επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι η κυβέρνηση των «βρώμικων» ειδικών αποστολών σε βάρος του λαού. «Η εκταμίευση της δόσης, που θα πάει κυρίως για την αποπληρωμή δανείων, το 'ευχολόγιο' για το χρέος μετά το 2018 και οι υποσχέσεις για αναπτυξιακά - επενδυτικά πακέτα, οδηγούν σε μνημόνια διαρκείας, στη μονιμοποίηση και κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, στα ματωμένα πλεονάσματα έως το 2060. Μοναδικοί ωφελημένοι το κεφάλαιο, οι επενδυτές που θα κερδίσουν και απ' το τσάκισμα του λαού και από τα νέα προνόμια που τους δίνονται. Αυτό είναι το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης, που κρύβεται πίσω απ’ το αφήγημα της 'ανάπτυξης', που προβάλλει η κυβέρνηση…», αναφέρει το ΚΚΕ.

Βασίλης Λεβέντης: Την άποψη ότι «η μετάλλαξη των απόψεων του κ. Τσίπρα επέφερε εθνική ήττα, μία ήττα που δυσχεραίνει έτι περαιτέρω τις προσπάθειες του λαού μας για έξοδο από τα μνημόνια και την κρίση» εξέφρασε, με ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, αναφερόμενος στη συμφωνία με τους δανειστές. Σύμφωνα με τον κ. Λεβέντη, «η κυβέρνηση ανύψωσε τις προσδοκίες για είσοδο στην ποσοτική χαλάρωση και για μείωση του χρέους κατά το Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Τίποτα από αυτά δεν έλαβε και τώρα θριαμβολογεί που πήρε μόνο τη δόση, σαν να έχουμε όλοι αμνησία και ξεχνάμε τι έλεγε το τελευταίο δίμηνο, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και τα μέλη της κυβέρνησης».

Το Ποτάμι: «H δεύτερη αξιολόγηση που θα έπρεπε να κλείσει τον Φεβρουάριο του 2016 έκλεισε τώρα» σχολιάζει το Ποτάμι για το αποτέλεσμα του Eurogroup.

«Η κυβερνητική προπαγάνδα βλέπει παντού νίκες, ενώ η πραγματικότητα είναι διαφορετική» σημειώνει το Ποτάμι. «Τα 8,5 δισ. ευρώ εισπράττονται σήμερα μετά από ενάμιση χρόνο αβεβαιότητας» και με «τεράστιο κόστος για την οικονομία που μεταφράστηκε σε επιπλέον μέτρα», ενώ για το χρέος, επί της ουσίας «υιοθετήθηκε το σχέδιο Σόιμπλε με μικροβελτιώσεις, περισσότερο για να τηρηθούν τα προσχήματα», σχολιάζει το Ποτάμι.

ΔΗΜΑΡ: «Τελικά ο Αλέξης Τσίπρας όχι μόνο δεν έβαλε γραβάτα, αλλά έφυγε και με φέσι» σχολιάζει η Δημοκρατική Αριστερά για τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup. Όπως αναφέρει η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωσή της, «η κυβέρνηση με τη χθεσινή απόφαση οδηγεί τη χώρα σε ένα διαρκές μνημόνιο, σε αέναη λιτότητα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ