Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ο Αλ. Τσίπρας μετά τη Σύνοδο: «Η Τουρκία να τηρήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας…»

Οι παρεμβάσεις του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής για βιομηχανία, ανταγωνιστικότητα, προστατευτισμό - «Η Ε.Ε. να παίξει καθοριστικό ρόλο στο Κυπριακό», τόνισε

Την ανάγκη τήρησης των σχέσεων καλής γειτονίας στο Αιγαίο υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής, τονίζοντας ότι αυτό είναι προϋπόθεση προκειμένου η Ελλάδα να δώσει νέα ώθηση στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Ερωτηθείς για τη νέα πρόκληση της Τουρκίας σε σχέση με την Αγία Σοφία την κάλεσε να συμμορφωθεί με τις διεθνείς συμβάσεις αν θέλει να παραμείνει σε τροχιά προσέγγισης στην Ε.Ε. Όπως είπε σχετικά, η σταθερή και σθεναρή αντίδραση της κυβέρνησης σε μία απόπειρα ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς να αξιοποιηθεί με έναν τρόπο που δεν αρμόζει «έτυχε της ευρύτερης στήριξης με ανακοινώσεις από την Unesco και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ».

«Όλοι κρινόμαστε για τις προθέσεις και τις πράξεις μας» είπε ο κ. Τσίπρας και κάλεσε την τουρκική πλευρά να συμμορφωθεί με τις διεθνείς συμβάσεις. «Αν θέλει να είναι μία χώρα που επιθυμεί να είναι σε τροχιά προσέγγισης με την Ε.Ε. πρέπει να αφήσει αυτές τις προκλήσεις κατά μέρος» τόνισε. «Το τελευταίο διάστημα έχουμε δυστυχώς μια ένταση από τους γείτονές μας της παραβατικότητας στο Αιγαίο», είπε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Μπορούμε να δώσουμε νέα ώθηση στις ευρωτουρκικές σχέσεις στον βαθμό που και από την άλλη πλευρά θα δούμε τη διάθεση για βήματα καλής γειτονίας και αλληλοσεβασμού και σεβασμού του διεθνούς δικαίου».

«Η Ε.Ε. να παίξει καθοριστικό ρόλο στο Κυπριακό»

Αναφορικά με το Κυπριακό, σημείωσε ότι πρόκειται για ένα κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκό ζήτημα και πρόσθεσε ότι η ΕΕ σε συνεργασία με τον ΟΗΕ μπορούν να έχουν καθοριστικό ρόλο στις εν εξελίξει συνομιλίες για μια βιώσιμη και δίκαιη λύση.

«Η ΕΕ και όχι η Κύπρος δοκιμάζεται σε αυτές τις διαπραγματεύσεις», είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε την Ευρώπη να στηρίξει το δίκαιο ελληνικό αίτημα για κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων.

Ακόμη, εξέφρασε την ελπίδα οι επικείμενες συνομιλίες στην Ελβετία να θέσουν τις βάσεις για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, δηλαδή να αποτελέσουν ένα βήμα προς τα μπροστά και υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για πρόοδο στο κεφάλαιο της ασφάλειας». «Η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να δεχθεί να πισωγυρίσουμε από κεκτημένα, αλλά ούτε πρόκειται να αντιδράσει βεβιασμένα», σημείωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Θα βρεθούμε στη Γενεύη με αποφασιστικότητα με ξεκάθαρα γραμμή και με τις ευρύτερες δυνατές συμμαχίες περισσότερες, νομίζω δεν είχαμε ποτέ περισσότερες». Επίσης, εμφανίστηκε βέβαιος ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν ρωγμές στη διαπραγματευτική γραμμή της Ελλάδας, την οποία χαρακτήρισε κρυστάλλινη.

«Η Ελλάδα δεν ήταν θέμα στη Σύνοδο»

Αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα επιβεβαίωσε ότι δεν συζητήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η Ελλάδα δεν ήταν θέμα στη Σύνοδο και αν ήταν θα είχαμε κρίση. Στο σημείο αυτό ο Πρωθυπουργός σχολίασε ότι «ίσως θα ήταν καλύτερο η Ε.Ε. να αποφεύγει τις κρίσεις όχι την τελευταία στιγμή». «Θεωρώ ότι το γεγονός ότι είχαμε θετική εξέλιξη στο Eurogroup και δεν χρειάστηκε παρέμβαση στη Σύνοδο Κορυφής ούτε έκτακτη σύνοδος των χωρών της Ευρωζώνης είναι θετική εξέλιξη», συνέχισε και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε το τέλος του δρόμου, έχουμε το άνοιγμα του δρόμου, πλέον ο δρόμος είναι ανοιχτός». «Το επιβεβαιώνουν και οι αγορές. Είχαμε τη χαμηλότερη τιμή στο δεκαετές ομόλογο από την έναρξη της κρίσης. Εδώ τα λόγια περιττεύουν ο σκοπός μας επιτυγχάνεται, θέλει ένταση της προσπάθειας, συνεννόηση», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Κύριο ζητούμενο η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση

Στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι πίσω από όλα τα ζητήματα που συζητιούνται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, βρίσκεται το ευρύτερο ερώτημα για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και του ρόλου της Ευρώπης σε αυτή τη μεταβατική φάση που περνά η γειτονιά μας, αλλά και η διατλαντική σχέση. «Το βασικό ερώτημα είναι κατά πόσον μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις παγκόσμιες, ευρωπαϊκές και περιφερειακές προκλήσεις, πάντα μέσω μιας ρεαλιστικής διπλωματικής προσέγγισης και στη βάση του διεθνούς δικαίου, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ευρωπαϊκών αξιών», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξη Τύπου.

Κοινό Ταμείο Άμυνας όχι σε βάρος άλλων τομέων

Σε ό,τι αφορά στα ζητήματα άμυνας και ασφάλειας, είπε ότι στη Σύνοδο Κορυφής έγινε σημαντικό βήμα και σημείωσε πως «συμφωνήσαμε πως δεν μπορούμε παρά να προχωρήσουμε συλλογικά, με περαιτέρω συντονισμό και ενίσχυση των κοινών μας δυνατοτήτων». Η Ευρώπη πρέπει να έχει τη δική της πολιτική άμυνας για να ενισχύσει τον ρόλο της ως σημαντικού παγκόσμιου παίκτη, υποστήριξε ο κ. Τσίπρας. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε δε ο πρωθυπουργός στο γεγονός ότι η δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας αποφασίστηκε -όπως ξεκαθάρισε και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ- να γίνει με κονδύλια που δεν θα αφαιρεθούν από άλλους κρίσιμους τομείς, όπως αυτός της κοινωνικής συνοχής. Διεκδικήσαμε και πετύχαμε, ανέφερε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη συζήτηση στη Σύνοδο, για το μεταναστευτικό, η λίστα των ασφαλών τρίτων χωρών, στις οποίες μπορούν να επαναπροωθηθούν πρόσφυγες, να αντιμετωπιστεί ως συλλογική υπόθεση και όχι ως μέλημα των χωρών-μελών υποδοχής.

Οι παρεμβάσεις Τσίπρα για βιομηχανία, ανταγωνιστικότητα, προστατευτισμό

Θετικό χαρακτήρισε το γεγονός ότι στη Σύνοδο Κορυφής δεν υπήρξε «θέμα Ελλάδα» ο πρωθυπουργός, συμφωνώντας με τον Εμ.Μακρόν, καθώς, όπως εξήγησε, αυτό θα σήμαινε ότι θα βρισκόμασταν μπροστά σε νέα κρίση, κάτι που απεφεύχθη μετά τη θετική εξέλιξη στο Eurogroup. Πλέον «έχουμε όχι το τέλος του δρόμου, αλλά το άνοιγμα του δρόμου για την έξοδο από την κρίση» τόνισε, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής. Οι παρεμβάσεις του πρωθυπουργού στη Σύνοδο σχετικά με την οικονομία επικεντρώθηκαν στη στήριξη της βιομηχανίας (κάτι που του είχε ζητήσει και ο ΣΕΒ), τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης, της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας. Δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί και στις προτάσεις περί ελέγχου στρατηγικών επενδύσεων από την ΕΕ, φέρνοντας όμως τους Ευρωπαίους προ των ευθυνών τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντινούπολη: Επεισόδια στην πορεία της Πρωτομαγιάς - Πάνω από 200 συλλήψεις
Εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία, για να εμποδίσει διαδηλωτές να φθάσουν στην πλατεία Τάξιμ
Κωνσταντινούπολη: Επεισόδια στην πορεία της Πρωτομαγιάς - Πάνω από 200 συλλήψεις