Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κυρ. Μητσοτάκης: «Η οικονομική ελίτ οφείλει να δίνει πίσω στην κοινωνία»

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε σε μία σειρά θέματα σε μη πολιτική συζήτηση

«Όποιος έχει την οικονομική δυνατότητα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη, έννοιες, όπως η εταιρική κοινωνική ευθύνη», σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μη πολιτική συζήτηση, με τον δημοσιογράφο Μάκη Προβατά και τον συγγραφέα Χρήστο Χωμενίδη, χθες το βράδυ στο Public, στο Σύνταγμα. Ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομικής ελίτ αλλά και της επιστημονικής κοινότητας, οφείλει να δίνει πίσω στην κοινωνία, ενώ αναφέρθηκε σε μία σειρά από θέματα.

Για τη νεολαία

Για τη νεολαία, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι πάντα λέει στα παιδιά να κάνουν αυτό που αγαπούν. «Ο καθένας είναι καλός σε ορισμένα πράγματα και λιγότερο καλός σε άλλα. Δεν είναι εύκολο να το βρεις. Θα είσαι ευτυχισμένος όταν είσαι ευχαριστημένος στη δουλειά σου και στην προσωπική σου ζωή. Να ξεφεύγεις από τα καλούπια. Θαυμάζω όσους κατάφεραν και ξέφυγαν από στενά καλούπια και έκαναν αυτό που ήθελαν σε προσωπικό ή επαγγελματικό επίπεδο. Είναι το χαρακτηριστικό ανθρώπων με προσωπικότητα. Εξάλλου, η ζωή είναι γεμάτη απρόοπτα. Το μέτρο επιτυχίας των ανθρώπων είναι να σηκώνονται ξανά όταν πέφτουν. Μην χάνετε ποτέ την ελπίδα σας. Διαβάζω ιστορία. Πολλές ιστορικές αναφορές είναι εξαιρετικά επίκαιρες, παρότι η ιστορία δεν πιστεύω ότι επαναλαμβάνεται. Η γενιά του πατέρα μου είχε να αντιμετωπίσει πόλεμο, είχε να αντιμετωπίσει καταστροφή, αλλά κατάφερε να ξαναχτίσει την Ελλάδα. Οι δυσκολίες που περνάμε τώρα μπορούν να ξεπεραστούν», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος χαρακτήρισε αναζωογονητικό για τους πολιτικούς να μιλούν για πράγματα εκτός πολιτικής.

«Μικρός δεν φανταζόμουν ότι θα γίνω πολιτικός»

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξομολογήθηκε ότι, όταν ήταν μικρός, διάβαζε πολλά κόμικς και Τεν-Τεν, καθώς και ιστορία -κυρίως βιβλία για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο- ενώ είχε βρει εξαιρετικά ενδιαφέρον ένα βιβλίο για την καταδίωξη και βύθιση του θωρηκτού Μπίζμαρκ. «Διάβαζα σταθερά και Ιούλιο Βερν» συνέχισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ενώ τόνισε ότι επειδή διαβάζει αρκετά βιβλία ταυτόχρονα κρατάει πάντα σημειώσεις. «Πρώτος δίσκος που μου χάρισε ένας ξάδελφος μου ήταν το “Wish you were here” των Pink Floyd» υπογράμμισε, ενώ πρόσθεσε: «Από το σινεμά των παιδικών μου χρόνων θυμάμαι πολύ καλά ότι η πρώτη ταινία που είδα ήταν το “Star Wars” σε θερινό σινεμά, το 1977». «Μικρός δεν φανταζόμουν ότι θα γίνω πολιτικός» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Ήθελα να γίνω γιατρός. Αυτό μέχρι τα 16 με 17 μου. Κάπου εκεί, με κέρδισαν οι κοινωνικές επιστήμες και η ιστορία».

Για την κλιματική αλλαγή

Για την κλιματική αλλαγή, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι έχει ασχοληθεί συστηματικά. «Είναι πραγματικότητα η κλιματική αλλαγή» είπε και συμπλήρωσε: «Υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα. Υπάρχει ταχύτατη παρέμβαση στο κλίμα με ανθρωπογενή αιτία. Αυτή η μεταβολή συμβαίνει με μεγάλη ταχύτητα, σε σύντομο διάστημα. Η κλιματική αλλαγή αφορά ιδιαίτερα την Ελλάδα. Θα χτυπηθεί η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου. Οι καλλιέργειες, οι ακτές και το νερό μας θα επηρεαστούν».

Την Εξεταστική θυμίζει η ΝΔ στη δεύτερη επέτειο των capital controls

Εξάλλου, τη δέσμευσή της να προχωρήσει σε Εξεταστική Επιτροπή για την επιβολή των capital controls επαναλαμβάνει η ΝΔ στην επέτειο των δύο χρόνων από την επιβολή τους. «Πρόκειται για συνειδητό έγκλημα που διέπραξαν οι Τσίπρας, Βαρουφάκης, Καμμένος, σε βάρος της οικονομίας και της κοινωνίας» αναφέρει. Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Συμπληρώνονται σήμερα δύο χρόνια από τότε που ο κ. Τσίπρας, ο κ. Καμμένος και ο κ. Βαρουφάκης έκλεισαν τις τράπεζες και επέβαλαν capital controls. Πρόκειται για συνειδητό έγκλημα που διέπραξαν σε βάρος της οικονομίας και της κοινωνίας, καθώς -όταν αποφάσιζαν το δημοψήφισμα και άφηναν την Ελλάδα, εκτός προγράμματος- ήξεραν πολύ καλά τις συνέπειες. Ήξεραν ότι θα κλείσουν τις τράπεζες και θα επιβάλουν τα capital controls.

Πρόκειται για έγκλημα που είχε σαν συνέπεια:

Να βυθιστεί η οικονομία στην ύφεση.

Να πολλαπλασιαστούν τα λουκέτα των επιχειρήσεων και να χάσουν τη δουλειά τους πολλές χιλιάδες άνθρωποι.

Nα εξαϋλωθεί η μετοχική αξία των τραπεζών (40 δις ευρώ), να υποστούν τεράστια ζημιά το Δημόσιο και οι μικρομέτοχοί τους και να επωμιστούν βαρύτατο κόστος οι φορολογούμενοι.

Να καταρρεύσουν οι εισπράξεις από τη ναυτιλία.

Να συρρικνωθούν οι εξαγωγές.

Να φρενάρουν οι εισπράξεις από τον τουρισμό.

Να απαξιωθεί το Χρηματιστήριο Αθηνών. Για όλα αυτά, οι υπαίτιοι οφείλουν να δώσουν -και θα δώσουν- λόγο…».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ