Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ν. Κοτζιάς: «Χρειάζεται νηφαλιότητα και προσοχή στις συνομιλίες για το Κυπριακό»

Δεύτερη εβδομάδα διαπραγματεύσεων που διεξάγονται στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας

Την ανάγκη νηφαλιότητας, προσοχής και αναστοχασμού τη δεύτερη εβδομάδα της Διάσκεψης για το Κυπριακό που διεξάγεται στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με δήλωσή του εισερχόμενος στον χώρο του συνεδριακού κέντρου πριν από την έναρξη των εργασιών.  

«Γιατί η ευθύνη είναι μεγάλη γι' όλους μας», πρόσθεσε, διαμηνύοντας παράλληλα πως «δεν θα επιτρέψουμε σε κάποιους να νομίζουν ότι μπορούν να εμποδίσουν να εξελιχθεί η Κύπρος σε αυτό που ονομάζω -και υιοθέτησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ- φυσιολογικό κράτος».

«Όχι σε ένα τέλειο κράτος, αλλά σε ένα κράτος όπως όλα τα άλλα που κανονίζει το ίδιο την τύχη του, αποφασίζει για το μέλλον του και μπορεί να ονειρεύεται ότι τα παιδιά του θα ζήσουν σε ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κυπριακό κράτος», ξεκαθάρισε. Ο κ. Κοτζιάς εξήγησε επίσης ότι η ελληνική πλευρά έχει ετοιμάσει και έχει καταθέσει τα κείμενά της που αφορούν το μηχανισμό ελέγχου και εφαρμογής των αποφάσεων, στο ζήτημα της απομάκρυνσης των κατοχικών στρατευμάτων και της κατάργησης των συνθηκών εγγυήσεων.

Με αυστηρούς και δηκτικούς τόνους απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε όσους «δεν θέλουν να κάνουν τη διαπραγμάτευση πάνω στις δύο συνθήκες Εγγυήσεων και Στρατευμάτων» και ρίχνουν στο τραπέζι σκέψεις για προσέλευση των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας στη Διάσκεψη.

Μιλώντας αργότερα σε δημοσιογράφους ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «αυτή η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνει» διαμηνύοντας σε όσους «θέλουν να βάλουν το κάρο μπροστά από το άλογο, ας αφήσουν το άλογο της διαπραγμάτευσης να εργαστεί και μετά μπορούμε να συμφωνήσουμε για ό,τι κάρα θέλουμε».

Και επισήμανε: «Νομίζω ότι μερικοί βιάζονται, είτε γιατί δυσκολεύονται να κάνουν τη διαπραγμάτευση, είτε γιατί δεν θέλουν να κάνουν τη διαπραγμάτευση επί του συγκεκριμένου, είτε γιατί θέλουν να φέρουν τους πρωθυπουργούς ενώπιον τετελεσμένων, είτε για να σφραγίσουν ότι δεν έγινε μέχρι το τέλος διαπραγμάτευση», είπε ο κ. Κοτζιάς.

Αποσαφήνισε δε για άλλη μία φορά ότι «η ελληνική πλευρά επιμένει, θέλει, επιδιώκει και εργάζεται σε υπάρχοντα, πραγματικά αποτελέσματα και λύση πάνω στο Κυπριακό». «Με αυτό το κριτήριο», ανέφερε, «ο Έλληνας πρωθυπουργός -στο πλαίσιο της πολύ καλής συνεργασίας που έχουμε στην ελληνική κυβέρνηση- θα αποφασίσει να έρθει όταν θα έχει την εκτίμηση και από την πλευρά της δικής μας αντιπροσωπείας, ότι έχουμε φτάσει σε εκείνο το σημείο όπου χρειάζεται η παρουσία του κι όχι επειδή κάποιοι βιάζονται και δεν επιθυμούν να καθίσουν μέρες να κάνουν διαπραγμάτευση πάνω στις δύο συνθήκες, εγγυήσεων και στρατευμάτων. Αυτή η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνει».

Ο υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι αντί να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα της περασμένης Παρασκευής και να συζητηθεί το θέμα των Εγγυήσεων και της Ασφάλειας, ο μηχανισμός εμπέδωσης και εφαρμογής και τα ερωτήματα που αφορούν τα στρατεύματα και ιδίως τα κατοχικά, «παρατηρήθηκε από κάποιους αυτή η τάση να βιαστούν να έρθουν οι πρωθυπουργοί».

Ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε ότι η ελληνική πλευρά παραμένει στη θέση ότι δεν μπορούν να υπάρχουν παρεμβατικά δικαιώματα και το ξαναέγραψε στο κείμενο που κατέθεσε σήμερα, όπως επίσης και ότι πρέπει να φύγουν τα στρατεύματα κατοχής, ότι πρέπει να φτιαχτεί ένα σύμφωνο φιλίας για τη συνεργασία των κρατών της περιοχής με σημαντικό ρόλο για την ίδια την Κύπρο, καθώς και ότι θα πρέπει να υπάρξει μία Συνθήκη που θα προβλέπει τον τρόπο και τη διαδικασία αποχώρησης των στρατευμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ενδοσχολική βία: Πάνω από 140 αναφορές στην πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας
Μέσα σε λιγότερες από τρεις εβδομάδες λειτουργίας η πλατφόρμα του υπουργείου έχει δεχθεί 148 αναφορές από γονείς και μαθητές
Ενδοσχολική βία: Πάνω από 140 αναφορές στην πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας