Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δημ. Αβραμόπουλος: «Χρειαζόμαστε ένα σύστημα ασύλου ανθεκτικό σε κρίσεις…»

Την εκτίμηση ότι η ΕΕ έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης, εξέφρασε ο Επίτροπος Μετανάστευσης

Την εκτίμηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης το τελευταίο διάστημα, εξέφρασε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικής Ασφάλειας και Ιθαγένειας, μιλώντας προχθές από κοινού με τον υπουργό Εσωτερικών της Εσθονίας και προεδρεύοντα του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων Αντρες Άνβελτ μετά την πρώτη άτυπη Σύνοδο του Συμβουλίου στο Ταλίν.

«Είναι σαφές ότι επόμενους έξι μήνες μάς περιμένει πολύ δουλειά. Με ικανοποίηση διαπιστώνω ότι έχουμε τις ίδιες προτεραιότητες όσον αφορά στη μετανάστευση, την προστασία των συνόρων και την ασφάλεια. Έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο ως Ένωση στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης.

Στην Ανατολική Μεσόγειο, οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 97%. Αντίθετα, ο αριθμός των αφίξεων αυξάνεται στη διαδρομή της κεντρικής Μεσογείου. Ωστόσο, τους τελευταίους έξι μήνες η συνεργασία μας με τη Λιβύη έχει βελτιωθεί», είπε ο κ. Αβραμόπουλος. Ακόμα, προσέθεσε:

«Έχουμε ενισχύσει τη στήριξη που παρέχουμε προς τις αρχές της ακτοφυλακής της Λιβύης, με σκοπό τη βελτίωση του ελέγχου των θαλάσσιων συνόρων και των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης. Υποστηρίζουμε τις εθελούσιες επιστροφές από τη Λιβύη προς τις χώρες προέλευσης, σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Οι επιστροφές μεταναστών που έχουν πραγματοποιηθεί στο πρώτο μισό του 2017 είναι περισσότερες από το σύνολο των επιστροφών κατά το 2016».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος, πάντως, υπογράμμισε την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών, αναφερόμενος και στην κατάσταση στην Ιταλία. «Στην περιοχή του Σαχέλ υποστηρίζουμε χώρες όπως ο Νίγηρας για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των συνόρων τους.

Οι μετεγκαταστάσεις από την Ιταλία αυξήθηκαν από 2.000 σε 8.000, από την αρχή του έτους. Δεδομένου του επείγοντος χαρακτήρα της κατάστασης, θα πρέπει να επιταχύνουμε ακόμα περισσότερο το έργο μας», είπε και σημείωσε ότι για τον λόγο αυτό, την περασμένη Τρίτη, η Επιτροπή υιοθέτησε Σχέδιο Δράσης που προσδιορίζει μια σειρά άμεσων μέτρων για τη στήριξη της Ιταλίας στον περιορισμό των ροών.  «Οι ενέργειες αυτές θα πρέπει να αναληφθούν από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Ιταλίας, την Επιτροπή και τους Οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης» συμπλήρωσε.

«Το Σχέδιο Δράσης εφαρμόζει τις θεμελιώδεις αρχές της μεταναστευτικής μας πολιτικής, επιδεικνύοντας αλληλεγγύη σε όσους διαφεύγουν από πολέμους και διώξεις, και επιταχύνοντας τις δράσεις μας για την επιστροφή όσων δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στην Ευρώπη. Όλοι μας πρέπει τώρα να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να γίνουν πράξη οι δεσμεύσεις που ανέλαβαν πρόσφατα οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ακόμα, ο Έλληνας επίτροπος αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ανάληψης των ευθυνών από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στη διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης. «Είχαμε μια ανοικτή και ειλικρινή συζήτηση σήμερα σχετικά με τις ευθύνες που έχουν όλοι.

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαπίστωσα την αποφασιστικότητα των υπουργών να αρχίσει σύντομα το έργο αυτό, και συγκεκριμένα να συμβάλλουν πολύ πιο ουσιαστικά στο Ευρωπαϊκό καταπιστευματικό ταμείο για την Αφρική, να επιταχυνθούν οι μετεγκαταστάσεις όλων όσοι είναι επιλέξιμοι, να βελτιωθεί ο συντονισμός των επιχειρήσεων για τη διάσωση ζωών στη θάλασσα και την πάταξη των δικτύων διακινητών, να ενισχυθεί η συνεργασία με την Τυνησία, την Αίγυπτο, την Αλγερία, καθώς και τη Λιβύη για τη βελτίωση των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, καθώς και να αυξηθούν οι επιστροφές», σημείωσε ο Επίτροπος.

Παράλληλα, ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε και στην αναγκαία μεταρρύθμιση του συστήματος του Δουβλίνου. «Η κατάσταση στην Ιταλία υπογραμμίζει την ανάγκη να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για μια πραγματική και δίκαιη μεταρρύθμιση του συστήματος του Δουβλίνου, και, στο σύνολό του, του συστήματος ασύλου. Χρειαζόμαστε ένα σύστημα ανθεκτικό σε κρίσεις.

Η προεργασία της Μαλτέζικης Προεδρίας ήταν πολύ σημαντική στον τομέα αυτό. Θα πρέπει τώρα να υπάρξει πρόοδος στις συζητήσεις», υπογράμμισε.

Τέλος, αναφορικά με την ασφάλεια, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι «τα πρόσφατα γεγονότα κατέδειξαν τη σημασία της διασύνδεσης υπαρχόντων και μελλοντικών ευρωπαϊκών πληροφοριακών συστημάτων ασφαλείας και της αποτελεσματικότερης διαχείρισης των συνόρων.

Οι πληροφορίες θα πρέπει να είναι διαθέσιμες όταν και όπου είναι απαραίτητο, σε πραγματικό χρόνο. Γι' αυτόν τον λόγο, καλωσορίζω την προτεραιότητα που έχει θέσει η εσθονική προεδρία για τη βελτίωση της ανταλλαγής πληροφοριών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τους επόμενους έξι μήνες».

Σημειώνεται ότι στο περιθώριο των συνεδριάσεων του Συμβουλίου, ο κ. Αβραμόπουλος είχε συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας Βόλφγκανγκ Σομπότκα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Marvel παρουσιάζει τον πρώτο gay Spiderman
Η Marvel θα παρουσιάσει τον πρώτο της γκέι Spider-Man, έναν νέο χαρακτήρα που ονομάζεται Web-Weaver, στο επερχόμενο πέμπτο τεύχος της σειράς Edge of...
Η Marvel παρουσιάζει τον πρώτο gay Spiderman