Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κοτζιάς-Ντάτσιτς: «Εντατικοποίηση των σχέσεων Ελλάδας και Σερβίας»

Σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο – Ο Ν. Κοτζιάς για το Κυπριακό: «Η Τουρκία θέλει να μπορεί να επεμβαίνει σε ένα ανεξάρτητο κράτος»

Σε τροχιά ακόμη πιο στενής συνεργασίας, σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, εισέρχονται οι σχέσεις Ελλάδας-Σερβίας, όπως διαβεβαίωσαν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς και πρώτος αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, μετά τη συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Εξωτερικών.

Η συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε ενόψει της προετοιμασίας του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας, που θα λάβει χώρα την προσεχή Πέμπτη 13 Ιουλίου, στη Θεσσαλονίκη, έδωσε την ευκαιρία στους δύο υπουργούς για μία αναλυτική και σε βάθος συζήτηση τόσο για τη διεύρυνση των διμερών σχέσεων, όσο και για μία επισκόπηση της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή μας, ειδικότερα στα δυτικά Βαλκάνια.

Σημειώνεται, ότι αμέσως μετά από το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί και η τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας, γεγονός στο οποίο αποδόθηκε ιδιαίτερη σημασία από τους δύο υπουργούς Εξωτερικών για τις σχέσεις των τριών χωρών.

Συμφώνησαν στην εντατικοποίηση των επαφών

Οι κ. Κοτζιάς και ο κ. Ντάτσιτς συμφώνησαν, όπως δήλωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου, να εντατικοποιήσουν τις επαφές ανάμεσα στα δύο υπουργεία Εξωτερικών και να επισπεύσουν και να εμβαθύνουν τη συνεργασία των δύο χωρών σε μεγάλα έργα, όπως η σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκη- Βελιγράδι. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Κοτζιάς στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, τονίζοντας ότι θα ήταν μεγάλο κέρδος για την ΕΕ να την κάνει κράτος- μέλος της, καθώς, όπως είπε, δεν της κάνει κανείς κανένα χατίρι εφόσον ανήκει στον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Παράλληλα, σημείωσε ότι Ελλάδα, με την πείρα και την εμπειρογνωμοσύνη της, θα συμβάλλει στην ευρωπαϊκή πορεία της φίλης χώρας. Αναφερθείς στο Κυπριακό, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τον σέρβο ομόλογό του για τη θετική στάση που κρατά η χώρα του γύρω από αυτό το θέμα, επισημαίνοντας ότι είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί και κατά συνέπεια έχει μεγάλη αξία η συμπαράσταση μίας χώρας όπως η δική του.

Αλλά και ο κ. Ντάτσιτς, από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι όπως υποστηρίζουν η Ελλάδα και η Κύπρος την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας σε σχέση με το Κοσσυφοπέδιο, έτσι και η Σερβία υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου.

Για το Κυπρικαό: «Η Τουρκία θέλει να μπορεί να επεμβαίνει σε ένα ανεξάρτητο κράτος»

Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά σε σχέση με τον ισχυρισμό της Τουρκίας ότι η Αθήνα ευθύνεται για το «ναυάγιο» της Διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κραν - Μοντανά της Ελβετίας. «Για να είμαι συγκεκριμένος: Τι θέλανε οι Τούρκοι;

Να συμφωνήσει η Ελλάδα να κρεμάσουν στο πυροβόλο του τανκς που θα εισβάλλει στην Κύπρο τη συμφωνία με την υπογραφή της Ελλάδος ότι μπορεί να μπαίνουνε όποτε θέλουμε στην Κύπρο;», τόνισε ο κ. Κοτζιάς κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Σέρβο ομόλογό του.

«Του το είπα (του Μ. Τσαβούσογλου) και θύμωσε λίγο αλλά πρέπει να το καταλάβει. Θέλανε ο στρατός που ετοίμασε το πραξικόπημα στην Τουρκία και του οποίου ο επικεφαλής των κατοχικών στρατευμάτων συνελήφθη στα κατεχόμενα, ως πραξικοπηματίας μαζί με δέκα ανώτερους αξιωματικούς, αυτός ο στρατός των πραξικοπηματιών να είναι εγγυητής της Δημοκρατίας και της συνύπαρξης των δύο Κοινοτήτων στην Κύπρο», εξήγησε ο ίδιος.

Παράλληλα, ανέφερε στον Τούρκο ομόλογό του πως οι αντιλήψεις τους «ξεπερνούν και καταρρακώνουν την παράδοση του δυτικού διαφωτισμού αλλά και της δυτικής πολιτικής κουλτούρας»,

«Ο στρατός είναι υποταγμένος στην πολιτική και δεν είναι αυτός ο φορέας, ο έχων το δικαίωμα να αποφασίζει επί της πολιτικής», είπε.

«Η Τουρκία ομολόγησε ότι μας “δούλευε” πέντε μέρες»

Απαντώντας ειδικότερα σχετικά με το παιχνίδι ευθυνών που άρχισε η Άγκυρα εξήγησε ότι είναι τόσο φανερή η ευθύνη της Τουρκίας για την κατάρρευση των συνομιλιών όσο φανερό είναι και αυτό που ζητούσε ενάντια στη Δημοκρατία, στον πολιτικό μας πολιτισμό και στο διεθνές δίκαιο.

«Η Τουρκία ομολόγησε ότι μας 'δούλευε' πέντε μέρες ότι δεν μπορεί, δεν θέλει ή δεν προτίθεται να κάνει αυτόν τον συμβιβασμό μόλις ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αποφάσισε τον υποτιθέμενο συμβιβασμό να τον βάλει στο χαρτί καθώς ο κ. Τσαβούσογλου παρίστανε ότι ήταν έτοιμος να συμβιβαστεί», υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Επίσημο «ναι» στη σύνδεση με Σποράδες – Ο στόχος για την έναρξη
Τώρα «πρέπει να τρέξουν το ταχύτερο δυνατό οι διαδικασίες» αναφέρει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης
Θεσσαλονίκη: Επίσημο «ναι» στη σύνδεση με Σποράδες – Ο στόχος για την έναρξη