Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Βουλή: Ευθύνες στην Άγκυρα για το ναυάγιο των συνομιλιών, μήνυμα για την ΑΟΖ

Κλίμα συναίνεσης και στήριξης της Λευκωσίας από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, που επέρριψαν στην Τουρκία την ευθύνη του «ναυαγίου»

Η προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού πρέπει να συνεχιστεί στη βάση των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ και στη βάση της ιδιότητας της Κύπρου ως μέλος της ΕΕ, ήταν η κοινή γραμμή των ελληνικών κομμάτων κατά τη συζήτηση στη Βουλή μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά της Ελβετίας. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση επέρριψαν στην Άγκυρα την ευθύνη για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων, εξέφρασαν τη στήριξή τους στη Λευκωσία και έστειλαν μήνυμα υπέρ των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αλ. Τσίπρας: «Δεν υφίσταται ανεξάρτητο κράτος με εγγυήσεις και στρατό»

«Η Τουρκία δεν είχε την πρόθεση να δεσμευτεί σε μια λύση η οποία θα επέτρεπε στην Κύπρο να είναι πραγματικά ανεξάρτητη και κυρίαρχη», σημείωσε από το βήμα της Βουλής ο Αλ. Τσίπρας. Ο Πρωθυπουργός ενημερώνοντας την Ολομέλεια για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τόνισε ότι «δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού συνεπάγεται πρώτα και κύρια άρση των συνεπειών της εισβολής και κατοχής μέρους της Κύπρου. Συνεπάγεται με δυο λόγια κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων και των εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων».

«Το μήνυμά μας προς την Τουρκία, το οποίο αναδείχθηκε και στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, πρέπει να παραμείνει σταθερό, ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές», τόνισε και συνέχισε: «Είμαστε αποφασιστικοί στην προάσπιση των αρχών και δικαιωμάτων μας, έναντι οποιασδήποτε απειλής και παράνομης διεκδίκησης. Την ίδια στιγμή είμαστε και προσηλωμένοι στην αντιμετώπιση των ζητημάτων που μας χωρίζουν και στην οικοδόμηση μιας σχέσης που θα βασίζεται στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και στον αμοιβαίο σεβασμό. Ο Α. Τσίπρας τόνισε στη Βουλή ότι η ελληνική αντιπροσωπεία στην Ελβετία υποστήριξε καθ' όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, τις πάγιες θέσεις της χώρας μας. Ο Πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι η συνεργασία Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί και θα συνεχίσει να αποτελεί κρίσιμο άξονα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Κυρ. Mητσοτάκης: «Λύση εντός πλαισίου ΟΗΕ»

«Λύση εκτός πλαισίου ΟΗΕ, “Plan B”, “Plan C”, καθώς και ό,τι άλλο υπονόησε η τουρκική πλευρά, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά, είναι εκτός συζήτησης», ξεκαθάρισε από το βήμα της Βουλής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυρ. Μητσοτάκης, στη συζήτηση για το Κυπριακό. Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι στην παγκόσμια κοινή γνώμη όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται το δίκαιο των ελληνικών και κυπριακών θέσεων, και υπερασπίστηκε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της, όπου και αν αυτές βρίσκονται, συμπεριλαμβανομένης της ΑΟΖ.

Εξάλλου, για μείζον θέμα που εγείρεται στο θέμα της ΠΓΔΜ και του ονοματολογικού έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΝΔ κατά τη συζήτηση στη Βουλή, τονίζοντας ότι ο υπουργός Άμυνας, ο υπουργός Εξωτερικών και ο Πρωθυπουργός έχουν διαφορετική άποψη, ενώ έθεσε και θέμα δεδηλωμένης. Άμεση ήταν η απάντηση με τον Πρωθυπουργό να επισημαίνει ότι όταν έρθει η ώρα των κρίσιμων αποφάσεων μέλημα δεν θα είναι μόνο σύμπτωση εντός του κυβερνητικού συνασπισμού αλλά μία ευρεία σύμπτωση που θα αφορά όλες τις πτέρυγες του κοινοβουλίου.

Φ. Γεννηματά: «Στήριξη στην εθνική γραμμή»

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατά την ομιλία της στην Ολομέλεια σημείωσε ότι στηρίζει για το Κυπριακό την εθνική γραμμή που υπάρχει και έχει διαμορφωθεί εδώ και χρόνια η οποία, όπως είπε, στηρίζεται στην αλήθεια, τη δικαιοσύνη και το Διεθνές Δίκαιο και το συμφέρον του κυπριακού λαού. Η Φ. Γεννηματά στάθηκε ιδιαίτερα στη γραμμή ότι «η Λευκωσία αποφασίζει και η Αθήνα στηρίζει». Κάνοντας λόγο για «δίκαια και βιώσιμη λύση» τόνισε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία, είναι μέρος της ΕΕ, άρα δεν χρειάζεται άλλη εγγύηση ασφάλειας και σίγουρα όχι την παραμονή τουρκικών στρατευμάτων για να εγγυηθεί την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων», ενώ επέρριψε ευθύνες για την αποτυχία του Κραν Μοντάνα στην Τουρκία.

Δ. Κουτσούμπας: «Ενιαία και ανεξάρτητη Κύπρος»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, από την πλευρά του επανάλαβε την πρόταση του ΚΚΕ για την Κύπρο, βασικές αρχές της οποίας είναι, ενιαίο, ανεξάρτητο με μία κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα κράτος, το οποίο δεν θα έχει ξένες βάσεις και στρατεύματα, ούτε ξένους εγγυητές και προστάτες. «Για το ΚΚΕ, Κύπρος Ενιαία σημαίνει: Ενιαία Κρατική Συγκρότηση: Ένα κράτος και όχι δύο κράτη. Δικαίωμα στην ελεύθερη διακίνηση, εγκατάσταση και διαμονή λαϊκών οικογενειών, σε όλες τις περιοχές του νησιού, χωρίς όρους και δεσμεύσεις. Εξασφάλιση των εργασιακών, ασφαλιστικών, κοινωνικών δικαιωμάτων χωρίς διακρίσεις, με σεβασμό στο δικαίωμα να μιλούν τη γλώσσα τους, να μορφώνονται τα παιδιά τους, με σεβασμό στις θρησκευτικές επιλογές και πολιτιστικές παραδόσεις», είπε σχετικά ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Β. Λεβέντης: «Η Τουρκία να πλησιάσει την ΕΕ»

Αναμενόμενο χαρακτήρισε το ναυάγιο της Διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχουν ψευδαισθήσεις ότι η Τουρκία μπορεί να υποχωρήσει από την αδιάλλακτη στάση της. «Η Τουρκία πάντα θα τα τινάζει όλα στον αέρα. Κάθε φορά που γίνονται διμερείς επαφές, οι Τούρκοι θέτουν όλες τους τις αξιώσεις και τις αξιοποιούν για την προσθήκη στην ατζέντα των διεκδικήσεων τους» ανέφερε ο κ. Λεβέντης.

Στ. Θεοδωράκης: «Λύση με εγγυήσεις και για τις δύο κοινότητες»

Όλες οι παράμετροι που οδήγησαν στο αδιέξοδο ζήτησε ο Σταύρος Θεοδωράκης να ερευνηθούν, υπογραμμίζοντας την στήριξή του στον Νίκο Αναστασιάδη και τονίζοντας και εκείνος από την πλευρά του ότι πρέπει να υπάρξει λύση που θα περιλαμβάνει «εγγυήσεις ασφάλειας για τις δύο κοινότητες, και ιδιαίτερα για τους Ελληνοκύπριους που έχουν ζήσει τόσα χρόνια κατοχή».

«Ελπίζουμε οι εξηγήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τους λόγους κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων να συμβαδίζουν με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ και της Ε.Ε. Γιατί το θέμα δεν είναι να φεύγουμε από τις διαπραγματεύσεις αλώβητοι επικοινωνιακά. Το θέμα είναι να μην φεύγουμε άπραγοι», υπογράμμισε ο επικεφαλής του Ποταμιού απευθυνόμενος στους Υπουργούς και τονίζοντας επιπλέον ότι, «αν οι εξηγήσεις που έδωσε ο κ. Τσίπρας, ακούγοντας τον κ. Κοτζιά, δεν συμπίπτουν με τις ερμηνείες ΟΗΕ και ΕΕ, τότε τα ερωτήματα θα είναι πολλά. Θα είναι άλλη μια ένδειξη ότι οι διαπραγματεύσεις, είτε στα οικονομικά, είτε στα εθνικά, δεν είναι το ισχυρό χαρτί των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».

Π. Καμμένος: «Θα δώσουμε όλα τα στοιχεία για το τι συνέβη το 1974»

«Ήλθε η ώρα να ανοίξουν όλοι οι φάκελοι της Κύπρου. Είναι ξεκάθαρο ότι η εντολή του πρωθυπουργού να δοθούν δια του προέδρου της Βουλής όλα τα αρχεία της Εξεταστικής Επιτροπής για την Κύπρο είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα» είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος. Σημείωσε ότι η πρόσβαση στο αρχείο του Φακέλου της Κύπρου είναι «ένα αίτημα των Ελληνοκυπρίων για πάρα πολλά χρόνια το οποίο δεν είχαμε ικανοποιήσει» και ενημέρωσε ότι με εντολή του πρωθυπουργού γίνεται σημαντική δουλειά στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και δίνονται όλα εκείνα τα στοιχεία που θα αποδείξουν τι συνέβη το 1974.

Ν. Μιχαλολιάκος: «Συνομιλίες πάνω σε νέες βάσεις»

Να ξεκινήσουν συνομιλίες για το Κυπριακό πάνω σε νέες βάσεις, με άμεση εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ του 1974 για αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και χωρίς δικαίωμα των Τουρκοκυπρίων για εκ περιτροπής προεδρία, ήταν η θέση του επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου.

Κύπρος: Εκδόθηκε η NAVTEX για τη γεώτρηση στο οικόπεδο 11

Οδηγία προς ναυτιλομένους (NAVTEX), με την οποία ανακοινώνεται ότι έχει κηρυχθεί ζώνη ασφαλείας 500 μέτρων γύρω από την εξέδρα γεώτρησης «West Κapella» στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία. Σύμφωνα με τη NAVTEX, η είσοδος στη ζώνη αυτή απαγορεύεται για οποιοδήποτε λόγο. Η εξέδρα με το τρυπάνι, που θα διενεργήσει τη γεώτρηση για λογαριασμό της γαλλοϊταλικής κοινοπραξίας TOTAL-ENI αναμένεται να φθάσει αύριο, Τετάρτη, στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ στον στόχο «Ονησίφορος Δυτικό -1». Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», μόνο σε περίπτωση που το Παρίσι κρίνει ότι απειλείται η ασφάλεια του προσωπικού αλλάζουν τα πλάνα, ανέφεραν στην εφημερίδα στελέχη της TOTAL. Υποβρύχιο ρομπότ θα δώσει εικόνα, ώστε να μην επηρεαστούν τυχόν ναυάγια, πριν ξεκινήσει να περιστρέφεται το γεωτρύπανο. Η γεώτρηση ξεκινά με διάμετρο 32 ιντσών και καταλήγει στον στόχο με οπή 9 ιντσών. Αν υπάρχει κοίτασμα, θα προχωρήσει σε αυτό με οπή 8 ιντσών. Την 1η Σεπτεμβρίου ολοκληρώνει, αν βρει «ξηρό πηγάδι», αλλά συνεχίζει μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου αν βρεθεί κοίτασμα. Το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει προγραμματίσει ασκήσεις ετοιμότητας για υποστήριξη των ερευνητικών δραστηριοτήτων και γεωτρήσεων.

Στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, η ονομασία των Σκοπίων

Στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, πρόκειται να τεθεί το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, όπως προανήγγειλε - μιλώντας στη Βουλή - ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς. Ο κ. Κοτζιάς ενημέρωσε την Εθνική Αντιπροσωπεία ότι τις επόμενες ημέρες θα έχει συνάντηση με τον Μάθιου Νίμιτς με τον οποίο θα συζητήσει τις προτάσεις και τις εντυπώσεις που αποκόμισε από τις συναντήσεις που είχε στα Σκόπια, ο ειδικός εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Μετά το ζήτημα που ανέκυψε ανάμεσα στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, σχετικά με την τοποθέτηση του κ. Καμμένου και την επίσημη θέση για την ονομασία της ΠΓΔΜ, ο κ. Κοτζιάς, αφού δήλωσε ότι δεν είναι θέμα της σημερινής Ολομέλειας, η οποία συζητεί το Κυπριακό, ενημέρωσε ότι «θα συζητήσουμε εν ησυχία το ζήτημα των Σκοπίων στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής». «Περιμένουμε, θα δω αυτή την εβδομάδα που έρχεται, τον κ. Νίμιτς, ο οποίος ξαναέρχεται στην Ευρώπη για να συζητήσει τα θέματα που έχουν να κάνουν με το ονοματολογικό». Ο κ. Νίμιτς, όπως είπε ο υπουργός, ήταν πριν πέντε μέρες στα Σκόπια, αλλά «ήταν αδύνατον να τον συναντήσω γιατί ήμουνα στη διαπραγμάτευση της Ελβετίας και εντός του επόμενου Σαββατοκύριακου θα τον συναντήσω. Θα συζητήσουμε και θα ακούσουμε ποιες είναι οι προτάσεις και οι εντυπώσεις του από τις συναντήσεις που είχε στα Σκόπια».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ